Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

Lipid nutrition as a driver for Atlantic salmon robustness and welfare

Alternativ tittel: Lipider i fôr som driver for robusthet og velferd for Atlantisk laks

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektnummer:

354152

Prosjektperiode:

2024 - 2028

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Den raske utviklingen av akvakultursektoren har ført til økt bruk av begrensede marine råvarer i formulert fôr, noe som har resultert i redusert tilgjengelighet og høye priser. Alternative landbaserte plantebaserte ingredienser, som soyakonsentrater og rapsolje, har blitt undersøkt og blir i økende grad brukt som erstatning for marine kilder. Næringsinnholdet i disse nye materialene skiller seg imidlertid fra de som er brukt tidligere, noe som kan føre til dårlig næringsbalanse, spesielt når vi ser på lipidprofilen deres. Det er behov for en bedre forståelse av hvordan de ulike fettsyreprofilene, som følge av bruk av alternative råvarer, kan påvirke helsen til oppdrettsfisk. Når det er sagt, er hovedmålet med dette prosjektet å forstå hvordan lipidernæring og metabolisme kan påvirke helse, velferd, ytelse og robusthet til oppdrettslaks (Salmo salar). Prosjektet vil stole på forskjellige forsøk, fra in vitro cellelinjeforsøk til in vivo tankforsøk, for å gi en grundig undersøkelse. Ved å levere ytterligere dokumentasjon om temaet, vil dette prosjektet bidra til å forbedre helsen og robustheten til oppdrettslaks, samtidig som fôrformuleringen optimaliseres gjennom økt fleksibilitet.

The aquaculture industry continues to be the fastest growing food sector in the world. One of the key success factors of this development has been the provision of effective nutrition through formulated feeds. The use of high levels of marine ingredients have now been successfully replaced with alternative sources of raw materials that have significantly reduced the reliance on these finite resources. These alternative materials include terrestrial plant-based ingredients, such as soybean concentrates and rapeseed oil, which have a different nutritional profile. Thus, the dilution of fish oils with plant oils can lead to a reduction in long-chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFA) and a possible compromise in fish health and welfare. Over the past few years however, there has been many initiatives to produce highly unsaturated fatty acids (HUFA) from other sources like microalgae, fungi, bacteria, and genetically modification of oilseeds. The advantage of these new lipid sources is the possibility of producing diets with varying amounts and ratios of HUFAs, like EPA, DHA, and ARA. The optimal ratios of these key fatty acids have changed significantly over recent years and the impact is not yet fully understood. As aquaculture production intensifies, fish will experience higher infection pressure by different pathogens. To manage these organisms, farmers will need to increase the frequency of treatments, resulting in increased fish handling which, in turn, leads to an increase in wounds, physical damages, and stress, leaving the fish even more vulnerable to re-infections. That said, the main focus of this project will be to understand the basics of lipid nutrition and metabolism and to apply this knowledge to formulate feeds specifically designed to improve health, welfare, performance, and robustness of farmed Atlantic salmon (Salmo salar).

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd