FoodStories (2025-2028) ønsker å øke forståelsen av Norges mat- og drikkearv og deres potensial for verdiskaping, bærekraft og kulturell berikelse. Vår hypotese er at mattradisjoner kan bidra til produkt- og tjenesteutvikling i den norske matverdikjeden, øke inntektsmulighetene for lokale produsenter og fremme bærekraftig ressursbruk.
Vi vil besvare fire forskningsspørsmål: Hvordan kan mathistorier brukes til kunnskaps- og forretningsutvikling i landbruks- og drikkevareindustrien? Hvordan kan de bidra til økt konsum av norskprodusert mat og drikke? Hvordan kan de optimalisere utnyttelsen av lokale ressurser og redusere matsvinn? Og hvordan kan de utvikle nye, kulturelt berikede kulinariske produkter som resonerer med dagens forbrukerpreferanser?
Seks arbeidspakker vil besvare disse forskningsspørsmålene: WP1 kartlegger mattradisjoner og identifiserer bærekraftige praksiser. WP2 utforsker tradisjonsmat for bedre ressursbruk og innovasjon. WP3 moderniserer tradisjonelle drikker. WP4 utnytter museer for læring om bærekraftig kulturarv. WP5 utvikler menyer som kombinerer tradisjon med nyskapende gastronomiske ideer. WP6 bruker matfortellinger for å tilføre verdi til matkjeden og inspirere til kulinarisk innovasjon.
Vi har satt sammen et tverrfaglig konsortium av forskere fra ulike akademiske bakgrunner og partnere fra kultursektoren og matindustrien.
FoodStories vil bruke dokumentarisk forskning, etnografiske metoder, arkeologiske analyser og samarbeid med kokker og matprodusenter for å utvikle nye oppskrifter og teknikker. Workshops med ulike interessenter vil fremme kunnskapsutveksling og samarbeid.
Prosjektets hovedleveranser vil sentreres rundt 4 “Heritage Events” som vil utforske og presentere hvordan historisk mat, drikke, teknikker og menyer kan revitaliseres og tilpasses moderne behov. Målet er å bevare matkulturarven og bidra til innovative tolkninger av tradisjonell mat og drikke.
FoodStories aims to provide an increased understanding of Norway’s food and beverage heritages and their potential for value creation, sustainability, and cultural enrichment. Our starting point is that food history and heritage continuously inspire creativity and innovations, which in turn can drive political changes and respond to important societal challenges.
This will be done through 6 WPs: WP1 maps and documents food heritages, safeguarding traditions, identifying sustainable practices for integration, and provides a foundation for creative food innovation. WP2 enhances value by exploring selected heritage foods for better resource use and innovation. WP3 uses historical insights for sustainable beverage innovation by modernising traditional drinks. WP4 leverages museums for sustainable heritage practice learning, documenting heritage, showcasing sustainability, and inspiring innovation. WP5 develops heritage menus to foster sustainable gastronomy, preserving traditions, promoting sustainability, and adapting heritage for modern tastes. WP6 uses food narratives to add value to the food chain, preserving traditions, highlighting sustainable practices, and inspiring culinary innovation.
To make this possible we have put together a transdisciplinary consortium consisting of scholars from a wide range of academic backgrounds: sociology, ethnology, history, economics, gastronomy, innovation, entrepreneurship, and consumer studies. The project also includes partners from the wider cultural sector and professionals that deal with various forms of food culture, food industries, as well as selected farmers and chefs.
FoodStories will enrich theoretical frameworks related to food heritages and new insights in the culinary field. The applied nature will be of great benefit to actors in the food value chain.