Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

FOODHYPERNES: Towards comprehensive analytical methods for partially hydrolysed gluten to assess product safety for celiac disease patients

Tildelt: kr 2,0 mill.

Tittel Gir bygg samme immunrepons som hvete hos pasienter med cøliaki? En klinisk intervensjonsstudie med intakte og hydrolyserte glutenpeptider fra bygg. Et EU-prosjekt Immunosafe CeD er et EU-prosjekt administrert av Norges forskningsråd. Prosjektet vil bidra til en tryggere matvarehverdag for cøliakipasienter ved å belyse sentrale forhold ved dagens anbefalinger og øke kunnskapen om et glutenfritt kosthold. I Norge deltar Knut E. A. Lundin, overlege ved Oslo Universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo (UiO) og professor Ludvig M. Sollid ved UiO. Bakgrunn Ifølge europeiske retningslinjer antas det at et inntak av 10 mg per dag skal være trygt for en cøliaker. Forskning viser imidlertidig at det er store forskjeller på hvor mye gluten som gir symptomer og tottskade. Et annet viktig perspektiv er at grensenivået baseres seg på kunnskap om inntak av hveteproteinet, og ikke glutenproteiner fra rug og bygg. Man vet ikke med sikkerhet om rug og bygg vil kunne gi den samme immunologiske responsen hos denne pasientgruppen. Et tredje forhold som immunosafe-CeD projektet ønsker å belyse er om de analystiske metodene som brukes til å måle det sanne gluteninnholdet i "glutenfri matvarer", er gode nok. Dette gjelder spesielt for glutenproteiner som maltekstrakt fra bygg, der proteinet er delvis brutt ned til kortere kjeder, såkalte hydrollyserte proteiner. Maltekstrakt fra bygg brukes hyppig av matvareindustrien som tilsetningsstoff i matvarer som knekkebrød, sauser, snack, "ferdigmat" og drikkevarer som øl, med den hensikt å øke smak og farge. Prosjektet vil gi: • Økt mattrygghet for cøliakipasienter • Økt kunnskap om toleranse av gluten fra ulike kornsorter • Etablere ny viten om hydrolyserte glutenproteiner Økt innsikt i bedre analysmetoder for deteksjon av gluten i matvarer Vi ønsker å gjennomføre en klinisk studie der vi tester ut om glutenproteiner fra bygg, både intakte proteiner og maltekstrakt, vil kunne gi samme immunrespons hos cøliakere sammenliknet med inntak av hvete gluten. Uttesting av glutenproteiner baserer seg på prinsippet at et inntak av disse utløser en betennelsesreaksjon hos cøliakere. Aktivering av immunceller (CD4+ T-lymfocytter) medfører til en utskilling av et signalstoff som heter Interleukin-2 (IL-2). Disse kan måles i blodet kort tid etter inntak av gluten, og mengde IL-2 kan nøyaktig kvantifiseres. Nyere forskning har vist at IL-2 er en spesifikk og sensitiv biomarkør for inntak av selv lave glutenmengder og kan knyttes til grad av symptomer. Trenger norske cøliakere Til studien trenger vi deltakere som: • Har fått påvist en cøliakidiagnose (biopsi) • Har levd på et glutenfritt kosthold i minst 24 måneder og er symptomfri fra sin cøliaki • Er sensitive overfor uønsket gluteninntak, dvs. erfarer symptomer selv ved inntak av små mengder gluten • Er mellom 18-80 år • Har en BMI 18-30 kg/ m2 Deltaker må ellers være frisk og ikke ha andre kjente sykdommer (diabetes type 1, hjerte- og karsykdommer, nyresykdommer, ubehandlet stoffskifte sykdommer, inflammatoriske tarmsykdommer, matvareallergier eller bruke immundempende medisiner. Er deltaker kvinne i fertil alder, må hum bruke prevensjon. Hun må heller ikke være gravid eller amme. Hva innebærer studien Den kliniske studien vil i sin helhet utføres ved Senter for klinisk ernæring, lokalisert i nabobygget til Rikshospitalet. Studien vil kreve at deltaker møter fysisk opp fem ganger. Deltaker må møte opp fastende (siste 8 timer), med unntakelse vann som kan inntas. Første oppmøte (screening visitt) vil bestå av en personlig konsultasjon med klinisk ernæringsfysiolog der det kartlegges sentrale aspekter ved deltakers helse, samt at det tas blodprøver slik at deltakers etterlevelse av et glutenfritt kosthold og ernæringsstatus blir kartlagt. Deltaker vil også bli veid og høydemålt. Ved de neste fire oppmøtene, med 4 ukers mellomrom, vil det bli distribuert varierende mengder av gluten som du skal innta. Studien vil foregå blindet, slik at deltaker ikke vet hva han får fra gang til gang. Ved hvert oppmøte vil deltaker måtte fylle ut et standardisert skjema som kartlegger symptomer han måtte erfare ved inntak av gluten. Ved alle fem oppmøtene vil det tas blodprøver. Tidsmessig vil første møtet være av ca. 1 times varighet, mens de fire påfølgende oppmøtene vil hver være av ca. 5 timers varighet. Etiske forhold Deltaker må avgi skriftlig samtykke for å delta i studien. Deltaker har rett til å trekke seg fra studien uten at det impliserer noen form for negativt utfall eller går ut over lege-pasient-forholdet.

This is a joint European project with participants from Germany, Italy and Norway that is related to celiac disease (CeD). CeD is a common food-induced inflammatory disease of the small intestine that caused by ingestion of gluten from wheat, barley and rye. The only effective treatment available is a strict lifelong gluten-free (GF) diet. GF products for CeD patients must not exceed the regulatory threshold of 20 mg/kg of gluten. Compliance of foods is typically assessed with an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA), but this assay performs less well in food products with fermented or partially hydrolysed gluten. The objectives of this joint European project will address this issue. In the project we will provide a comprehensive and unique toolbox of novel and validated methods to detect gluten (both intact and partially hydrolysed) in foods for CeD patients. This will be achieved by using discovery proteomics and quantitative LC-MS/MS methods, improved reference materials for partially hydrolysed gluten, CeD-patient derived monoclonal antibodies and functional gluten-specific T-cell assays. This Norwegian partner will specifically work on performing clinical challenges of CeD-patients.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram