Tilbake til søkeresultatene

FINANSMARK-Finansmarkedet

"Det digitale pengesamfunnet"

Tildelt: kr 0,10 mill.

Seminaret Det digitale pengesamfunnet ble avholdt 23. – 24. august 2023 i Bergen og Rosendal, arrangert i samarbeid mellom Juridisk fakultet på UiB og UiO. Bakgrunnen for seminaret var utviklingen de siste tiårene hvor fremveksten av digitale finansielle tjenester og produkter langt på vei har endret hvordan vi får utført våre finansielle behov. Digitaliseringen har ført til mange fordeler og effektivisering av mange av dagliglivets transaksjoner og finansielle behov. På den annen side oppstår nye problemer. Svindlere utnytter nye muligheter skapt av digitalisering. Forbrukere ender opp med for høy gjeld som følge av enkel tilgang på usikret kreditt via lett tilgjengelige elektroniske portaler. Digitalt utenforskap fører til manglende finansiell inkludering av sårbare grupper. Sett fra et juridisk perspektiv fører de teknologiske endringene til mange og ulikeartede rettslige problemstillinger. Bl.a. har vi fått en mengde ny lovgivning på området, ikke minst drevet av stor lovgivningsaktivitet i EU. Høyesterett har avsagt flere dommer på området i løpet av de siste årene, både i sivile saker og straffesaker. Som ellers når det er store samfunnsendringer med tilhørende respons fra lovgiver og domstoler, oppstår det behov for ny juridisk kunnskap og grenseoppganger. Formålet med seminaret var å samle rettsforskere fra de norske juridiske læresteder for å utveksle erfaringer og kunnskap for å bli bedre rustet til å gi konstruktive bidrag til bedre rettspleie, bedre juridisk rådgivning og bedre regulering på området. Det var også et mål å legge til rette for en møteplass mellom praktikere og forskere på området. Utveksling av kunnskap mellom praktikere og rettsforskere er viktig, fordi rettsforskningen trenger eksempler fra det praktiske liv for å forstå hvordan den faktiske virkeligheten er og hvordan dette innvirker på fortolkning og anvendelse av reglene i det konkrete tilfellet. Seminaret ble svært vellykket og oppfylte formålene både når det gjaldt det faglige innholdet og deltagelse fra en bred og variert krets. Når det gjelder det faglige innholdet vises det til vedlagte program. Seminaret hadde deltakere fra UiB, UiO, UiA, UiS, UiT, BI og Uppsala. Det var også deltakere fra Finanstilsynet, Forbrukertilsynet, Bankenes Sikringsfond, banker og advokater. I tillegg deltok 14 personer fra rettshjelpsmiljøene Juss Buss, JURK og ID-juristen, samt to jusstudenter. Deltakelse fra rettshjelpsmiljøene var svært positivt ettersom de har et betydelig sakstilfang på området. Til sammen deltok 52 personer på seminaret.

Seminaret ble avholdt 23. - 24. august 2023 i henhold til programmet vedlagt Resultatrapporten. Målsettingene om å øke og utbre kunnskap om temaene som nevnt i punkt 1. - 3. ble oppnådd. Et annet viktig formål med seminaret var å samle deltakere fra de norske (og evt nordiske) læresteder og praktikere for å skape en plattform for diskusjon, kunnskaps- og erfaringsutveksling. Dette målet ble også nådd. Det var deltakere på seminaret fra UiB, UiO, UiA, UiS, UiT, BI og Uppsala. Det var også deltakere fra Finanstilsynet, Forbrukertilsynet, Bankenes Sikringsfond, banker og advokater. I tillegg var det 14 deltagere fra rettshjelpsmiljøene Juss Buss, JURK, ID-juristen, samt to jusstudenter som deltok.

I løpet av de siste tiårene har fremveksten av digitale finansielle tjenester og produkter langt på vei endret hvordan vi får utført våre finansielle behov. Betalinger gjennomføres nå nesten utelukkende gjennom elektroniske transaksjoner. Lån tas opp via digitale lånesøknader og utbetales på bakgrunn av elektroniske identifikasjon. Vi kan spare til pensjon via komplekse produkter som består av verdipapirer som handles på elekroniske handelsplasser over hele verden, og delta i børshandelen selv via apper på telefonen. Fysiske penger, personlig oppmøte, underskrift og vitnebekreftelse på viktige dokumenter tilhører en forgangen tid. Digitaliseringen har ført til mange fordeler og effektivisering av mange av dagliglivets transaksjoner og finansielle behov. På den annen side oppstår nye problemer. Svindlere utnytter nye muligheter skapt av digitalisering. Forbrukere ender opp med for høy gjeld som følge av enkel tilgang på usikret kreditt via lett tilgjengelige elektroniske portaler. Digitalt utenforskap fører til manglende finansiell inkludering av sårbare grupper. Sett fra et juridisk perspektiv fører de teknologiske endringene til mange og ulikeartede rettslige problemstillinger. Bl.a. har vi fått en mengde ny lovgivning på området, ikke minst drevet av stor lovgivningsaktivitet i EU. Høyesterett har avsagt flere dommer på området i løpet av de siste årene, både i sivile saker og straffesaker. Som ellers når det er store samfunnsendringer med tilhørende respons fra lovgiver og domstoler, oppstår det behov for ny juridisk kunnskap og grenseoppganger. Hvordan er de nye reglene å forstå? Hvordan henger de sammen med allerede etablerte regler? Hvordan påvirkes fortolkningen av eksisterende begreper i viktige rettsområder som kontraktsrett, sivilprosess og strafferett? Det er rettsvitenskapens rolle å følge med og gir sitt bidrag til løsningen av nye spørsmål. Seminaret ønsker å tilrettelegge for kunnskapsoppbygging og utveksling mellom sentrale rettsforskere på området.

Budsjettformål:

FINANSMARK-Finansmarkedet