Matindustrien er en stor kilde til klimagassutslipp, og vi er nødt til å utvikle og ta i bruk nye løsninger og teknologi for å løse dette problemet og oppnå en mer bærekraftig matproduksjon her til lands. CONNECT-prosjektet har jobbet med å knytte norsk industri til H2020-prosjektet ENOUGH for å forsikre økt norsk deltakelse (både industri og andre aktører). Dette ble gjort gjennom å kommunisere med industrien for å kartlegge deres behov, dele resultater fra hovedprosjektet og sammen finne ut hvordan resultatene kan tas i bruk i Norge.
I hovedprosjektet ENOUGH utvikles teknologi og metoder i europeisk matproduksjon for å muliggjøre kutt i klimagassutslipp. For å skreddersy løsninger til norsk industri, tok CONNECT utgangspunkt i to av de største matsektorene i landet, sjømat og kjøtt. I startfasen ble det arrangert workshops for disse sektorene med vekt på å skape nettverk med en felles forståelse og motivasjon for bærekraftig matproduksjon, samt kartlegge behovene i dagens produksjon. I neste runde gikk fokuset over på løsninger – hvordan kan teknologi tas i bruk i gitt sektor for størst mulig reduksjon av klimaavtrykk, og hvor er forskningsbehovet størst?
I hele prosjektløpet var kommunikasjon til ulike målgrupper et gjennomgående fokus. For at virkelig endring skal kunne skje, er ikke forskningsresultater nok – de må tas i bruk med overbevisning fra industrien, og forbrukerne må ta aktive valg for å støtte dette. Relevante og overførbare resultater fra begge prosjektene ble derfor delt aktivt til industrien for å demonstrere gode løsninger for reduksjon av utslipp og inspirere til endring. Dette gjennom informasjonsmateriale og gjennom aktiv deltakelse i relevante konferanser og arrangementer. For å skape bevissthet rundt bærekraftig matproduksjon og viktigheten av forbrukerens makt, ble informasjon delt gjennom blogg, nyhetsartikler og på en åpen temakveld.
Prosjektet antas å ha hatt virkninger med å gjøre flere aktører innen norsk matindustri kjent med H2020-prosjektet ENOUGH og resultater som kan være relevante for dem. Dette gjør norsk matindustri mer rustet til å nå målene satt i Farm to Fork-strategien og European Green Deal. Prosjektet har bidratt med kompetansebygging hos industri og forbruker. I tillegg har nettverk blitt bygget, som har knyttet forskningsmiljø og industri tettere. På lang sikt kan dette føre til nye samarbeid og tverrfaglige prosjekter innen klima og miljø, både nasjonalt og i EU-prosjekter.
CONNECT will investigate the challenges and potential in reduction of GHG emissions from the Norwegian food chain as a part of strengthening the Norwegian participation and boosting impact in the H2020 project ENOUGH. During a period of 2 years, stakeholders in the meat and seafood sector will be targeted through 4 workshops (2 per sector) and produced information material. The first workshops will focus on building network in the Norwegian food industry in addition to mapping the needs and challenges in the specific sector. The last workshops will assess potential solutions to reduce GHG emissions. The information material will disseminate results from CONNECT as well as relevant emerging results from ENOUGH. Communication will also happen through participation in relevant trade conferences/meetings. To communicate the importance of the project and increase awareness among the public, consumers will be targeted through blogs, popular science papers, trade journals and other media. Through these activities, impact will be boosted by making the results more applicable in addition to increasing the interest and awareness within the industry.