Å oppnå de globale bærekraftsmålene krever tekniske, institusjonelle og sosiokulturelle forandringer. SmallFish4Food-prosjektet tar for seg SDG2 (oppnå matsikkerhet og bærekraftig landbruk), SDG3 (reduser mødre- og spedbarnsdødelighet) og SDG14 (fremme bærekraftig bruk av marine ressurser). Fisk er imidlertid usynlige i strategier for å oppnå SDG2 og 3, og ernæring og matsikkerhet er ikke fokus i SDG14. Våre terrestriske og akvatiske miljøer produserer like mengder organisk materiale, men vi høster bare 3 % av maten fra sistnevnte. Fiskeri er en viktig økonomisk aktivitet i Afrika og livnærer 200 millioner gjennom mat og inntekt. Mange afrikanske bønder er deltidsfiskere. Fisk er den desidert største kilden til høstbart protein, og det unike næringsinnholdet i fisk spiller en betydelig rolle i å bekjempe den tredoble byrden av sult, mangel på mikronæringsstoffer og ikke-smittsomme sykdommer. Likevel er ikke fiskens kvaliteter anerkjent i den globale matsikkerhetsdiskursen, og fisk er fraværende i strategier for bekjempelse av næringsmangel. Småfisk er tallrike og mest produktive men ses på som en ressurs med lav økonomisk verdi, som ofte reduseres til fiskemel brukt i dyrefôr. SmallFish4Food søker å forbedre disse mangler i våre matsystemer ved å bygge videre på resultatene fra LEAP-Agri SmallFishFood-prosjektet, og engasjere samfunnet til å "transformere sosiokulturelle, økonomiske og institusjonelle barrierer i fiskens verdikjede, så vel som tekniske innovasjoner, for å forbedre bærekraftig utnyttelse av småfisk for Afrikas lavinntektsbefolkning.» Dette prosjektet er finansiert gjennom den internasjonale utlysningen SDG Pilot Call, et samarbeid mellom 11 finansieringsbyråer fra Europa, Afrika, Asia og Latin-Amerika. Målet med utlysningen er å akselerere oppnåelsen av SDGene, gjennom implementering av resultater fra pågående eller nylig avsluttede forsknings- og innovasjonsprosjekter for å fremme kunnskapsbasert oppnåelse av SDGene, fra lokal til regional skala
The SmallFish4Food consortium is a multidisciplinary research team from Norway, the Netherlands, Kenya, Tanzania, and South Africa, covering the fields of fish stock assessment, processing, marketing, nutrition, and governance. We will enhance the food security discourse by focusing on the nutritional value of small indigenous fish species. We aim for transformation to ecological sustainability and food security by investigating how socio-cultural, economic, technical, and institutional transformations of the fish value chain can improve the utilisation of small fish resources for Africa’s low-income population. The fact that the nutrients in fish can play a significant role in combating the triple burden of hunger, micronutrient deficiencies and non-communicable diseases is the baseline of the project. However, the unique qualities of fish are seldom recognized in the global food security discourse and are missing from nutrient deficiency strategies among disadvantaged groups. Small fish are ubiquitous in all aquatic environments from large marine ecosystems to seasonal ponds, as well as in marketplaces and low-income household diets, but their significance is underrated and little understood as they are consumed locally and often go unrecorded in catch statistics. Catching small fish, which are sun-dried and consumed whole, is the most high-yielding, eco-friendly, low CO2-emission animal food production system available. However, a range of social, technical, economic, and legal barriers inhibits the full potential of utilizing small fish. This project is funded through the international call SDG Pilot Call, a collaboration between 11 funding agencies from Europe, Africa, Asia, and Latin-America. The aim of the call is to accelerate the achievement of the SDGs, through the implementation of results from ongoing or recently finalised research and innovation projects to advance knowledge-based achievement of the SDGs, from local to regional scale.