Tilbake til søkeresultatene

BIOTEKNOLOGI-BIOTEKNOLOGI

KSP: ARRIVAL of cellular agriculture- Enabling biotechnology for future food production

Alternativ tittel: ARRIVAL: Moderne teknologi for fremtidens matproduksjon

Tildelt: kr 20,0 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

336136

Prosjektperiode:

2023 - 2027

Midlene er mottatt fra:

Fagområder:

Målet i ARRIVAL er å produsere melk, egg og kjøttproteiner ved hjelp av fermentering og celledyrking, med norske råvarer og bi-produkter som innsatsfaktorer. Videre er målet med prosjektet å utforske mulige samfunnsmessige muligheter og hindringer for å inkludere dette i nye matprodukter. Vi har avholdt fem prosjektmøter for alle deltakerne, tre fysiske på Nofima Ås og to digitale. I tillegg har vi hatt fem digitale styringsgruppemøter og flere interne møter i arbeidspakkene. Vi arrangerte en workshop på Sintef for WP1 og WP3 med faglige presentasjoner, og skal ha en til for WP2-WP3 i høst 2025. Prosjektlederen har vært i organisasjonskomiteen for to internasjonale konferanser, hvor flere deltakere bidro med foredrag og postere. En masterstudent fullførte sin masteroppgave sommeren 2024, og en til er knyttet som masterstudent i WP1. ARRIVAL har blitt medlem av Senter for Digitalt Liv Norge. ARRIVAL er representert også i the Nordic Alternative Protein Knowledge and Innovation Network (NAPKIN). TINE har bidratt i tre runder med sidestrømmer fra produksjon av ulike meieriprodukter. Norilia har bidratt med evaluering og valg av pluss-produkter, både som nitrogenkilde til presisjonsfermentering og som mikrobærer og scaffold for cellevekst til laboratoriedyrket kjøtt. Nortura har deltatt i diskusjoner og bidratt på møter gjennom prosjektperioden. Vi har valgt gjæren Pichia pastoris og brukt CRISPR/Cas-teknologi for å produsere dyreproteiner gjennom presisjonsfermentering, og har validert fem meieribiprodukter som karbonkilde. Vi har demonstrert produksjon av melkeprotein med optimalisert medium basert på myse-biprodukter i 1-liters bioreaktorer, og jobber nå med å øke produktutbyttet før funksjonell testing. Vi arbeider også med å utvikle et enklere og mer prisgunstig vekstmedium som samtidig gir god vekst og proteinproduksjon. Vi har undersøkt om bakteriell cellulose (BC), eggeskallmembran (ESM) og alginat egner seg som biomaterialer for dyrket kjøtt. Muskelceller fra storfe vokser fint på disse materialene og produserer muskelmarkører, men mister viktige egenskaper over tid, noe som krever optimalisering. Forsøk på å bruke BC eller ESM som “lim” mellom cellelag mislyktes, så vi skiftet fokus til BC og alginat som bio-blekk for 3D-printing, med lovende resultater. Vi har også utviklet alginat- og ESM-kuler som substrat for cellevekst. Cellene vokser fint i statiske kulturer, men cellene løsner fra substratet i bioreaktorer. Stabilitet sammen med cellekompatibilitet ble evaluert. Ulike utskriftsstrukturer har blitt undersøkt. Vi utforsker nå også andre biomaterialer som mikrobærere, som hud splitt fra storfe og slimhinnevev fra storfemage. Disse nye biomaterialene har blitt decellularisert, mikronisert og analysert. Foreløpige tester for celleadhesjon og proliferasjon sammenlignet med kommersielle mikrobærere er utført. Huden fra storfe var den mest lovende. Videre optimalisering av partikkelstørrelsen må vurderes. Ved oppstarten av ARRIVAL gjennomførte vi en verdenskafé for å diskutere politiske konsekvenser av labfremstilt kjøtt, vinnere og tapere, forholdet til naturen og forbrukernes syn og tanker. Denne problematikken ble også diskutert på en verdenskafé arrangert på den internasjonale konferansen AFINO (Responsible Research and Innovation). I samarbeid med to engelske universiteter har ARRIVAL utviklet og testet et undervisningsopplegg om fremtidens proteiner rettet mot grunnskolen. Vi har, i samarbeid med de strategiske programmene ved Nofima (Precision og FoodforFuture) gjennomført to forbrukerundersøkelser om dyrket kjøtt og presisjonsfermentering, hhv. De viser at holdningene spriker, fra stor entusiasme til vemmelse. På Eursafe 2024 (European Society of Agricultural and Food Ethics) presenterte vi undervisningsopplegget og kritiske refleksjoner om finansieringen av såkalte alternative proteiner, samt resultater fra forbrukerundersøkelsen. Vi har holdt en "Science Espresso"-workshop med forbrukere for å utforske synspunkter på dyrket kjøtt. Deltakerne viste en forsiktig optimisme, drevet av bærekraft og dyrevelferd, men uttrykte bekymringer knyttet til helse, tilsetningsstoffer, smak og kulturell tilpasning. De uttrykte en sterk preferanse for informasjon fra forskere fremfor industrien. Teknologirådet har jobbet med å kartlegge trender som vil påvirke en eventuell utvikling og politikk for cellebasert landbruk i Norge fremover, gjennom en metode som kalles horisontskanning. Et dialogmøte med interessenter ble holdt med aktører som Tine, Mattilsynet, Norges Bondelag, NoMy, Aker Biomarine, NIBIO og Nofima for å forbedre analysen og tilpasse den til norske forhold. Resultatene fra horisontskanning er publisert i rapporten "Cellebasert landbruk – seks trender for fremtidens mat", som skisserer seks nøkkeltrender som former utviklingen av cellulært jordbruk, knyttet til samfunnsmessige bekymringer som klima, matsikkerhet, helse og dyrevelferd. I tillegg skal en policy brief publiseres i 2025.
Global food production must increase more than 60% towards 2050, and as a result, there has been increasing pressure on the livestock sector to meet the growing demand for high-value animal protein. Although plant-based alternatives have a lot of potentials, these cannot truly mimic animal proteins, recreate the nutritional value, nor the mouthfeel, taste, or functionality. Also, from a circular bioeconomy perspective, increased recycling of waste streams from food production will be necessary. We will employ ground-breaking new, enabling, and fundamentally different technologies to produce food proteins by Cellular Agriculture (CellAg). There are two kinds of CellAg production systems, precision fermentation, and cultured meat, and in ARRIVAL we will use both to produce milk, egg, and meat proteins, homologous to proteins normally produced through conventional agriculture, using Norwegian raw materials and by-products as input. CellAg is a revolution in food production that can lead to major changes in agricultural production and ownership, land use, policymaking, food habits, and ethical questions. In ARRIVAL we aim to enable wider implementation of alternative animal protein sources in food production chains, as well as preparing society, consumers, and the food industry for the potential impacts of this radical shift in production methods. In addition to investigating the technological changes CellAg represents, we will through a transdisciplinary approach explore the foundations that must be laid before Norwegian consumers and society will and can adapt to this technology. Through ARRIVAL we will develop enabling biotechnology and knowledge, which will improve and modernize the existing land-based food industry. The novel biotechnological methodology to be developed will in long term potentially be the foundation of a new kind of Norwegian food industry that will produce tomorrow's food in a smart, sustainable, and innovative way.

Publikasjoner hentet fra Cristin og NVA

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIOTEKNOLOGI-BIOTEKNOLOGI