BIPV-dagen arrangeres for å fremme innovasjon og forskning innen bygningsintegrerte fotovoltaiske systemer (BIPV). BIPV består av avanserte multifunksjonelle materialer som både er energiproduserende og har funksjon som selvstendige bygningselementer. Av natur er derfor BIPV tverrfaglig, og trenger fagkompetanse både fra elektrikere og bygningsingeniører for å designes og installeres korrekt og optimalt. For å utvikle BIPV for bruk i det norske samfunnet og for å bidra til norsk solenergiproduksjon mot 2030 er det derfor essensielt at norske aktører innen BIPV og tilhørende fagområder kan treffes og dele erfaringer, samt arbeide på felles prosjekter innen FoU og utvikling av de avanserte materialene som BIPV-produkt består av. Slik kan det legges opp til en transdisiplinær fremgangsmåte for innovasjon innen BIPV som inkluderer samarbeid mellom mange fagfelt og profesjoner.
Potensialet for solenergi på bygg er stort i Norge, og solenergi på tak kan produsere 30 TWh i året ifølge en rapport fra IFE i 2023. Å inkludere BIPV på nybygg eller renovasjonsprosjekter, enten på tak eller fasade, kan derfor dekke et stort behov for det norske energimarkedet. Ved å kombinere bygningstekniske krav med energiproduksjon blir bygget mer effektivt og bærekraftig.
Det er flere barrierer for utvikling av solenergi på bygg i Norge, uavhengig av type solcelleanlegg. Barrierene er for eksempel brannsikkerhet, design, og funksjon. Disse barrierene gjelder også for BIPV, hvor det i tillegg kan være lavere effektivitet på energiproduksjonen på grunn av økte estetiske krav, samt utfordringer som kommer av tverrfagligheten i det byggtekniske og elektriske i de avanserte BIPV materialene. Til gjengjeld vil BIPV være materialbesparende på grunn av multifunksjonen, samt mer bærekraftig. BIPV-dagen vil adressere alle de viktigste barrierene og utfordringene for videre utvikling, samt sørge for en tettere transdisiplinær dialog mellom fagfolk og viktige aktører, næringsliv og offentlig sektor.
Budsjettformål:
NANO2021-Nanoteknologi, nanovitenskap, mikroteknologi og avanserte materialer