Tilbake til søkeresultatene

REKRUTTERING-REKRUTTERING

Innovative and Sustainable Use of Polyphenols from Macroalgae as Antioxidants in Aquaculture Nutrition

Alternativ tittel: Innovativ og bærekraftig bruk av polyfenoler fra makroalger som antioksidanter i akvakulturernæring

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektnummer:

354179

Prosjektperiode:

2024 - 2028

Midlene er mottatt fra:

Samarbeidsland:

Polyfenoler, som finnes i planter og alger, har tiltrukket seg oppmerksomhet fra akvakultursektoren for utvikling av innovative og attraktive ernæringsfôr, spesielt på grunn av deres antioksidative og antimikrobielle egenskaper. En rekke studier om administrasjon av disse naturlige forbindelsene har rapportert forbedringer i helse, motstand mot sykdom og oksidativ status i ulike dyreproduksjonssystemer, inkludert akvakultur. I den raskt utviklende fiskefôrindustrien har jakten på naturlige antioksidanter ført til et avgjørende fokus på bioaktive forbindelser fra marine kilder. Mens forbindelser fra landbaserte planter er godt studert og mye brukt, fremstår marine kilder som makroalger som en ny og bærekraftig kilde til naturlige antioksidanter. Bruken av forbindelser fra tang som antioksidanter i fiskefôrindustrien involverer mange prosesser, men som utgangspunkt er det to viktige aspekter å vurdere: ekstraksjon av bioaktive forbindelser fra algene og evaluering av deres effekt på fiskehelse. Det finnes flere teknikker for ekstraksjon og rensing av polyfenoler, og flere parametere må studeres avhengig av valgt metode. Likevel er den mest utfordrende delen av optimaliseringen den objektive evalueringen av de beste ekstraktene, med en optimal balanse mellom mengde og antioksidantaktivitet. Den første fasen av prosjektet har vært fokusert på ekstraksjon av bioaktive forbindelser, og har bestått av utforskende ekstraksjoner av ulike tangarter, søk etter industrielt anvendelige metoder, bruk av grønne løsemidler og fokus på å finne beste praksis for effektiv ekstraksjon av forbindelser med antioksidantpotensial. Analytiske metoder for screening av polyfenolinnhold og vurdering av antioksidantpotensialet i ekstraktene har blitt standardisert for tang, og foreløpige pre-rensetrinn har blitt gjennomført.
The aquaculture sector faces many challenges worldwide, a very important one being the detrimental effects of oxidative stress in fish caused mainly by intensive production practices. Synthetic antioxidants, such as BHT, BHA and, until 2017, ethoxyquin, are used as feed additives to limit lipid oxidation, prevent oxidative losses of microingredients, and stabilize nutrients that are susceptible to critical oxidation. However, there are many safety concerns regarding these synthetic compounds and there is an urgent need to find more natural and healthier alternatives. Natural antioxidants (NAOX), such as polyphenols, are found in many healthy foodstuffs and have attracted the attention of the aquaculture industry for the development of innovative and attractive nutritional feeds, especially for their antioxidant and antimicrobial properties. Bioactive compounds from marine sources, such as seaweeds, are a promising source of NAOX as they are a readily available resource in Norway, a more natural food source for fish than terrestrial plant alternatives, and provide a unique selection of potent polyphenols. Examples of compounds from seaweeds that have already been reported to exhibit antioxidant properties include; phlorotannins, found only in brown algae, and laminarin, fucoxanthin, and fucoidan. These products are already being marketed, however, the potential of seaweeds as a sources of NAOX is only just being realised and needs warrants much further research. This project aims to study and optimize the extraction of NAOX from Norwegian seaweeds for use in fish nutrition to improve the oxidative status of the fish. The proposal is divided into 3 work packages: -Extraction and refinement of the quantity and quality of NAOX from selected species of seaweed -Develop methods for identification and quantification of NAOX from seaweed -Functionality testing (evaluating product performance) of a refined NAOX extract from seaweed using in vitro and in vivo approaches.

Budsjettformål:

REKRUTTERING-REKRUTTERING