Erfaringer med koronapandemi etterfulgt av krig i Europa har synliggjort behovet for å øke innsatsen for å styrke samfunnsberedskapen på flere områder. Totalberedskapskommisjonens NOU 'Nå er det alvor – Rustet for en usikker framtid' påpeker behovet for økt kunnskap om matberedskap.
Prosjektet Resilient North har til hensikt å få mer kunnskap om sammenhengen mellom mat, miljø og folkehelse i Nord-Norge i møte med fornyet trusselbilde i nordområdene. Vi ønsker å belyse dette ut fra ulike perspektiver med utgangspunkt i FNs bærekraftmål. Vi vil definere aktuelle senarioer rundt endring i matproduksjon fra land og hav relatert til relevante trusler eller situasjoner og dets mulige påvirkning på matsikkerhet for befolkningen.
Prosjektets tematikk er flerdimensjonal og kompleks. Prosjektet skal gi mer kunnskap om ulike dilemmaer knyttet til denne kompleksiteten. Vi analyserer dette som et såkalt sammensatt problem (wicked problem) som kjennetegner tematikker som er vanskelig å definere, og enda vanskeligere å løse fordi det involverer mange ulike faktorer og interessenter med ofte motstridende prioriteringer.
Prosjektet har aktive partnere innen landbruk, fiskeri og folkehelse, forvaltning og næring. Dette anses som en forutsetning for å oppnå målene i prosjektet. Prosjektet er forankret i en av Norges faglig sterkeste miljøer på befolkningsbaserte studier og epidemiologisk forskning med særlig god kjennskap til ernæring og folkehelse i nord (UIT). Prosjektets partnere fra instituttsektoren innen landbruk (NIBIO) og sjømatnæringen (NOFIMA) har den nødvendige ekspertise innen feltet og har et bredt kontaktnett blant prosjektets interessenter. Statsforvalterne i regionen er også med som partnere i prosjektet, i tillegg til Landbrukssamvirket Nord som er en paraplyorganisasjon for jordbruksaktører i nord.
Prosjektet er tverrfaglig og sektorovergripende. Resultatene fra prosjektet vil være av høy aktualitet for både samfunn, politikk, sikkerhet, næring og forvaltning.
The project Resilient North focuses on enhancing food security and preparedness in Northern Norway amidst evolving threats such as climate change and geopolitical tensions. It examines the complexities of diet, food production, environment, and public health within a sustainable management framework. The project addresses the decline in farming, the need for sustainable food production, and the environmental impacts of primary food production, including the fishing industry and aquaculture. Recent policy analysis highlight the importance of food safety for health preparedness, especially in the high north. Studies point to the need for more research on the role of Arctic agriculture in civil protection. The project also considers the social and health factors influencing the continuity of farming and the role of farmers in food preparedness.
The environmental impacts of food production are complex, with the fishing industry's infrastructure being critical for food security. The project also explores dietary patterns as determinants for non-communicable diseases and the alignment of public health advice with sustainable food production. Social capital is recognized as vital for disaster preparedness and response.
The project employs a wicked problem approach to navigate the intertwined problems across policy domains, aiming to enhance governance and policy-making. The ultimate goal is to contribute to a resilient Northern Norway, capable of adapting to future challenges. The project is structured around 5 thematic work packages and one work package for management. To achieve the project's goals, we've assembled a diverse team with expertise in Northern Norway's farming and fishing industries, public health, environmental, and social sciences. Partnerships with the County Governor of Nordland, the County Governor of Troms and Finnmark, and The Agricultural Cooperative North provide strong backing from public administration and food production sectors in the region.