Tilbake til søkeresultatene

FFLJA-FFLJA

Boosting Healthy Oat Feed Production in Norway

Alternativ tittel: Økt produksjon av sunn norsk havre som fôr

Tildelt: kr 0

Prosjektnummer:

353201

Prosjektperiode:

2024 - 2028

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Prosjektet skal redusere risikoen for mykotoksiner i havre, og bedre næringsverdien av havre slik at havre fortsatt kan benyttes til å produsere mat med høy ernæringsmessig kvalitet, og dermed bidra til å sikre havre som en viktig nyttevekst i norsk landbruk. Prosjektet skal bygge et kunnskapsgrunnlag for å sikre produksjon og utnyttelse av havre som fôr til dyr, og melkeku spesielt. Dette skal løses gjennom utvikling av havresorter mindre utsatt for fusarium og mykotoksiner. Til drøvtyggere er det behov for mer presis beskrivelse av fôrverdien av havre enn det vi har i dag. Dette gjelder både energi og protein. I tillegg har havre høyt innhold av fett slik at det er mulig å påvirke fettsyresammensetningen, og dermed ernæringsmessig kvalitet av meieriprodukt. Basert på dette vil prosjektet bli gjennomføres med seks arbeidspakker. Havre er viktig som åkervekst og fôr, og målgruppen for prosjektet er norske havrebønder spesielt og norsk landbruk generelt. Prosjektet vil gi økt bærekraft i norsk matproduksjon og sikre havre som et viktig fôr ikke bare drøvtyggere som er fokus i dette prosjektet. En sunn havre med lavt innhold av toksiner er uproblematisk å bruke spesielt til fjørfe, men også i relativt stor mengde til gris. I tillegg vil havre med lave nivåer av mykotoksiner egne seg godt til direkte humant konsum. Prosjektet er ledet av NMBU fakultet for Biovitenskap (Biovit) og er et samarbeid mellom Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap (IHA), Institutt for Plantevitenskap (IPV) og fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (KBM). Brukerpartnerne i prosjektet Graminor, Felleskjøpet Fôrutvikling og TINE, noe som sikrer rask implementering av prosjektresultat. Prosjektet vil gi ny og forbedret kunnskap om produksjon og bruk av havre som fôr, og mat. Dette vil sikre at det er behov for havre i norsk matproduksjon og derigjennom sikre havre sin gode nytteverdi i landbruk med hensyn på planter, jord, mat og klima.

There is an urgent need to improve our knowledge in production and use of oats for animal feed in Norway. The present 4 year project proposal focuses on building a knowledge base for “boosting” the production and utilization of oats for animal feed. This will be addressed through developing oat cultivars with reduced susceptibility to fusarium infection and thus less challenges with mycotoxin contamination. Additionally, use of oats in ruminant diets will be addressed through more precise description of feeding value, improved nutritive quality of milk, and reduced environmental impact, ensuring optimal utilization of oats in the diet. Based on these aims, the main and secondary objectives above were formulated. The work is addressed through six work packages, WP1: Project management, WP2: Oats for ruminants involving 3 animal experiments, WP3: Oats and product quality, involving production of dairy products from milk produced from oat based diets WP4: Genetic mapping for fusarium resistance, WP5: Genetic improvements for fusarium resistance, and WP6: Publication and Dissemination. The main target audience in the project is Norwegian oat farmers in specific and Norwegian agriculture in general considering the high importance of oats as an annual crop. The project will increase sustainability of Norwegian food production. Production of a healthy safe oat ensures oats as an important feed for future generations not only for ruminants, although that is the animals addressed here. Additionally, it will generate a future oat crop with low levels of mycotoxins suited for direct human consumption. The feed and dairy industry, which are important end users of the project outcomes, is represented in the project management and the steering board, ensuring that valuable project results will be implemented short after being verified.

Budsjettformål:

FFLJA-FFLJA

Finansieringskilder