Tilbake til søkeresultatene

HAVBASERT-HAVBASERT

Unlocking the Nutritional and Environmental Potential of Small Pelagic Fish: A Path Towards Sustainable Food Systems

Alternativ tittel: Bedre utnyttelse av det ernærings- og miljømessige potensialet til små pelagiske fisk

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektnummer:

353051

Prosjektperiode:

2025 - 2028

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Samarbeidsland:

Det er økende bevissthet om at et mer plantebasert kosthold er gunstig både for menneskers helse og for miljøet. Plantebaserte og kjøttreduserte dietter blir stadig mer populære i mange vestlige land, spesielt blant kvinner og yngre voksne. Samtidig inneholder animalske matvarer flere viktige mikronæringsstoffer som enten er fraværende, i lav konsentrasjon, eller mindre biotilgjengelige i planter. Vegetarianere og spesielt veganere har derfor høyere risiko enn altetere for å utvikle ernæringsmessige mangelsykdommer, noe som kan føre til alvorlige konsekvenser på kort og lang sikt. Små pelagiske fisk er en stor matressurs i Norge, den er rik på næringsstoffene det er lite av i et plantebasert kosthold, den er rimelig og har et lavt karbonavtrykk. Globalt blir omtrent 70% av fangsten av små pelagiske fisk omgjort til fiskemel og olje og brukt i dyrefôr, og størstedelen går til akvakultur. Dette prosjektet analyserer små pelagiske fisk i et matsystemperspektiv og har som mål å gi konkrete løsninger for hvordan Norge kan utnytte denne ressursen for å sikre folkehelsen i overgangen til mer miljøvennlige dietter, samtidig som det bidrar til nasjonale mål om reduserte klimagassutslipp og fremmer innovasjon mot mer næringsrike kjøttalternativer. For å oppnå disse målene adresserer prosjektet følgende kunnskapsbehov og utfordringer: 1) Hva er de ernæringsmessige og miljømessige fordelene med små pelagiske fisk sammenlignet med andre vanlige proteinkilder på en typisk norsk forbrukers tallerken? 2) Hva er de ernæringsmessige og miljømessige konsekvensene av å bruke små pelagiske fisk direkte i menneskelig kosthold heller enn dyrefôrproduksjon? 3) Hvordan påvirker små pelagiske fisk næringsopptaket når de inkluderes i ellers plantebaserte måltid? 4) Hva kreves for å etablere en merkeordning som signaliserer til forbrukerne at et ellers sunt og bærekraftig produkt inneholder små pelagiske fisk i en mengde som er akkurat tilstrekkelig for anbefalt mikronæringsstoffopptak?

There is increasing awareness of the environmental impacts of food production and that transitioning to more plant-based diets is beneficial for both human health and the environment. At the same time, plant-based and meat-reduced diets are gaining popularity in many Western countries, and particularly among women and younger adults. While consuming more plants and less red and processed meats has many health benefits, animal-source foods contain several important micronutrients that are either absent, low in concentration, or less bioavailable in plants. Hence, vegetarians and vegans have a higher risk than omnivores of certain nutritional deficiencies, which can have serious short- and long-term consequences. Norway owns a plentiful food resource, small pelagic fish, that is rich nutrients, affordable, and has a low carbon footprint. This project puts small pelagic fish into a food systems perspective and aims to provide tangible solutions for how Norway can utilize this resource to safeguard public health in the transition towards more environmentally sustainable diets, while at the same time contributing to its national goal of lowered greenhouse gas emissions, and spurring innovation towards more nutritious meat alternatives. To achieve this aim, the project explores: 1) the nutritional and environmental benefits of small pelagics compared to other common protein sources on Norwegian consumer’s plates, 2) the nutritional and environmental consequences of redirecting the food-grade small pelagics that now go to animal feed production to direct human consumption, 3) how small pelagic fish acts on nutrient uptake when included in plant-based meals of different composition, and 4) what is required to establish a "blue boost" label that signals to consumers that an otherwise healthy and sustainable product contains small pelagic fish at an amount that is sufficient to meet a desired uptake of micronutrients. The project uses an interdisciplinary approach.

Budsjettformål:

HAVBASERT-HAVBASERT