Revolusjonerende høyttalerteknologi: Mot en grønnere fremtid
Problemet med dagens høyttalere
Nåværende høyttalerteknologi er svært ineffektiv, og kaster bort over 95 % av elektrisk energi som varme, og konverterer mindre enn 5 % til lyd. Denne ineffektiviteten hindrer den grønne overgangen i lydsystemer, og øker energibehovet etter hvert som høyttalerbruken øker.
Jakten på lavstrømsløsninger
Produsenter har utviklet laveffekts høyttalerteknologi for wearables ved hjelp av Micro ElectroMechanical Systems (MEMS). Å skalere MEMS for større høyttalere som Apples HomePod er imidlertid utfordrende på grunn av behovet for å flytte mer luft for å produsere tilstrekkelig lyd.
Et gjennombrudd ved SINTEF MiNaLab
SINTEF MiNaLab har laget et nytt materiale med utmerket elektrisk til akustisk energikonvertering for avanserte MEMS-elementer. Disse elementene fungerer best ved resonans, og produserer en enkelt tone eller et smalt frekvensbånd. Et system som produserer flere resonante toner kan effektivt syntetisere hvilken som helst lyd.
Multi-Tone Resonance Solution
En høyttaler som fungerer som et moderne rørorgel med mange overlappende toner kan være svært effektiv, og redusere energitap til varme fra over 95 % til bare 10 %. Denne innovasjonen kan tillate trådløse høyttalere å fungere i flere uker uten å lades opp og aktivere solcelledrevne smarthøyttalere.
Markedspotensial og fremtidsutsikter
Smarthøyttalermarkedet, verdsatt til over 60 milliarder dollar, vokser. SINTEF planlegger å spinne av et selskap, QBeam, som tar sikte på å utnytte denne avanserte MEMS-teknologien for å møte etterspørselen etter energieffektive lydløsninger, og som kan lede den grønne overgangen i høyttalerindustrien.