Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

TappingMate - Autonom robotisert løsning for tappeprosesser i smelteverk

Alternativ tittel: TappingMate - Autonomous robotic solution for tapping processes in smelters

Tildelt: kr 11,5 mill.

Gjennom industriell forskning bidrar prosjektet til å realisere en radikalt ny løsning for robotisert autonom tapping av flytende metall fra smelteovner - TappingMate. Tappeprosesser utføres i dag med utstyr som betjenes manuelt og personell må derfor være nær smelteovnen. Dette miljøet har mange utfordringer: Høye omgivelsestemperaturer på opptil 80°C, ekstreme makstemperaturer med gasser på inntil 2000°C, sprut av flytende metall på 1800-1900°C, forurenset luft, støv, kraftig elektromagnetiske felt og fare for overslag. Dagens driftsmetoder gir høy risiko for personskade, miljøutslipp, materialsvinn, og er lite effektiv med tanke på drift. Prosjektet vil anvende ulike verktøy, maskinsyn, sensorer og automasjonsutstyr som tidligere ikke er brukt på roboter i ekstremsoner på smelteverk. FoU arbeidet i prosjektet omfatter utvikling av sensorløsninger, beskyttelse av sensorer, innhenting av data i ekstreme industrielle miljø og utvikling av maskinlæringsmodell for autonom robotisert utførelse av tappeprosessen. Autonom robotisert styring av tappeprosessene er et unikt produkt som ikke eksisterer i dagens marked. Produktet vil være state-of-the-art i bruk av autonome roboter i ekstreme industrimiljø, og vil flytte grenser for hvor mye varians som er mulig i en automatisert prosess, som følge av bred utnyttelse av maskinlæring. Bak prosjektet står et sterkt konsortium med de beste forutsetninger for å lykkes. MOMEK TappingMate og MOMEK Services har industriell spisskompetanse innen innovasjon og produksjon og sterk gjennomføringskraft. SINTEF har har spisskompetanse og kjennskap til forskningsfronten innen sensorikk og analyse. Pioneer Robotics er spesialister på løsninger innen robotikk. Elkem representerer det krevende brukerperspektivet og vil sikre relevans for industrien, samt stille personell og produksjonslokaler til bruk i prosjektet. KUKA er en av verdens største leverandører av industriroboter og skal bidra med kompetanse innen robotikk og sensorikk.

Gjennom industriell forskning skal prosjektet bidra til å realisere en radikalt ny løsning for robotisert autonom tapping av flytende metall fra smelteovner - TappingMate. Tappeprosesser utføres i dag med utstyr som betjenes manuelt og personell må derfor være nær smelteovnen. Dette miljøet har mange utfordringer: Høye omgivelsestemperaturer på opptil 80°C, ekstreme makstemperaturer med gasser på inntil 2000°C, sprut av flytende metall på 1800-1900°C, forurenset luft, støv, kraftig elektromagnetiske felt og fare for overslag. Dagens driftsmetoder gir høy risiko for personskade, miljøutslipp, materialsvinn, og er lite effektiv med tanke på drift. Prosjektet vil anvende ulike verktøy, maskinsyn, sensorer og automasjonsutstyr som tidligere ikke er brukt på roboter i ekstremsoner på smelteverk. FoU arbeidet i prosjektet omfatter utvikling av sensorløsninger, beskyttelse av sensorer, innhenting av data i ekstreme industrielle miljø og utvikling av maskinlæringsmodell for autonom robotisert utførelse av tappeprosessen. Autonom robotisert styring av tappeprosessene er et unikt produkt som ikke eksisterer i dagens marked. Produktet vil være state-of-the-art i bruk av autonome roboter i ekstreme industrimiljø, og vil flytte grenser for hvor mye varians som er mulig i en automatisert prosess, som følge av bred utnyttelse av maskinlæring. Bak prosjektet står et sterkt konsortium med de beste forutsetninger for å lykkes. MOMEK TappingMate og MOMEK Services har industriell spisskompetanse innen innovasjon og produksjon og sterk gjennomføringskraft. SINTEF har har spisskompetanse og kjennskap til forskningsfronten innen sensorikk og analyse. Pioneer Robotics er spesialister på løsninger innen robotikk. Elkem representerer det krevende brukerperspektivet og vil sikre relevans for industrien, samt stille personell og produksjonslokaler til bruk i prosjektet. KUKA er en av verdens største leverandører av industriroboter og skal bidra med kompetanse innen robotikk og sensorikk.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Temaer og emner

LavutslippVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)LTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUKlimarelevant forskningNaturmangfold og miljøForurensningFNs BærekraftsmålMål 12 Ansvarlig forbruk og produksjonIKT forskningsområdeKunstig intelligens, maskinlæring og dataanalysePortefølje Klima og miljøKutt i utslipp av klimagasserIKT forskningsområdeRobotikk, automatiseringIKT forskningsområdeVisualisering og brukergrensesnittIKT forskningsområdeMenneske, samfunn og teknologiLTP3 Klima, polar og miljøAnvendt forskningLTP3 Klima, miljø og energiDigitalisering og bruk av IKTPrivat sektorLTP3 Miljøvennlig energi og lavutslippsløsningerDigitalisering og bruk av IKTAvanserte produksjonsprosesserIKT forskningsområdeNaturmangfold og miljøTerrestrisk forurensning inkl. miljøgifterFNs BærekraftsmålAvanserte produksjonsprosesserBruk av avansert produksjonsteknologi (ny fra 2015)Politikk- og forvaltningsområderPortefølje Energi og transportLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneFNs BærekraftsmålMål 8 Anstendig arbeid og økonomisk vekstLTP3 IKT og digital transformasjonPortefølje Muliggjørende teknologierBransjer og næringerLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriNordområdeneLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensPolitikk- og forvaltningsområderDigitaliseringPolitikk- og forvaltningsområderNæring og handelPortefølje Innovasjon