Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

The future of fruit and berry breeding in the Nordic region

Alternativ tittel: Framtidsutsikter for frukt- og bærforedling i Norden

Tildelt: kr 99 999

Eple og jordbær er dei største av frukt- og bærartane våre, med lange tradisjonar i Noreg, og begge artar har høg status blant forbrukarar. Klimaet i Norge er gunstig for å dyrke jordbær, men den korte sesongen har ført til auka import for å dekke etterspurnaden året rundt. Ingen andre stader i verda dyrkar dei eple så langt nord som i Noreg, og den korte og kjølige sesongen krev eplesortar tilpassa vårt klima. Styrka matsikkerheit og reduksjon av importerte råvarer er viktige nasjonale mål. Særleg i eple er dette prekært, der graden av sjølvforsyning er svært låg (16,5%). For at norske eple og jordbær skal kunne konkurrere med importert vare, er det viktig med sortar tilpassa vårt klima som stettar forbrukarkrav i høve fruktkvalitet og smak. For å gje den norske bonden tilgang til dei beste sortane for deira lokale forhold, og samtidig bidra til ein meir forutsigbar og berekraftig produksjon, må nye sortar vera tilpassa nordiske vekstforhold og ha høg resistens mot plantesjukdomar. Workshopen har som mål å auke eple- og jordbærnæringa sin tilgang til gode sortar og dermed betre konkurranseevna og lønnsemda i alle ledd av produksjonen. Fokus er sett på utvikling av ny kunnskap for å betre konkurransekrafta i heile verdikjeda gjennom styrking av norske FoU-aktørar gjennom internasjonal nettverksbygging for å utvikle ny kunnskap som vil komme bonden til gode gjennom auka verdiskaping og resultere i auka grad av sjølvforsyning. For å utvikle robuste sortar som møter forbrukarkrav og som bidreg til ein berekraftig produksjon, vil ein utforske bruk av nye molekylære verktøy og andre verktøy og metodar som vil bidra til ei meir effektiv og målretta sortsutvikling og sortsprøving.

The Norwegian government has a strong desire to increase consumption of Norwegian produced green products. Furthermore, strengthening food security and decreasing import of food, especially fruit, is an important national goal. Specifically, in apple, 83.5% of the consumed fruits are currently imported. Apple is the most important fruit in Norway by volume and over 12 000 tons were produced in 2023. Strawberry is the largest berry crop and the Norwegian strawberry market has an annual value of approx. 954 million NOK (SSB, 2023), obtained from 3704 tons domestic produced, and 8 374 tons imported strawberries. To achieve higher consumption of Norwegian-produced fruit, key aspects are providing consumers with high-quality fruit through the availability of superior cultivars meeting consumer demands. The Nordic fruit growing is carried out in highly variable climatic conditions, especially regarding temperature, light, and length of the growing season. The conditions are unlike most other countries in the world, hence the need for adapted cultivars and adapted growing systems is evident. The long-term aim of the network is to strengthen Norwegian basic and applied research to support the fruit and berry value chain and ultimatily give increased value creation to Norwegian farmers. The exploration of cutting-edge research and implementation of novel genomic methods into the breeding programs for development of new, resilient cultivar that can withstand a changing climate and meet consumer demands, are important factors for sustainable production and increased food security. The event is open to anyone who wishes to attend online, and invitations with teams links will be sent to all relevant research institutions (NMBU, UIO, NIBIO, NOFIMA).

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram