Tilbake til søkeresultatene

UTVIKLING-UTVIKLING

Developing inclusive business model (BM) concepts for solar food drying in the Himalaya region

Alternativ tittel: Utvikling av inkluderende forretningsmodeller og konsepter for soltørking av mat i Himalaya-regionen.

Tildelt: kr 12,0 mill.

Globale kriser knyttet til både klimaendringer og menneskelige konflikter, viser hvor akutt sårbart verdens matsystem er når det oppstår alvorlige situasjoner. Dette er særlig tydelig i områder hvor fattigdom og usikker tilgang på mat allerede er utbredt. Utfordringer med å bevare og lagre mat etter innhøsting er sentrale årsaker til manglende matsikkerhet over hele verden. I lav- og lavere mellominntektsland (LLMIC) skaper mangel på pålitelige energikilder og småskala produksjon enda flere hindringer. En mulig løsning for å forbedre lokale samfunns evne til å bevare og lagre mat, kan være å tørke avlinger med tørkere drevet av solenergi. For å lykkes med å innføre denne teknologien, trengs det langsiktige forretningsmodeller utviklet i samarbeid med lokale interessenter. Både Nepal og Bhutan i Himalaya-regionen er sterkt avhengige av landbruk for at folk skal ha et levebrød. Dette er samfunn hvor de tradisjonelt tørker sine matavlinger direkte i solen. Disse metodene har imidlertid vist seg ineffektive, uhygieniske og plasskrevende. Det fører til høye tap etter innhøsting. En forbedret soltørker, hvor avlingene tørkes i et lukket kammer, kan løse mange av disse utfordringene. SolarFood har som mål å utvikle forretningsmodeller for å fremme innføringen av forbedrede teknologier for soltørking i Bhutan og Nepal. Begge land er definert som LLMIC-stater. Forretningsmodellene vil bli utviklet og testet av lokale interessenter, spesielt landbrukskooperativer ledet av kvinner. Gjennom å redusere tap etter innhøsting, vil SolarFood bidra til både å løse utfordringer knyttet til mattilgang / matsikkerhet og til å redusere fattigdom. Målet er å forbedre næringsinnholdet i soltørket mat og utvikle salgbare produkter. SolarFood-prosjektet involverer et internasjonalt og tverrfaglig team av forskere, ledet av Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning i Norge. Partnere inkluderer Royal University of Bhutan, Kathmandu University i Nepal og Lunds universitet i Sverige.

Recent global crises have illustrated how acutely vulnerable the global food system is to food shocks. These vulnerabilities are most evident where poverty and food insecurity are already prevalent. Unless addressed, new causes of food insecurity (e.g. climate change, war) could undo and perhaps even reverse some countries’ progress towards the UNSDGs. One solution to this problem is to improve local communities’ abilities to store food. While post-harvest food loss is a leading cause of food insecurity globally, the lack of reliable energy supplies and the small scale of production make food preservation difficult in the LLMIC communities that need it most. SolarFood aims to address this issue by developing functioning and field-tested inclusive business models to promote the introduction of improved solar food drying technologies in two LLMICs, Bhutan and Nepal. In improving the nutritional content of solar dried foods and developing marketable products, SolarFood addresses the issues of both food access/security and poverty reduction. The project employes a participatory research approach, focusing on the co-production of knowledge with stakeholders to (a) explore alternative finance models, (b) develop community approaches to solar dried food production, (c) examine markets for SDFs, and (d) investigate technology implementation issues. These will lead to (e) the development of effective and inclusive business models for LLMICs. The project involves an international team of researchers from Norway, Sweden, Bhutan and Nepal and combines knowledge from the fields of entrepreneurship, social sciences, marketing, food sciences, heat and mass transfer, and solar energy engineering.

Budsjettformål:

UTVIKLING-UTVIKLING