Tilbake til søkeresultatene

LANDBASERT-LANDBASERT

Cultivating sustainable changes in livestock feed production and feeding practices (Feed&Feeding)

Alternativ tittel: Cultivating sustainable changes in livestock feed production and feeding practices (Feed&Feeding)

Tildelt: kr 10,0 mill.

Prosjektnummer:

352982

Prosjektperiode:

2025 - 2028

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Samarbeidsland:

Prosjektet vil evaluere ulike strategier for fôrproduksjon og fôringspraksis for å forbedre bærekraften i det norske matsystemet og støtte opp under nasjonale landbrukspolitiske mål. Disse strategiene inkluderer endringer i fôrplaner, forbedring av avl og dyrehelse, samt bruk av alternative proteinkilder til fôr. Prosjektet vil vurdere miljøvirkninger, som endret arealbruk, utslipp av klimagasser, karbon i jord, næringsbalanser og biologisk mangfold, og virkninger på sosioøkonomiske forhold som matsikkerhet, økonomisk og sosial bærekraft og levende bygder. For å gi en omfattende bærekraftsvurdering vil vi bruke en multikriterieanalyse (MCA) for å vurdere bærekraften til strategiene. Mulige konflikter og "vinn-vinn"-muligheter vil bli identifisert. Prosjektet vil integrere metoder fra ulike fagområder, inkludert datainnsamling, optimalisering av fôrplaner, modellering av landbrukssektoren, spørreundersøkelser, intervjuer og interessentverksteder for å gjennomføre analysen. Deretter vil vi bruke resultatene fra bærekraftanalysen til å undersøke hvordan disse strategiene kan gjennomføres. Vi vil gjennomføre intervjuer og spørreundersøkelser med sentrale aktører i etablerte verdikjeder for å forstå hvordan sosiale, kulturelle og økonomiske faktorer påvirker fôrproduksjon og fôringspraksis. Vi vil også undersøke hvordan utvikling av velfungerende verdikjeder for alternative proteinkilder kan bidra til å løse utfordringene i husdyrsektoren, og hvordan endringer i politiske virkemidler kan fremme bærekraftige praksiser. Politikkanalysen vil baseres både på resultater fra modelleringsanalyser som viser hvordan politiske tiltak kan brukes, og resultater fra intervjuene og spørreundersøkelsen med aktører i verdikjedene.

The project will assess how different strategies for feed production and feeding practices can improve the sustainability of the Norwegian food system and how they affect the fulfilment of national agricultural policy goals. These strategies include changes in livestock diet composition and level, improvements in breeding and animal health as well as changes in protein feed sources. We will assess environmental impacts (land use change, GHG-emission intensities, soil carbon change, nutrient balances, and biodiversity) as well as socioeconomic impacts (food security, economic and social sustainability as well as rural viability) to perform a comprehensive sustainability assessment. A Multi Criteria Analysis (MCA) will be used as a framework to assess the sustainability of the strategies, including possible dilemmas and win-win situations. A variety of methods from different disciplines will be integrated and used for producing the scores for the MCA, including compilation of data sources, livestock diet optimization, farm sector modelling, surveys, interviews, and workshops. We will then use the results of the sustainability analysis to examine how strategies leading to improved sustainability can be facilitated. We will start by performing interviews and surveys with different actors in the established value chains to explore how social, cultural, and economic conditions affect feed production and feeding practices. Then we will investigate how the development of well-functioning value chains for alternative protein ingredients can contribute to solving the current challenges faced by the livestock sector and how changes in policy instruments can facilitate sustainable change. The policy analysis will be based on outputs from linear programming for how policy measures can be used and inputs from the interviews with the actors in the value chains.

Budsjettformål:

LANDBASERT-LANDBASERT