Tilbake til søkeresultatene

NYSKAPNING-NYSKAPNING

Tidligfase teknologioverføring - kommersialisering av forskning ved Nofima

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektnummer:

342903

Prosjektperiode:

2023 - 2025

Midlene er mottatt fra:

Nofima er Europas ledende matforskningsinstitutt. Vårt selskap består av ca 400 ansatte, hvorav 165 har doktorgrad. Selskapet er tett på norsk matproduksjon og driver forskning og utvikling innen havbruk, fiskeri og landbasert mat. Som næringsrettet forskningsinstitutt skal vi innen bærekraftige rammer bidra til økt konkurransekraft i matproduserende næringer og leverandører av innsatsfaktorer til disse næringene. Dette stiller høye krav til instituttets innovasjonsevne. Vi bidrar til innovasjoner gjennom å skape og formidle forskningsbasert kunnskap, se muligheter for næringsrelatert anvendelse, og legge til rette for at kunnskapen tas i bruk både ute i bedriftene og i næringenes forvaltning. I løpet av prosjektet tidligfase teknologioverføring har vi vurdert 16 ideer totalt hvorav det jobbes videre med 11 av disse. 5 av ideene er av kvinnelige idehavere. Av de 11 som det jobbes videre med er det foreløpig 4 patentsøknader som er sendt inn. I den kommende perioden skal Nofima videreutvikle vår godt etablerte innovasjonskultur. Dette skal vi gjøre i samarbeid med NMBU, NIBIO og VI. Til å bistå oss i gjennomføringen av prosessen vil vi videreutvikle vårt samarbeid med TTO-tjenesteleverandørene: Ard Innovation, Norinnova og Valide. Prosjektmidler fra NFR Tidligfase teknologioverføring vil være avgjørende for å få dette til.

Effektene fra arbeidet har samlet bidra til å øke insituttets verdiskaping ovenfor matproduserende næringer. Realisering av nye produkter, tjenester og effektive produksjonsprosesser har bidratt til økt avkastningen på investeringene fra forskningsprosjektene som institutet deltar i. Prosjektresultatene har også bidratt positivt til den samfunnsmessige avkastning i form av ny tilgjengelig kunnskap som danner grunnlag for videre utviklingsarbeid og fremtidige innovasjoner. Samtidig med bidragene til næring og samfunn har effekten av arbeidet bidratt til å øke både kompetanse og innovasjonskultur internt i Nofima. Vi har fått økt bevissthet og kunnskap til innovasjon og iderealisering hos våre forskere, samtidig har vi forbedret våre egne innovasjonsprosersser. De konkrete konverteringer av ide til innovasjon har også bidratt til økt synlighet og styrket omdømme eksternt for Nofima. Ved å øke instituttets eksisterende konverteringsfrekvens (fra idé til kommersiell løsning) har vi også oppnådd direkte bidrag til økt verdiskaping og samfunnsnytte/impact som er høyere enn tidligere.

Nofimas erfaring viser at kommersialisering ofte er mest effektiv og gir størst verdiskaping når den skjer i etablert næringsliv som har etablerte forretningsmodeller og lettere tilgang til kapital, marked og kompetanse. Bedriftenes kompetanse og kapasitet til kommersialisering i samspill med instituttets kompetanse og kapasitet til forskning og utvikling, må utnyttes mest mulig effektivt for å kunne høste av potensialet i samarbeidet. Denne arbeidsdelingen har vist seg å ha potensiale for å realisere betydelige økonomiske effekter i form av verdiskaping og nye arbeidsplasser. Nofima har en klar målsetning om å styrke arbeidet og innsatsfaktorene innenfor området "kommersialisering av forskning" i tiden fremover - og ser herunder et potensiale for å både øke antallet (1) ideer med kommeriselt potensiale, (2) øke andelen verifiserings- og PoC-prosjekter samt (3) øke antallet kommeriselle avtaler. Dette vil samlet bidra til å øke insituttets verdiskaping ovenfor matproduserende næringer, øke avkastningen på investeringene fra forskningsprosjektene som institutet deltar i - samtidig som det bidrar til økt kompetanse og innovasjonskultur internt - i tillegg til økt synlighet og styrket omdømme eksternt. Nofimas ambisjon er å bruke kommersialiseringstilskuddet til å øke andelen kommersialiserbare ideer, samtidig som en alokerer flere ressurser til videreutvikling og bearbeiding av ideene frem mot en mulig kommersialisering. Herunder vil det i forlengelse være en målsetning å øke instituttets eksisterende konverteringsfrekvens (fra idé til kommersiell løsning) - noe som i tur vil bidra til økt verdiskaping og samfunnsnytte.

Budsjettformål:

NYSKAPNING-NYSKAPNING