Dårlig ernæringsstatus kan føre til demens og kognitiv svikt. Derfor er det viktig å ha en god ernæringsstatus for å forebygge dette. Det finnes holdepunkter for at en dårlig status av visse B-vitaminer og omega-3 fettsyrer kan føre til demens og kognitiv svikt. Selv om disse næringsstoffene ofte studeres hver for seg, så finnes det noen holdepunkter for at det er spesielt viktig å kombinere disse næringsstoffene for å få en gunstig forebyggende effekt av vitamin B og omega-3 fettsyrer. Dette er foreløpig ikke undersøkt i mennesker, og i vårt BOOMERANG prosjekt skal vi nettopp gjøre dette. Vi skal utføre en randomisert kontrollert studie på eldre personer der vi skal gi dem en kombinasjon av vitamin B og et nytt omega-3 supplement i en periode på 3 måneder. Deretter skal vi måle biomarkører i blod som kan si noe om effekten av å gi denne kombinasjonen av næringsstoffer på hjernehelsen og kognitiv funksjon. For å støtte funnene i denne randomiserte studien skal vi også benytte oss av allerede eksisterende studier gjort blant våre partnere som har studert sammenhenger mellom omega-3 fettsyrer og B-vitaminer på hjernehelse og kognitiv funksjon. Dette innebærer både tverssnittstudier og longitudinelle observasjonsstudier, samt en tidligere randomisert kontrollert studie med kun B-vitaminer. VI skal også utføre eksperimentelle studier for å bedre forstå underliggende mekanismer for hvorfor en kombinasjon av omega-3 fettsyrer og B-vitaminer påvirker nerveceller i hjernen og nervesystemet. Til sammen 6 institusjoner skal samarbeide i dette prosjektet. Det er Universitet i Oslo og Aker Biomarine i Norge, Trinity College Dublin i Irland, Maastricht Universitetet i Nederland, Heinrich Heine universitetet i Tyskland, og Ulster Universitet i Nord-Irland i Storbritannia.
A poor nutrition status is a modifiable risk factor for cognitive decline and dementia. In particular, evidence links low status of certain B-vitamins and omega-3 fatty acids with a greater risk of cognitive decline and dementia. Although these dietary components are typically investigated separately, post-hoc analyses of existing clinical trial data and experimental work indicate that B-vitamins and omega-3 fatty acids may exert synergistic beneficial effects on processes related to brain health and cognition. However, this combination has not been tested directly in humans. In the proposed BOOMERANG project, we will study the effects of jointly supplementing with B-vitamins and a highly bioavailable omega-3 fatty acid supplement, Lysoveta, on a robust biomarker of brain atrophy, the neurofilament light chain, in a double-blinded randomized controlled trial (RCT) over 3 months in older adults. To complement our novel RCT, support its relevance in practice and provide mechanistic insights, we will use dietary, biomarker, epigenetic and genetic data from multiple pre-existing RCTs (with B-vitamin interventions only) and cohorts (total n > 50,000), to study the interaction of B-vitamins and omega-3 fatty acid on cognitive function (cross-sectional), long-term cognitive decline (follow-up periods of 3 to 10+ years) and brain atrophy. Finally, through experimental in vivo and in vitro studies, we will study the effects of this nutritional combination on mechanisms related to neuronal ageing including cell death, mitochondrial metabolism, DNA methylation and histone deacetylation. Six partners and collaborators (University of Oslo, Aker BioMarine, Norway (WP1-WP4); Trinity College Dublin, Ireland (WP1-WP3); Maastricht University (WP2-WP3), The Netherlands; Leibniz Research Institute for Environmental Medicine, Germany (WP4); Ulster University, Northern Ireland-UK (WP1-3), are involved in the project.