Forebygging av vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt mot barn er et stort samfunnsproblem og er politisk prioritet. Globalt er om lag 1 milliard barn rammet årlig (WHO, 2022) og medfører økt risiko for alvorlige psykiske og fysiske helseproblemer. Til tross for investeringer i utdanning og opplæring, viser forskning at samtale- og avhørskvalitet i parkisifelt ikke når den ønskede standarden og etterlevelse av beste praksis i samtaler med barn. Den tradisjonelle opplæringen av samtaleferdigheter har hatt begrensede resultater, forskning viser raskt ferdighetsforfall blant ulike yrkesgrupper (Lamb et al., 2018). Vi har derfor utviklet et digitalt opplæringsprogrammet basert på Kunstig Intelligens (KI) hvor brukere kan trene samtaleferdigheter med en dynamisk barneavatar. Dette KI-baserte opplæringsprogrammet er basert på kunnskap fra psykologi, pedagogikk og AI-ekspertise.
De viktigste innovasjonene er:
1) En dynamisk AI-basert avatar for samtaletrening som kombinerer kunnskap fra psykologi og KI.
2) Avatarprogrammet tilbyr en standardisert trening som konsekvent vurderer brukeres prestasjoner.
3) Den dynamiske avataren simulerer et reellt barn i en samtalesituasjon og gir en integrert KI-basert tilbakemelding som er både er eksplistitt og indirekte.
Entusiastiske tilbakemeldinger fra lokalsamfunn, tjenesteleverandører og konferansedeltakere understreker betydelig interesse for å bruke dette systemet til opplæringsformål, noe som førte til etableringen av Start-Up'en Innsikt.AI i 2023. Det avatarbaserte opplæringssystemet har et stort potensiale for å innovere tjenester ved å forbedrer samtaleferdighetene for ulike fagpersoner innen barnevern, politi, lærere, barneleger, sykepleiere og dommere. Det digitale formatet øker effektiviteten og muliggjør regelmessig opplæring på tvers av sektorer. Av avgjørende betydning er at ved å forbedre samtaleferdighetene til fagfolk har dette AI-baserte treningssystemet potensialet til å beskytte og hjelpe flere barn.
Prosjektet har hatt som målsetning å få prototypen ferdig samt starte markedsføring av løsningen. Det har vært gjennomført betydelig markedsaktivitet i prosjektperioden og prototypen er nå vel fungerende og er godt mottatt i markedet. Den overordnede målsettingen er dermed oppnådd ved at ansatte i Politi og Barnevernstjenesten har begynt å teste og bruke løsningen. Vi har per i dag ca 170 testbrukere på løsningen og responsen er god (en økning fra 10 testbrukere ved inngangen til prosjektperioden). Bakgrunnen for å starte Innsikt. Ai ("Selskapet") har jo vært at det er et stort behov for å trene på samtaler med barn basert på beste praksis fra forskningsfeltet, og brukere og potensielle brukere er enige om at Innsikt. Ai - med sin løsning - skaper verdi og dermed økte ferdigheter. Selskapet har også deltatt på to konferanser i USA (Alabama og San Diego) hvor løsningen er markedsført. Her er også responsen god, men det trengs ytterligere investeringer i dette markedet for å akselerere veksten. I tillegg til å få prototypen ferdig har Selskapet også jobbet med å utvide funksjonalitet, lage et komplementerende lærings opplegg slik at brukerne skal få litt innsikt i teorien og forskningen som løsningen baserer seg på.
Virkningene og effekter av prosjektets resultater er at ansatte og profesjonelle aktører som daglig har behov for å ha dialog med barn for å forstå barnets situasjon nå får et verktøy hvor det kan trenes jevnlig på å ha denne samtalen og hvor de får individuelle tilbakemeldinger på prestasjon fra AI-plattformen. Disse samtalene kan mange ganger være kompliserte og komplekse og det er derfor viktig at det hyppig trenes på å ha slike samtaler for å få til en så god dialog som mulig. Det er et faktum at det stilles for mange "lukkede spørsmål" som ofte begrenser samtalen og hva barnet forteller (dette er bevist i forskningen), og dermed får man mange ganger ikke "hele sannheten" eller riktig informasjon. Dette er sårbare barn, og samfunnet skylder disse barna at vi tar de på alvor å lytter til hva de sier. Dette er Innsikt. Ai sin visjon og misjon, og prosjektet har derfor medvirket til at samtalen med barn blir bedre over tid. Når det er sagt, så er det fremdeles manglende forståelse for hvor viktig det er at samtaler med barn utføres i henhold til beste praksis retningslinjer, og det vil være behov for ytterligere investering i markedsarbeidet for å nå ut "til alle" som har behov for Innsikt. Ai sin løsning.