Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Plastraffineri - Utvikle en simuleringsmodell for konvertering av multilagsmaterialer til nafta og oligomere.

Alternativ tittel: Plastraffineri - Develop a simulation model for the conversion of multilayer materials to naphtha and oligomers.

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektnummer:

336987

Prosjektperiode:

2022 - 2024

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Innovasjonen vil være en ny plastraffineriprosess hvor konvertering av multilagsmaterialer til oligomere og nafta skjer. Det skal også utvikles an avansert simuleringsmodell som skal simulere hele plastraffineriprosessen med ulike råstoffer inn med samme produkter ut. Simuleringsmodellen er en viktig del av innovasjonen, og er sluttproduktet i dette FoU-prosjektet. Plastavfall er et voksende problem globalt samtidig som klimaeffekten øker derunder ved forbrenning av plast. Særlig gjelder dette for multilagsmaterialer som krever mer sofistikerte metoder enn sortering, mekanisk og enkel kjemisk resirkulering. Multilagsmaterialer er en ny type materialer som består av plastmaterialer i kombinasjon med uorganiske og organiske materialer og additiver. Multilagsmaterialer har blitt vanlige som forpakningsmaterialer for mat og andre produkter i iden senere tid, og hensikten med multilagstrukturen er å ivareta kvalitet og øke levetiden til f.eks. en matvare ved å beskytte produktet mot oksygen, fuktighet, lys, lagring og transport. Det er kjent at kompleksiteten av multilagene øker. I Tyskland er det rapportert at kun 1,7% av forpakningsmaterialet blir kjemisk resirkulert (gjelder enkle polyolefiner), mens mekanisk resirkulering utgjør 39% og forbrenning 59%.

Innovasjonen vil være en ny plastraffineriprosess hvor konvertering av multilagsmaterialer til oligomere og nafta skjer. Det skal også utvikles an avansert simuleringsmodell som skal simulere hele plastraffineriprosessen med ulike råstoffer inn med samme produkter ut. Simuleringsmodellen er en viktig del av innovasjonen, og er sluttproduktet i dette FoU-prosjektet. Plastavfall er et voksende problem globalt samtidig som klimaeffekten øker derunder ved forbrenning av plast. Særlig gjelder dette for multilagsmaterialer som krever mer sofistikerte metoder enn sortering, mekanisk og enkel kjemisk resirkulering. Multilagsmaterialer er en ny type materialer som består av plastmaterialer i kombinasjon med uorganiske og organiske materialer og additiver. Multilagsmaterialer har blitt vanlige som forpakningsmaterialer for mat og andre produkter i iden senere tid, og hensikten med multilagstrukturen er å ivareta kvalitet og øke levetiden til f.eks. en matvare ved å beskytte produktet mot oksygen, fuktighet, lys, lagring og transport. Det er kjent at kompleksiteten av multilagene øker. I Tyskland er det rapportert at kun 1,7% av forpakningsmaterialet blir kjemisk resirkulert (gjelder enkle polyolefiner), mens mekanisk resirkulering utgjør 39% og forbrenning 59%. Bedriftspartner er IVAR IKS, mens FoU-leverandører er Norner Research AS og Sintef AS.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Temaer og emner

Digitalisering og bruk av IKTFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInnovasjonsprosjekter og prosjekter med forpliktende brukermedvirkningFNs BærekraftsmålFNs BærekraftsmålMål 8 Anstendig arbeid og økonomisk vekstNaturmangfold og miljøBransjer og næringerMiljø - NæringsområdePortefølje InnovasjonLavutslippFNs BærekraftsmålMål 12 Ansvarlig forbruk og produksjonNaturmangfold og miljøGlobale miljøutfordringerLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetSirkulær økonomiAnvendt forskningBransjer og næringerLTP3 Innovasjon i stat og kommunePolitikk- og forvaltningsområderMiljø, klima og naturforvaltningNaturmangfold og miljøMarin forurensning inkl. miljøgifterFNs BærekraftsmålMål 9 Innovasjon og infrastrukturMarinMarin forurensning inkl. miljøgifterFNs BærekraftsmålMål 13 Stoppe klimaendringeneForurensningLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningPolitikk- og forvaltningsområderNæring og handelLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierPortefølje Energi og transportPortefølje Muliggjørende teknologierMarinBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriKlimarelevant forskningLTP3 Klima, miljø og energiNaturmangfold og miljøTerrestrisk forurensning inkl. miljøgifterLTP3 IKT og digital transformasjonKutt i utslipp av klimagasserLTP3 Miljøvennlig energi og lavutslippsløsningerDigitalisering og bruk av IKTPrivat sektorFornyelse og innovasjon i offentlig sektorLTP3 Hav og kystLTP3 Klima, polar og miljøLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevnePortefølje Klima og miljøPolitikk- og forvaltningsområder