Tilbake til søkeresultatene

FFLJA-FFLJA

TastyStrawberry: Sustainable optimization of modern cultivation practice for taste improvement of Norwegian strawberries

Alternativ tittel: Bærekraftig optimalisering av vekstbetingelser for god smak i norske jordbær dyrket i substrat

Tildelt: kr 0,70 mill.

Jordbær er en viktig bærsort med lange tradisjoner i Norge, og norske jordbær har høy status blant forbrukere. Klimaet i Norge er gunstig for å dyrke smakfulle jordbær, men den korte sesongen har ført til økt import for å dekke etterspørselen året rundt. For at norske jordbær skal kunne konkurrere med importerte bær og beholde sin høye status, er det viktig å fokusere på opprettholdelsen av smaken og kvaliteten. Den økte importen av jordbærplanter har åpnet opp for nye muligheter for produksjon, inkludert bruk av importerte planter i substratdyrking under plasttunneler. Dette møter mange av utfordringene innen norsk jordbærproduksjon og har også gjort produksjon i veksthus og lukkede systemer relevant. Denne utviklingen har imidlertid også utfordret smaken av norske jordbær. Smaken av jordbær er et komplekst samspill mellom sukker, syre og aromastoffer, og kan ikke endres etter høsting. Sort, dyrkingsmetoder, temperatur og lys er alle faktorer som påvirker smakskvaliteten. For å forbedre smaken i moderne produksjonssystemer er det nødvendig å forstå hvordan disse faktorene fungerer sammen. Hovedmålet for Jordbærsmak er å utvikle ny kunnskap for å optimalisere smaken av jordbær produsert under en utvidet vekstsesong i Norge. Prosjektet er i sitt andre år. Det har blitt gjennomført eksperimenter både i tunneler og under kontrollerte forhold for å identifisere faktorer som påvirker jordbærsmaken. Kontrollerte eksperimenter under ulike lys- og temperaturforhold er i ferd med å avsløre betydningen av det norske klimaet for bærsmaken. Da søtheten ser ut til å være påvirket av lyset og syrligheten av temperaturen. I veksthus har spesifikke lyskvaliteter med LED blitt testet for å optimalisere smaken i en slike type produksjonsform. Sortsforsøk med totalt 19 sorter har blitt testet for smak og avling på to forskjellige steder. Forsøk har blitt utført med ulike gjødslingsregimer gjennom en lang sesong for å avdekke potensial for optimalisering i moderne produksjonssystemer. Nitrogen er et viktig næringsstoff for plantevekst, men måten det tilføres kan ha stor innflytelse på plantens utvikling, spesielt når det gjelder smakskvalitet som sukker- og syreinnhold. Ulike kombinasjoner av ammonium og nitrat har blitt testet og resultatene fra våre forsøk vil bli fullført i løpet av vinteren. Videre forskning vil fokusere på å justere forholdet mellom ammonium og nitrat i forskjellige vekstfaser av sesongen for å finjustere sukker- og syrebalansen i jordbærene. Produsenter i og utenfor prosjektet har blitt fulgt opp av rådgivere for gjødsling og smaksevaluering gjennom sesong. Produsenter i tunnel har fått direkte kunnskap vedrørende gjødsling og vanning. Enkelt produsenter har også testet sorter i sine anlegg. Innen veksthusproduksjon har det vært stor interesse, og en ny produsent har startet jordbærproduksjon på Jæren med erfaring fra prosjektet. I tillegg har forbrukerundersøkelser avslørt en rekke interessante aspekter ved nordmenns forhold til jordbær og smak, noe som gir ekstra kunnskap nyttig for hele verdikjeden. Blant annet den meget høye betydningen for smak og mattrygghet blant norske konsumenter og at unge prefererer noe mer syrlig smak enn de eldre.

Strawberry is an important berry specie with long traditions in Norway. The Norwegian strawberries have a high status among consumers and are famous for its excellent taste. Despite this preference, there have been a sharp increase in strawberry imports, especially outside the Norwegian season. However, new opportunities for production have made it possible to combine the high yield potential of the imported strawberry plants with cultivation in substrate under high plastic tunnels. Also, greenhouse production and production in closed systems have become relevant for strawberry production in Norway. However, in parallel with development of new production systems and increasing imports, the taste and flavour quality of Norwegian berries have been challenged. Studies of consumer taste preferences emphasizes the importance of sweetness and the intensity of strawberry flavour. The strawberry taste is complicated and specific, and preferences is affected by several factors such as age and gender. Meeting the strawberry flavour preferences is a complex interaction between sugars, acids, and aroma substances. It is nevertheless known that the taste and flavour experience is reduced by factors which decrease the total content of aroma substances and sugars, and increase the acid content. Since the ripening process for strawberry stops at harvest, the quality cannot be improved after picking. The role of preharvest factors under modern production systems must be understood to improve consumers approval and optimize the end-product. Genotype/cultivar, cultivation practice and temperature/light are all factors that alone and in combination is proven to affect taste quality. The main goal of StrawberryTaste is therefore to develop R&D-based knowledge that will create a basis for optimizing external factors for the best possible taste of strawberries produced in modern production systems in Norway, in step with increased value creation of Norwegian berries.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

FFLJA-FFLJA

Finansieringskilder