Tilbake til søkeresultatene

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET:BlueBio- Synergy of blue-green sectors for resilient biomass prod.-processing to develop sust. feed ingridients for Euro aquaculture

Alternativ tittel: Synergi mellom blå-grønn sektor for resilient biomasseprod. og prosessering til bærekraftige fôringredienser for Europeisk akvakultur

Tildelt: kr 5,2 mill.

Hovedmålet med BlueGreenFeed-prosjektet er å finne strategier for bærekraftig prosessering og biokonvertering av underutnyttede restråstoff fra grønn sektor for å utvikle nye fiskefôringredienser. Akvakultur er den raskest voksende produksjonen av animalsk protein i verden og regnes som en av de mest ressurseffektive måtene å produsere protein på. Produksjonen krever mindre fôr, landareal og har et betydelig lavere karbonavtrykk enn landbasert husdyrproduksjon. Akvakultursektoren har også et høyt potensial for bærekraftig vekst og for å skape nye arbeidsplasser, spesielt i distriktene. En av utfordringene for veksten er imidlertid behovet for næringsrike og bærekraftige fôringredienser. BlueGreenFeed jobber for å produsere nye fôringredienser, som til en viss grad kan erstatte soyaproteiner. Prosjektet har som mål å øke samt optimalisere ressursutnyttelsen i biobaserte næringer og sikre en bærekraftig vekst innen den blå økonomien. BlueGreenFeed utforsker måter å forbehandle og prosessere fjær og gressmasse for å øke deres fordøyelighet og biotilgjengelighet for bruk i fôr til lavtrofiske dyr som insekter (svart soldatfluelarver og melormer) og akvatiske virvelløse dyr (gammaride - krepsdyr og børstemark). WP1 har utviklet prosesseringsstrategier for å øke fordøyeligheten av proteinrike fjær ved en kombinasjon av varme, trykk og saltsyrebehandling. Gressmassen består hovedsakelig av karbohydratrike fibre og etter behandling med en kombinasjon av natriumhydroksid, trykk og varme, frigjøres en stor andel av karbohydratene og fordøyeligheten øker. De behandlede fjærene og gressmassen blandes, nøytraliseres og fôres til lavtropiske dyr, som en protein- og karbohydratrik kilde. Innledende fôringsforsøk indikerte at inkludering av bearbeidet fjær- og gressmasse kan påvirke sammensetningen av insektlarver. Flere screeningforsøk i WP 2 har vurdert hvordan børstemark, gammarider, svarte soldatfluelarver og melorm aksepterer gress og fjær, og om de kan utnytte slike sidestrømmer for vekst. En av utfordringene så langt har vært de fysiokjemiske egenskapene til råvarene og hvordan de fungerer i kultiveringstanker og -kar. De ulike organismene har ulikt krav til substratet, og fokus ligger nå på å utvikle prosedyrer som sikrer høyere fôrtilgjengelighet ved kultiveringen. For eksempel viser forsøkene at freste fjær er vanskelig å håndtere i tradisjonelle oppdrettscontainere for melorm. Gressfraksjoner har en litt bedre tekstur, men har lavt proteininnhold, noe som fører til langsom vekst av melormene. For å løse disse problemene, vil nye fôringsteknologier involvere stabilisering av fjær og gressfraksjoner i forskjellige blandinger og matriser. Miljøfotavtrykksanalyser av land- og havbasert akvakultur på Island har blitt utført, og spesielt har det vært fokus på miljøfotavtrykk knyttet til fôringrediensene. Informasjonen som er samlet, vil bli brukt som utgangspunkt for livsløpsanalyser for alternative fôringredienser i prosjektet. Prosjektet vil spesielt øke kunnskapen når det gjelder miljøfotavtrykk knyttet til vannforbruk/vannmangel og sosiale påvirkninger for nye proteinkilder. (Norge), Taltech (Estland), Aarhus Universitet (Danmark), Islands Universitet og MATIS (Island), jobber i nært samarbeid med aktive industrielle partnere, som representerer hver sektor i verdikjeden som strekker seg fra gressforedling (Vestjyllands Andel, Danmark), via fjærgenererende industri (Norsk Kylling, Norge), til insektprodusent (Bugimine, Estland og Arctic Protein Industries AS, Norge) og et fiskefôrselskap (Laxa, Island).

Aquaculture production is one of the most effective ways to produce animal protein and this sector has a high potential for sustainable jobs and growth. However, a major challenge is the urgent need for nutritious and sustainable feed resources. BlueGreenFeed will focus on producing new feed ingredients, that can to some extent replace soy proteins. The project aims to increase resource utilization in bio-based industries and contribute to the transition to a sustainable blue economy - in line with EU´s Bioeconomy and Circular economy strategies. BlueGreenFeed aims for value increase and profitability for the industry by finding new markets for underutilised green co-streams by converting them into nutritional and sustainable feed ingredients. The project will explore ways to pre-treat and process feathers and grass pulp to increase their digestibility and bioavailability for use in feed for low trophic animals such as insects (house crickets and meal worms) and aquatic invertebrates (gammarid shrimps and polychaete worms). The ability of these organisms to grow and bio-convert the nutritionally poor substrates into nutritious biomass will be tested. The nutritional value of these organisms and their suitability as aquafeeds in fish feeding trials will be evaluated. Economically feasible and sustainable ways for bio-upgrading low value side streams into high value proteins and lipids for feed industries will be proposed after in depth economic and sustainability analysis. The inter-disciplinary BlueGreenFeed team consists of research experts (SINTEF, Taltech, Aarhus University, MATIS, University of Iceland), working in close cooperation with active industrial partners, representing each sector in the value chain ranging from grass processing (Vestjyllands Andel), via the feather generating industry (Norsk kylling), to insect producer (Bugimine, Montasjen) and a fish feed company (Laxa).

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Temaer og emner

Avanserte produksjonsprosesserAvanserte produksjonsprosesserBruk av avansert produksjonsteknologi (ny fra 2015)BioteknologiLandbruksbioteknologiFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultFNs BærekraftsmålHavbrukAvl og genetikkPolitikk- og forvaltningsområderFiskeri og kystPortefølje Demokrati og global utviklingFNs BærekraftsmålMål 3 God helseLTP3 Global utvikling, ulikhet, og demokratibyggingLTP3 Klima, polar og miljøResponsible Research & InnovationGlobal helseMatMat - Blå sektorMatGlobal matsikkerhetLTP3 Fagmiljøer og talenterGlobal helseGlobal helse ErnæringNaturmangfold og miljøPolitikk- og forvaltningsområderLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matBransjer og næringerNæringsmiddelindustriSirkulær økonomiMatMat - BlågrønnPortefølje Klima og miljøMatLandbrukHavbrukHavbruks- og foredlingsteknologiLandbrukFôr og ernæringPortefølje Banebrytende forskningLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapLandbrukHusdyrBransjer og næringerLandbrukMarinMarin bioteknologiGrunnforskningAnvendt forskningBioteknologiMarin bioteknologiBransjer og næringerBransjer og næringerFiskeri og havbrukHavbrukFôr og ernæringBioøkonomiCo-Funded/ERA-NETERA-NET Cofund H2020InternasjonaliseringBioteknologiHavbrukLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetInternasjonaliseringInternasjonalt samarbeid om utlysningBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiLTP3 Bioøkonomi og forvaltningLTP3 Klima, miljø og energiKlimarelevant forskningCo-Funded/ERA-NETLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneLTP3 Rettede internasjonaliseringstiltakLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierLTP3 Hav og kystPortefølje Mat og bioressurserPortefølje ForskningssystemetMarinMarinHavbrukPortefølje InnovasjonPortefølje Muliggjørende teknologier