Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

FOODHYPERSENS: Towards comprehensive analytical methods for partially hydrolysed gluten to assess product safety for celiac disease patients

Alternativ tittel: Bedring av produktsikkerhet for cøliakipasienter gjennom utvikling av nye analyseverktøy for deteksjon av delvis hydrolysert gluten

Tildelt: kr 2,0 mill.

Cøliaki er en sykdom der kornproteinet gluten fører til inflammasjon i tynntarmen. Den eneste behandlingen er en livslang glutenfri diett. For å bli godkjent som glutenfri kan ikke produkter inneholde mer enn 20 mg/kg gluten. Dagens analysemetoder for deteksjon av gluten i mat og drikke er ikke optimale. Dette fører til at cøliakipasienter noen ganger får i seg gluten uten å vite det. Nøyaktig måling av gluten er spesielt vanskelig i produkter som har gjennomgått fermentering eller hydrolyse, der gluten har blitt delvis nedbrutt eller forandret. Dette gjelder produkter som surdeigsbrød, bygg- og maltekstrakt, soya-saus og øl, der resultatene varierer mye etter hvilken analyse som har blitt brukt. Dette forskningsprosjektet skal finne bedre måter å måle gluten i disse matvarene på, ved å blant annet ta i bruk antistoffer fra cøliakipasienter. Utgangspunktet er antistoffer mot gluten som produseres av plasmaceller i tarmen hos cøliakipasienter. Ved å klone rearrangerte immunglobulingener fra enkelt plasmaceller er det laget rekombinante antistoffer som reagerer med glutenpeptider. Egenskapene og reaktiviten til slike monoklonale antistoffer forbedres ved såkalt "phage-display" teknologi. Målet er å frembringe monoklonale antistoffer som gjenkjenner immuntoksiske glutenpeptider med høy affinitet. Slike antistoffer kan inngå i analysemetoder for å detektere gluten. Ved å forbedre analysemetodene kan vi øke livskvaliteten til cøliakere betraktelig og unngå utvikling av ugunstige følgetilstander.

This is a joint European project with participants from Germany, Italy and Norway that is related to celiac disease (CeD). CeD is a common food-induced inflammatory disease of the small intestine that is caused by ingestion of gluten from wheat, barley and rye. The only effective treatment available is a strict lifelong gluten-free (GF) diet. GF products for CeD patients must not exceed the regulatory threshold of 20 mg/kg of gluten. Compliance of foods is typically assessed with an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA), but this assay performs less well in food products with fermented or partially hydrolysed gluten. The objectives of this joint European project will address this issue. In the project we will provide a comprehensive and unique toolbox of novel and validated methods to detect gluten (both intact and partially hydrolysed) in foods for CeD patients. This will be achieved by using discovery proteomics and quantitative LC-MS/MS methods, improved reference materials for partially hydrolysed gluten, CeD-patient derived monoclonal antibodies and functional gluten-specific T-cell assays. This Norwegian partner will specifically work on transforming CeD-patient derived monoclonal antibodies into reagents that can be used to detect gluten.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram