Engvekster er et interessant råstoff for grønn bioraffinering til grønt proteinkonsentrat, fiberrikt grovfôr og andre produkter. Det trengs mer kunnskap om fôrverdien til produktene og bærekraften i verdikjeden. Forskningsprosjektet ONETWO har som mål å evaluere grønt proteinkonsentrat fra presset gras som proteinkilde i kyllingfôr og fiberrik pulp i fôrrasjonen til melkekyr. Vi vil også bidra til teknologisk utvikling ved å teste nye avvanningsmetoder for råstoffer med høyt vanninnhold. Videre skal vi vurdere bærekraft og utvikle forretningsmodeller for grønn bioraffinering i Norge. For å lykkes med våre ambisjoner og mål inkluderer ONETWO eksperter innen fôrproduksjon, agroteknologi, bioraffinering, husdyr- og samfunnsvitenskap. NIBIO gjennomfører prosjektet i samarbeid med Ruralis - Institutt for rural- og regionalforskning, Aarhus Universitet, og industripartnerne TINE SA, Felleskjøpet Fôrutvikling AS, Norsk Kylling AS, Orkel Direkte AS og Scandi Energy AS. Prosjektet utnytter NIBIOs pilotanlegg for grønn bioraffinering, husdyranlegg for kontrollerte dyrefôringsforsøk, laboratorier for fôrvurdering, samt samfunnsvitenskapelige metoder for utvikling av forretningsmodeller. Forventede effekter av ONETWO er at grønn bioraffinering vil komme et steg nærmere industriell implementering. Det vil kunne bidra til økt selvforsyningsgrad for fôrprotein i Norge, med tilsvarende reduksjon i import av fôrprotein og høyere matsikkerhet.
Foreløpige resultater fra melkekuforsøket er at ensilert pressrest ga litt lavere fôropptak, men samme melkeytelse som vanlig grassurfôr. Kjemiske og statistiske analyser blir gjennomført for å verfisere observasjonen og for å kunne forklare eventuelle effekter. I 2024 ble det produsert proteinkonsentrat av gras på NIBIOs pilotanlegg for grønn bioraffinering og det ble produsert kyllingfôr med 5 %, 10 % og 15 % grasprotein samt et kontrollfôr. Fôringsforsøk med slaktekylling blir gjennomført høsten 2024. Et ruteforsøk med ulike engvekster og høstregimer har blitt høstet fire ganger i 2024. Avlingen ble bioraffinert på labskala. Grasproteinkonmsentrat har blitt produsert med to forskjellige metoder. Det skal beregnes massebalanser og produktene blir karakterisert kjemisk. Basert på intervjuer i verdikjeden har det blitt skissert tre aktuelle forretningsmodeller, grendemodell, industrimodell - regional og splittet industrimodell - interregional. En foreløpig evaluering indikerer styrker og svakheter ved de ulike modellene. Parallelt med utviklingen av forretningsmodeller gjøres det livssykkelanalyser som del av en doktorgradsutdannelse.
Government documents (LMD 2016, LMD 2020) emphasise the need to increase the proportion of locally produced feed stuffs in the Norwegian livestock production sector to strengthen food security, increase sustainability and develop more climate friendly production. Currently, Norwegian animal husbandry is heavily dependent on imported protein feedstuffs, in particular soy which is associated with deforestation and climate gas emissions. ONETWO aims to evaluate biorefinery of forage as a measure to increase self-sufficiency of feed protein in the Norwegian livestock production sector. Biorefinery technology has recently demonstrated successful industrial separation through mechanical pressing of forage crops into parallel commodities and value chains: 1) a green juice that can be de-watered to Green Protein Concentrate (GPC) suitable for monogastrics and 2) a fibre-rich press residue (pulp) that can be ensiled and is suitable for ruminant livestock. Using an transdisciplinary and participatory approach, involving dedicated researchers and industrial partners from different positions along the value chain, we aim to 1) improve the efficiency of the biorefinery process by applying novel de-watering technology, 2) evaluate GPC and pulp as feed for dairy cows and chicken through in vitro digestibility assessment and feeding experiments, and 3) develop business models for biorefinery of forages in a Norwegian context. To successfully address our ambitions and aims, ONETWO includes experts in forage production, agrotechnology, biorefinery, animal and social sciences. An important impact of ONETWO will be to improve utilisation of Norwegian gras resources by incentifying farmers to maintain grass production areas, despite decreasing ruminant production, and to re-open fallow land. Further, it will contribute to increased share of animal feed ingredients being produced in Norway, with a corresponding reduction in soy import, less dependency on imports and higher food security.