FeedLoop-prosjektet har som mål å transformere husdyrproduksjonen ved å gjøre den mer bærekraftig og sirkulær, og dermed adressere en av de største utfordringene i global matproduksjon: konkurransen mellom mat og fôr om verdifull biomasse. Med økende bekymringer knyttet til klimaendringer, matsikkerhet og tap av biologisk mangfold, må vi utvikle husdyrproduksjonen slik at miljøbelastningen reduseres samtidig som effektiv bruk av tilgjengelige ressurser sikres. Hovedmålet i FeedLoop er å optimalisere bruk av biomasse, som inkluderer alt fra gress, korn og grønnsaker til biprodukter og innovative, bioraffinerte fôringredienser som gjær og insektprotein. Ved å fokusere på de norske regionene Tolga og Steinkjer, utforsker prosjektet hvordan husdyrproduksjonen kan redesignes for å redusere avhengigheten av importert fôr og heller maksimere bruken av lokale ressurser som ellers ville gått til spille. Kjernen i FeedLoop er et innovativt allokeringsverktøy basert på CIBUSmod, en modell for massestrømsanalyse i det svenske matsystemet. Dette verktøyet hjelper til med å beregne de mest effektive måtene å bruke tilgjengelige ressurser på, enten til mat, fôr eller energi, basert på lokale forhold. På denne måten kan FeedLoop bidra med løsninger som støtter sirkulær husdyrproduksjon, der dyr spiller en nøkkelrolle i å resirkulere næringsstoffer og omdanne lavverdige materialer til høyverdige proteiner som melk, kjøtt og egg. Prosjektet involverer også levende laboratorier, hvor forskere jobber tett med bønder, lokale myndigheter og andre interessenter. Sammen utforsker de praktiske løsninger for å transformere matsystemet, finne nye måter å produsere mat på, samtidig som de reduserer miljøbelastningen. FeedLoop søker å balansere miljømessige, sosiale og økonomiske dimensjoner av bærekraft. Gjennom å kombinere banebrytende forskning med praktiske applikasjoner kan FeedLoop bane vei for mer robuste, ressurseffektive matsystemer som gagner bønder, miljøet og samfunnet som helhet.
The role of livestock in our food systems is highly debated due to its significant negative environmental impacts, like climate change, eutrophication, and biodiversity loss. Norway's reliance on imported feed and food further heightens the vulnerability of food security. Circular livestock production presents a transformative approach, emphasizing closed nutrient loops, maximizing resource efficiency, and the ability to alleviate the feed-food competition. The EU's Farm to Fork Strategy exemplifies this necessary shift towards sustainability. The former LIVESTOCK project assessed the impact of Norway's livestock systems, highlighting the pivotal role of feed resources for system impacts, and the need for exploring the possibilities of increased circularity, challenging the way we are thinking about biomass for feed resources. Challenges lie foremost in policy-making and resource allocation, necessitating long-term commitment and financial incentives. The FeedLoop project aims to optimize biomass allocation, propose circular redesigns in Tolga and Steinkjer municipalities and surrounding regions within Innlandet and Trødenlag County Municipalities, and explore synergies and trade-offs across sustainability dimensions. The project also seeks to identify barriers and opportunities for implementing changes. The project employs an inter- and transdisciplinary approach, involving stakeholders and utilizing biophysical mass-flow tools like CIBUSmod for optimization. Dissemination strategies include peer-reviewed papers, workshops, and policy briefs. The project management ensures coordination and collaboration among partners. Overall, the FeedLoop project represents a concerted effort to address the complex challenges facing livestock production in Norway, with a focus on sustainability, resource efficiency, and food security. Through collaboration and innovation, the project aims to contribute to a more resilient and environmentally friendly food system for the future.