Prosjektet SocialFeed bygger på premisset om at eksisterende sosiale bærekraftsstandarder, sertifiseringsordninger og verktøy er fraværende i en nasjonal kontekst. Det er derfor nødvendig å utforme dette for å lokalisere de faktiske sosiale konsekvensene av en kompleks verdikjede, slik som fôrindustrien i Norge er i dag, med både lokal produksjon og stor andel import. Når det gjelder denne internasjonale verdikjeden, vil det være viktig å analysere hvordan norsk forbruk av høykvalitetsingredienser påvirker matsikkerhet i andre deler av verden. Samtidig har Norge spilt en viktig rolle i å øke bærekraft i den globale sør.
I prosjektet vil det være tre case: storfe, kylling og laks. Dagens konvensjonelle fôringredienser, samt nye lovende fôringredienser vil evalueres via bruk av metodene Social Life Cycle Assesment, Power Mapping og Product Chain Organization. Dette vil utforme en samling av sosialindikatorer som vil brukes for å måle både positiv og negativ påvirkning, som igjen vil være grunnlag for å vurdere hvorvidt den norske fôrverdikjeden har et «netto positivt sosialt fotavtrykk». For å oppnå prosjektmålsetningene og frembringe en dybdeanalyse av sosial påvirkning, vil SocialFeed-prosjektet jobbe tett med relevante interessenter for å sikre riktig data og info i sammenstilling av indikatorer. Fôringrediensprodusenter, fôrprodusenter, oppdrettere, NGOs og bransjeorganisasjoner vil være aktivt påkoblet via workshops, intervjuer og piloter for å oppnå et proof of concept. I tillegg til dette vil det gjøres en analyse av det institusjonelle politiske rammeverket som foreligger for norsk produksjon og handel av fôr, for å utforske potensielle politiske endringer (muligheter) som kan bidra til mer bærekraftige løsninger i fremtiden.
The project SocialFeed starts from the premise that existing standards have a narrow /limited (and misleading) take on social sustainability and do not capture pertinent 'matters of concern' well enough. This shortcoming may neglect the importance of the social part of sustainability for feed production whether Norwegian or imported. To explore this, three main cases i.e. cattle, chicken and salmon and their current feed ingredients along with the most promising novel feed ingredients of the future will be included. Methods like Social Life Cycle Assessment, Power mapping and Product chain organization will be applied to assess the sustainability performance of the feed system in Norway, that includes both local production and significantly large import.
An improved set of social indicators will be developed to capture both the positive and negative social impacts and can be further used to assess if Norwegian feed system has a 'Net Positive Social Footprint'. To meet this challenging goal and provide a more comprehensive assessment of the social impacts, SocialFeed will work with the stakeholders closely to acquire the necessary data to implement the adequate set of indicators. Key stakeholders like feed ingredient suppliers, feed producers, farmers, NGOs and branch organizations will be actively involved through workshops, interviews and pilot testing to provide proof of concept. Furthermore, an analysis of the institutional policy framework surrounding domestic Norwegian feed production and imports will be conducted to explore policy options that result in more sustainable feed solutions. Lastly, the project will act as a communication platform for bringing both the green and blue sector together to co-create a common understanding of social sustainability of the Norwegian feed system.