Restråstoff oppstår overalt hvor vi foredler eller prosesserer næringsmidler, og i fiskeindustrien handler det i stor grad om innmat og avskjær etter sløying og filetering av fisk. I Norge har vi lange tradisjoner med å ta vare på restråstoffet, også i industriell skala, men veldig lite av restråstoffet fra fiskeindustrien går til humant konsum. I følge en rapport fra Sintef/Kontali er det kun 19% av restråstoffet som oppstår i Norge som blir benyttet til humant konsum. I tillegg kommer volumene som oppstår i andre land, etter at norsk fisk blir eksportert rundfryst eller sløyd.
Dette ønsker Nuas Technology å gjøre noe med gjennom konseptet Bruk Fisken. Vi har utviklet en ny teknologi, som gjør det mulig å ta i bruk hele fisken til humant konsum. Prosessanlegget som er bygget er mobilt og kan dermed monteres vegg til vegg med eksisterende fiskeindustri. Med en kontrollerbar og lukket prosess tilfredsstiller vi kravene til matvareproduksjon og kan levere olje og protein til matvareindustrien. Nuas Technology planlegger nå en kommersiell produksjon og i Sumafood_BCOM får vi muligheten til å forberede dette på en gjennomgående og god måte.
Målet med prosjektet er å forberede bedriften på oppstart av kommersiell produksjon sammen med utvalgte samarbeidspartnere.
Nuas Technology has developed and patended new technology to extract food grade marine ingredients from fish residuals. The technology
consist of an vertical hydrolysis column with gentle stirring. The products from the process are protein, oil and bones. All three ingredients
are suitable for both dietary products and food production.
A global market for ingredients have been growing with 4-5 precent each year the last decade. On top of this, the world population growth
calls for an increased food demand in the future aswell.
The SuMaFood project intends to reduce food waste and increase the productive use of marine biomass by devising innovative methods of
processing and preservation, and developing ingredients that will serve as the basis for new food products.
As a partner in Sumafood, Nuas Technology will now through Sumafood_BCOM prepare for a commercial production of food grade
ingredients from fish residuals based on the experience we have gained in the Sumafood project.
Nuas Technology is ready and able to start and complete this project.