Målet med Strength2Food FORSTERK har vært å bidra til økt kunnskap og dialog om bærekraftige matsystemer i Norge. Prosjektet bygger på resultatene fra Horizon 2020 prosjektet Strength2Food som ble avsluttet i 2021. I alt 12 europeiske og 2 asiatiske land deltok i prosjektet som konsentrerte seg om opprinnelsesmerking, økologisk mat, offentlige innkjøp i form av skolemat samt ulike former for direktesalg fra produsent til forbruker. Prosjektet fikk svært positiv evaluering spesielt på grunn av arbeidet med resultatformidingen. Forsterkingsprosjektet skal videreformidle disse resultatene og undersøke hva bærekraftighet betyr i det norske matsystemet gjennom egne faktaark, podkaster og fagartikler som rettes mot forbrukere, småskalaprodusenter, myndigheter og kunnskapssektoren. Strength2Food FORSTERK har vært ledet av Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet og har involvert en referansegruppe bestående av Anne Karine Statle fra LofotenMat, Frode Kristensen, Salgslaget, Viktorija Viciunaite ved Universitet i Sørøst-Norge og Ellen Marie Forsberg, Statsforvalteren i Oslo og Viken.
Det er arrangert to workshoper der målet har vært å utvikle et samarbeid mellom ulike aktører i matsystemet for å finne nye, bærekraftige løsninger for lokal- og økologisk mat samt styrke direkteomsetning av mat fra produsent til forbruker. Den første workshopen ble arrangert ved OsloMet 15. november 2022 og samlet ca. 30 deltakere. Under tittelen «I samme matkammer: kortere vei fra jord til middagsbord. Hvordan kan vi knytte matprodusenter og forbrukere tettere sammen?» ble hovedresultatene fra Strength2Food prosjektet formidlet. En påfølgende panelsamtale undersøkte hvordan de ulike delene av matsystemet kan spille på lag. Panelet bestod av deltakere fra flere områder av matsektoren, og i den påfølgende diskusjonen ble det pekt på mange muligheter, men også utfordringer for et mer bærekraftig og rettferdig matsystem. Dette inkluderte blant annet økt satsing på matfaglig kompetanse, bedre tilgang for småskala produsenter av lokal mat i dagligvarekjedene, redusere skjevheter i makt og ressurser mellom de store aktørene (dagligvarekjedene) og småskala initiativer for direkteomsetning av lokal og økologisk mat. En oppsummering av diskusjonen er publisert på OsloMets podkast «Viten og snakkis» i serien «Forskning på bærekraftig mat» https://vitenogsnakkis.oslomet.no/2022/12/14/del-3-forskning-pa-baerekraftig-mat/.
Den andre worskhopen ble gjennomført i Lofoten og var et samarbeid med lokale aktører som LofotenMat, Museum Nord og Nord Universitet. Workshopen benyttet kreative metoder som utopiverksted og hybrid forum for å diskutere og involvere deltakerne og utvikle ideer og prosjekter sammen. Problemstillingene og metodene som ble brukt i workshopen er nå videreført i CONVIVIUM, et europeisk Bauhaus prosjekt: https://www.oslomet.no/om/nyheter/nytt-prosjekt-om-matkultur-lokalmiljoe-og-berekraft. I forbindelse med workshopen ble det også foretatt en rundreise til lokale virksomheter med basis i landbruk og sjømat. Dette ga et mangfoldig bilde av hva lokal og bærekraft kan bety i Lofoten. Lokal identitet blir ofte forbundet med fortiden og det tradisjonelle, men bedriftene vi besøkte var vel så kjennetegnet ved å være innovative og framtidsrettede. Som en viktig del av formidlingen fra prosjektet ble det i forbindelse med seminaret produsert to filmer av filmskaper Nick Polson. Følgende notat gir mer informasjon om Lofotenseminaret: https://oda.oslomet.no/oda-xmlui/handle/11250/3133352.
Workshopen i Lofoten inkluderte også en idedugnad med mål om å utvikle bidrag til en bok om bærekraftig matkultur i Norge. Arbeidet skal resultere i en antologi med vitenskapelige artikler, i tillegg til andre mer populærvitenskapelige bidrag. I tråd med målsettingene for prosjektet skal boken stimulere til å se matforbruk som en skapende kreativ handling og øke selv-refleksiviteten hos leserne. De månedlige bidragene skal publiseres fortløpende på en dedikert webside der vi har tatt i bruk en rekke ulike formidlingsformer inkludert vitenskapelige artikler, fagartikler, intervjuer, men også mer kreative innslag som tegneserier, oppskrifter, sanger og kunstutrykk som knyttes opp til de ulike temaene i boken. Målet er å nå ut til nye lesegrupper, ikke minst yngre lesere. Hver måned har et eget tema som vil reflektere ulike sider ved bærekraft og matkultur sett i en norsk sammenheng https://uni.oslomet.no/matforbruk/strength2food-forsterk/. Ved siden av den planlagte boken er resultatene formidlet i form av 4 faktaark og 2 podkaster, foredrag, kronikk og ytringer som kan søkes opp på prosjektets hjemmeside:https://www.oslomet.no/forskning/forskningsprosjekter/strength2foo og https://uni.oslomet.no/matforbruk/?s=podcast
Aktivitetene i prosjektet har bidratt til et nærmere samarbeid mellom ulike aktører i det norske matsystemet. To workshops har bidratt til å koble nasjonale og lokale aktører sammen. De størst potensielle effektene er knyttet til kunnskaps- og erfaringsutveksling og nettverksbygging med tanke på fremtidig samarbeid. Resultatene fra Strength2Food har gitt grunnlag for innspill i politiske prosesser og mer bestemt i forhold til regjeringens satsing på lokal mat: «Oppskrift for mer lokal mat og drikke». Prosjektet har hatt en stor betydning for videre forskning og samarbeid mellom SIFO, andre forsknings- og formidlingsinstitusjoner og aktører i matsystemet. Det mest konkrete resultatet er det europeiske forskningsprosjektet CONVIVIUM, New European Bauhaus Solutions in Food, Living Heritage, and Conviviality, som har som mål å etablere en ny forståelse av matkulturarv, med fokus på bærekraft, lokalmiljø, samvær og samfunnsdeltakelse. Prosjektet er finansiert av Horisont Europas pilar 2, klynge 2 under det tverrgående temaet New European Bauhaus.
Strength2Food FORSTERK skal styrke kunnskapen og fremme dialogen om bærekraftige matsystemer i Norge gjennom å formidle resultatene fra hovedprosjektet Strength2Food og tilgjengeliggjøre dem for norske brukere. Strength2Food hadde mål om å gi forskningsbaserte anbefalinger innenfor tre spesifikke politikkområder i EU: kvalitetspolitikken for landbruksprodukter, offentlige matinnkjøp og stimulere til korte forsyningskjeder for mat. Prosjektet fikk svært positiv evaluering spesielt på grunn av arbeidet med resultatformidingen. En tilrettelegging for norske forhold vil øke nytteverdien av denne formidlingen ytterligere. Strength2Food FORSTERK sikter på å nå ulike brukergrupper gjennom skreddersydd formidling i form av faktaark, podkaster, workshops og bokbidrag. Prosjektet vil bidra til å dekke behovet for grunnleggende kunnskap om hva bærekraftighet betyr i det norske matsystemet og hvordan ulike typer virkemidler (for eksempel merkeordninger) og initiativer (for eksempel direktesalg) kan støtte opp om et mer bærekraftig matsystem. De viktigste målgruppene er forbrukere, småskala produsenter, myndigheter og kunnskapsinstitusjoner (FoU, utdanning, veiledningstjeneste m.m.). Prosjektet ledes av Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet og støttes av en referansegruppe bestående av representanter fra LofotenMat SA, Salgslaget AS, Statsforvalteren i Oslo og Viken og Universitetet i Sørøst-Norge.