Arbeidspakke (AP) 1 vil ha fokus på å erstatte akkar og sild med agn fremstilt av restråstoff fra lokalt fiskeri til snøkrabbefangst. Akkar importeres i stor grad fra Sør-Amerika med agnkostnader opp mot NOK 50.000 per båt per døgn ved bruk av 1 kg akkar pr teine. Da akkar og sild også brukes til humant konsum, er det nyttig å erstatte disse med agn av kortreiste marine restråstoffkilder. Prosjektet skal formulere agn av restråstoff fra torsk og sei, samt av rensefisk fra oppdrett. Slikt agn vil deretter bli systematisk testet under kommersiell fangst.
I AP2 skal effektiviteten til teiner og dyrevelferden ved utsortering studeres. Ved å kombinere små- og standardmasker ønsker en å oppnå høyere inngang av krabbe via et forbedrede klatrefelt med maske-seleksjon av undermålskrabbe. Fartøyet Frøyanes er utrustet med dragerbrønn midtskips og har et skjermet dekksmiljø der krabben sorteres. Dyrevelferd, overlevelse og skader etter utsortering og tilbakeføring til sjøen av undermåls- og hunkrabbe vil bli sammenlignet med konvensjonell utendørs sortering.
I AP3 vil store mengder retrospektive data om fangst, lokalitet, dybde, bunn- og vannmiljø komineses og analyseres og derigjennom identifisere parametere som kan forbedre fangsteffektiviteten ved fremtidig fangst av snøkrabbe.
AP4 skal optimalisere alle deler av prosessering av snøkrabbe, samt finne løsninger for å unngå misfarging (bluing) av produktet. Bluing oppstår når snøkrabbe kommer i kontakt med luft, og stoppes ved korrekt varmebehandling eller ved å forhindre luft-kontakt. Før koking deles krabben i to, og kun bein og klør kokes. Små krabber blir ofte overkokt, og AP4 vil optimalisere kokeprosessen slik at man hindrer misfarging uten å overkoke produktet.
Innovasjonene forventes gå bidra til bedre ressursutnyttelse og lønnsom fangst av snøkrabbe.
Hovedmålet til prosjektet er å utvikle snøkrabbefangst til å bli mer bærekraftig og lønnsomt gjennom å utvikle hele fiskeriet, fra fagst til salgbart produkt.
Forskning for utvikling av et mer bærekraftig og lønnsomt snøkrabbefiske er av stor betydning for økt verdiskapning av denne arten. Snøkrabbe er en relativt ny art i norsk fiskeri, som øker i omfang. I 2023 ble det gitt en kvote på 7117 tonn, en økning fra 6725 tonn i 2022 og 6500 i 2021. Norge eksporterte snøkrabbe for 292 og 343 mill. NOK, i henholdsvis 2021 og 2022 (seafood.no). Det er forventet at snøkrabbe vil bli den mest verdifulle skalldyrressursen i Norge på sikt, men det forutsetter en videreutvikling for å bli mer bærekraftig og miljøvennlig.
Innovasjonen i dette prosjektet omhandler flere forhold knyttet til fangst og foredling av snøkrabbe. Mer bærekraftig agn skal oppnås ved å utnytte restråstoff fra fiskeri og akvakultur, mens forbedret fangst/overlevelse/velferd skal oppnås ved å endre teinedesing, utvikle mer skånsom sortering av krabben, samt øke kunnskapen om fangsteffektiviteten ved å sammenstille tilgjengelig data fra fiskeriet. Kvaliteten på produktene som tilbys markedet skal forbedres ved forbedring av prosessering og emballering.
Alle disse faktorene representerer hver for seg forskningsutfordringer. Innovasjonene i prosjektet er alle i forskningsfronten på feltet, og krever grundig arbeid og dokumentasjon for å kunne tas i bruk. Resultatene fra prosjektet vil bidra med nødvendig beslutningsstøtte for å utvikle et mer bærekraftig snøkrabbefiskeri for hele den norske flåten.
Budsjettformål:
MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri