Våre nåværende globale matsystem forårsaker store miljøproblemer og er ikke bærekraftig nok til å imøtekomme en voksende verdensbefolkning og klimaendringer. Makroalger er en lovende matressurs da de kan produseres på en bærekraftig måte, voksende kun på sjøvann, sollys og CO2, og krever ikke gjødsel, ferskvann eller landjord. Til tross for at makroalger er en stor og viktig matkilde i Asia er de fortsatt ikke tilstrekkelig etablert som en ingrediens i det Europeiske kostholdet. FunSea-prosjektet har som mål å gjøre brun- og grønnalger til en mer attraktiv og allsidig matingrediens ved å forbedre deres funksjelle egenskaper gjennom innovativ prosessering. Dette innbefatter forbedring av mattryggheten, næringsinnholdet, sensoriske og tekniske egenskaper, og å inkorporere de i smakfulle og spennende nye matprodukter tilpasset det Europeiske markedet. Prosjektet vil ha et helhetlig perspektiv og se på hele verdikjeden med tanke på generering av ny kunnskap og teknologi, og vurdere miljømessig og økonomisk bærekraft fra råvareproduksjon og frem til forbruker.
En av våre største samfunnsutfordringer i dag er å produsere nok mat til den voksende verdensbefolkningen, på en bærekraftig måte. Dagens matsystemer forårsaker store miljøproblemer som ødeleggelse av landområder, tap av biodiversitet, høyt vannforbruk, store klimagassutslipp og annen forurensning. Det er derfor et stort behov for nye matressurser som er sunne, trygge og næringsrike som samtidig har et lite miljøavtrykk. Dyrkede makroalger er en fast bestanddel av det asiatiske kostholdet og kan ha et større globalt bidrag til bærekraftig matsystemer, men mangler fortsatt gjennomslag i vestlige marked på grunn av et forholdsvis lavt næringsinnhold, lite allsidighet i produkter, uønskede sensoriske egenskaper, og manglende kunnskap om trygghet og helseeffekter.
FunSea-prosjektet har som mål å øke næringsinnholdet, tryggheten, og funksjonelle egenskaper i Europeiske dyrkede makroalger, gjennom utvikling av innovative prosesseringsmetoder og bruk av sidestrømmer og restråstoff fra ulike marine verdikjeder. Prosjektet vil videre utvikle og karakterisere nye matprodukter rettet mot et bredt Europeisk marked, og evaluere miljøeffekter, og økonomiske og regulatoriske aspekter langs verdikjeden fra biomasse til produkt.