Matproduksjon utgjør en betydelig driver for klimaendringer. En tredjedel av ressursene går tapt som matsvinn. Up4Food har som mål å adressere dette ved å fokusere på sidestrømmer fra store matverdikjeder i Europa: potet-, frøolje-, og pelagisk fiskeindustri. Prosjektet har som mål å bygge kunnskap for å øke utnyttelsen av disse sidestrømmene gjennom en helhetlig tilnærming, der prosjektpartnere fra Irland, Frankrike, Romania, Polen og Norge skal samarbeide med mataktører og forbrukere for å utvikle nye matkonsepter, teknologiske løsninger og bærekraftsanalyser skreddersydd for disse sidestrømmene.
Up4Food vil bruke miljøvennlige teknologiske løsninger for å utvinne ingredienser fra sidestrømmene og integrere dem i nye matprodukter, og vi vil undersøke aspekter knyttet til teknologi, ernæring, mattrygghet og bærekraft. Ved å samarbeide med forbrukere vil vi også få innsikt i deres oppfatninger og aksept av nye ingredienser i matvareindustrien.
For å bygge denne kunnskapen vil Up4Food anvende nye metoder og visualiseringsverktøy i samarbeid og kommunikasjon med mataktører og forbrukere. Up4Food vil legge til rette for nye muligheter for matindustrien, fremme utviklingen av sunne og bærekraftige matprodukter og konsepter på det europeiske markedet, og dermed ha en positiv innvirkning på forbrukere i Europa.
Videre vil Up4Food bidra til at mataktører og forskningsmiljøer i Europa kan delta i fremtidige prosjekter knyttet til matsikkerhet og bedre utnyttelse av ressurser. Til slutt vil Up4Food gi aktører i matindustrien, og forbrukere, verktøy og holdninger som trengs for å møte endringene som er nødvendige endringene for en mer bærekraftig fremtid.
Up4Food will build knowledge to improve food resource utilization by using a system approach to upcycle processing side-streams from three selected value chains in Europe (potatoes, oil seeds and pelagic fish). The project consortium comprises researchers with different expertise from 5 countries and will co-create with stakeholders in the food system and citizens to design new value chains and food concepts and make toolboxes on technological solutions, sustainability and life cycle assessments fit for upcycling of side-streams and co-creation methodology. Up4Food will use green novel technologies to extract and refine nutritive and functional ingredients from the side-streams and investigate technological, nutritional and safety aspects of implementing these ingredients into different food concepts. Up4Food will gain increased insight on barriers and possibilities and reflectively increase the applicability of novel ingredients in the food industry. Through engagement of end users Up4Food will obtain consumer insight on perceptions and acceptability. All ingredients and food concepts will be developed with emphasis on sustainability aspects and evaluated by life cycle assessments and material flow analyses. Further, this building of knowledge needs an innovative approach using innovation methodology and visualisation tools in the multi-actor co-creation and communication. Up4Food aims to enable new opportunities for food actors for further development of a wider range of healthy and sustainable food products and concepts in the European market and positively impact health of Europeans. Up4Food will make European food actors and researchers more qualified to initiate and engage in complex food system projects aiming to solve future food security by improved resource utilization. Ultimately, Up4Food will contributing to equip food actors and citizens the necessary tools and attitudes to meet the necessary dietary shift.