Tilbake til søkeresultatene

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Digitalt læringsunivers for de blå skoger

Tildelt: kr 0,50 mill.

Økt forståelse for havet, nærere relasjon til marine arter og en sterkere stemme for egen fremtid BLÅUNIVERS sitt formål er å bidra til at barn og unge utvikler økt forståelse for hvordan havet påvirker oss og hvordan vi påvirker havet, og gi barn og unge en stemme i løsninger for å ta vare på havet. Vi har utviklet et digitalt læringsunivers (nettside) med faglig innhold (digitale historier, undervisningsopplegg, fagressurser) og funksjoner for å medvirke med kunnskap, erfaringer og løsninger for havet. Nettsiden har barn og unge som primær-målgruppe, og lærere og foreldre som sekundær-målgruppe. www.blaattunivers.no

Prosjektet har oppnådd følgende resultater: i) et nettsted for trygg og engasjerende havkunnskap for barn og unge, ii) bedre tilgang på undervisningopplegg og fagressurser for lærere i henhold til den nye nasjonale læreplanen, iii) nye samarbeid med flere forskningsmiljøer i og utenfor Norge. En av de viktigste tilbakemeldingene vi har fått fra lærere, andre aktører som lager undervisningsopplegg, og forskere, er at blåttunivers.no er (muligens) det første norske nettstedet/læringsunivers om havet som er utviklet primært for barn og unge lærelyst og engasjement til å medvirke til å ta vare på havet – i tillegg til at det også er en side for lærere og foreldre. Dette tar vi sterkt med oss i videreføringen og videreutviklingen av innhold og funksjoner på siden, og vi ser fram til å fortsette arbeidet med å samle forskere og fagfolk til å fylle nettstedet med mer god kunnskapsformidling gjennom digitale historier, undervisningsopplegg, og oppdrag om løsninger for havet utformet av barn og unge. Støtten fra NFR vil derfor, etter endt prosjektperiode, bidra til å øke medvirkning av barn og unge i forskning, forvaltning og politiske løsninger, deltakelse fra barn og unge i folkeforskning gjennom flere registreringer av arter, og øke kunnskap og forståelse for havet i befolkningen.

Havets arter og økosystemer trues av høy menneskelig aktivitet, og de politiske signalene er at havet skal brukes enda mer i tiden som kommer. Våre valg og løsninger for havet i dag vil påvirke barn og unges framtid betydelig. Den kommende generasjonen har derfor et stort behov for kunnskap om havets tilstand, økt forståelse for marine arters behov, og medvirkning i løsninger som gjelder deres livsgrunnlag. Formålet med prosjektet er å bidra til at barn og unge utvikler økt forståelse for hvordan havet påvirker oss og hvordan vi påvirker havet, og gi barn og unge en stemme i løsninger for å ta vare på havet. utvikle en nettside for et forskningsdrevet undervisningsopplegg om fjæra i Oslofjorden. Vi vil tilby skoleklasser og barnefamilier en trygg nettside hvor barn og unge kan «dykke» ned i havet og selv utforske arter, naturtyper og økosystemer. Barn og unge vil kunne akkumulere informasjon og kunnskap gjennom eksplorative pedagogiske grep i digitale historier. De vil engasjeres til å løse oppgaver og komme opp med egne forslag til bærekraftige løsninger for å ta vare på havet. BLÅUNIVERS tar utgangspunkt i de blå skogene; fjæra, ålegrasenga og tareskogen, fordi disse marine økosystemene både er viktige hjem og matfat for et mangfold av marine arter, og spiller en viktig rolle i karbonsyklusen. Oslofjorden vil brukes som pilot «case» fordi situasjonen i fjorden er svært prekær, det haster å sette inn gode tiltak, og medvirkningen fra barn og unge vil kunne ha en stor virkning i pågående demokratiske prosesser. Prosjektet vil bidra til at barn og unge blir mer havkyndige («ocean literate») slik at de forstår den marine naturens prinsipper og økologiske konsepter, at de selv kan kommunisere viktigheten av robuste marine økosystemer, og kan bidra med egne forslag til bærekraftige løsninger for havets naturmangfold, klima og samfunn.

Budsjettformål:

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø