Tilbake til søkeresultatene

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

From waste to taste: exploring innovative food applications of postharvest fish losses

Alternativ tittel: Fra ubenyttede fiskeressurser til smakfulle og helsebringende nye matprodukter

Tildelt: kr 3,4 mill.

WASTE2TASTE (W2T) er et nettverk av 8 partnere fra Italia, Spania, Malta, Tyrkia og Norge bestående av universiteter, forskningsinstitutter og industri. Partnerne har vitenskapelig og teknisk ekspertise og har som målsetning å utvikle verdifulle produkter ved å benytte bi-produkter fra fiskefangst og foredling som i dag behandles som avfall. Hovedmålet med prosjektet er å skape verdi av disse ressursene som i dag ikke blir brukt og å vise at det finnes potensiale for utnyttelse av disse i en sirkulær bioøkonomi. W2T vil benytte bi-produkter fra fiskeindustrien som er rike på proteiner og andre komponenter og utvikle grønne og effektive metoder for å produsere ingredienser og produkter for bruk i mat. På denne måten vil prosjektet bidra til å redusere volumet av avfall i denne marine sektoren og adressere målet om ZeroWaste. W2T vil undersøke de utvalgte marine ressursene i labskala og i større skala for å produsere spesielle ingredienser og produkter, hvor ett av endeproduktene vil være rettet mot enkelte helseutfordringer.

WASTE2TASTE (W2T) is a network of 8 partners from academia, research centers, and SME’s, with expertise in education and with state-of-the-art scientific and technical expertise aimed at the development of commercially viable products by using post harvest fish losses (PHFL), including unwanted fishery by-catch species (e.g., non-indigenous species (NIS) and cartilaginous fish with low commercial value) and by-products from fish processing and aquaculture industries. The main objective is the valorization of PHFL, showing potential applications in a circular economy and an eco-friendly vision by developing protocols for sustainable exploitation of underused and/or wasted marine resources, to obtain high-value products for food applications. W2T will utilize PHFL, naturally rich in proteins and bioactive compounds, to develop innovative green and cost-effective bioprocesses for the production of marine ingredients (e.g., collagen, chitin/chitosan, and fish oil), reducing extraction time and use of hazardous solvents/enzymes allowing. W2T will (i) contribute to reducing the waste volume through the development of appropriate PHFL management measures, (ii) address the European "ZeroWaste" goal aiming at the 3R principle "Reduce, Reuse and Recycle”, (iii) contribute to achieve a resilient and sustainable development for marine/maritime sector and, in an indirect way, (iv) mitigate the NIS, which cause damage to marine ecosystems and humans. The challenge is to gain insights into market opportunities that will be profitable and will satisfy new and different attitudes/demands of consumers. W2T will exploit the potential of underutilized marine biological resources, from laboratory to industrial scale production of collagen and chitosan-based products, with potential commercial uses that reach TRL 7. W2T will create a nutritional end product targeting different end-users’ health issues (e.g., exercise performance, muscle growth, joint problems, gut health, and obesity).

Budsjettformål:

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri