0 projects

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Konferanse: Partnerforum. Food & Health

...

Awarded: NOK 49,999

Project Period: 2011-2011

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Cooperation to enhance coastal tourism development

Fellesnevneren i prosjektet er spørsmålet: hvilken betydning har samarbeid for utvikling av reiseliv knyttet til kysten og sjømatnæringene? Vi studerer fire case for å besvare dette. Case 1: Mat som attraksjon - Rica Nidelven Hotell og matspesialiteter Rica Nidelven Hotell har i mange år vært...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Trøndelag - Trööndelage

INDNOR-India-programmet

Design and Development of Functional Foods from Agri-and Marine waste for Value Addition

-

Awarded: NOK 3.2 mill.

Project Period: 2011-2014

Location: Akershus

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

BIOPROSP 2011

...

Awarded: NOK 0.15 mill.

Project Period: 2011-2011

Location: Troms - Romsa - Tromssa

VRI2-Virkemidler for regional innovasjon 2011-13

Samhanling i regi av VRI - Effekt på regionens innovasjon

SAMHANDLING I REGI AV VRI - Effekt på regionens innovasjon Flere i VRI har stilt følgende spørsmål: Virker VRI? Og i så fall, hvordan? Dette er sentrale spørsmål for både samhandlings- og forskningsprosjektet. Samtidig er de trolig de vanskeligste å besv are. Grunnen er at vi ikke har visst hvo...

Awarded: NOK 3.2 mill.

Project Period: 2011-2013

Location: Rogaland

VRI2-Virkemidler for regional innovasjon 2011-13

Innovasjon og verdiskaping gjennom regional samhandling

VRI etterspør forskningsprosjekter som skal bidra til å skape og støtte regional innovasjon. IVERS-prosjektet vil respondere på utfordringen ved å utvikle en bedre forståelse av de sentrale karakteristikker ved innovasjonsprosesser innen og mellom aktører i industri, tjenesteyting og offentlig s...

Awarded: NOK 4.8 mill.

Project Period: 2011-2013

Location: Trøndelag - Trööndelage

VRI2-Virkemidler for regional innovasjon 2011-13

Virkemidler for regional FoU og innovasjon i Trøndelag

VRI Trøndelag 2011 - 2013 er den regionale satsingen innenfor Norges forskningsråds program Virkemidler for regional FoU og innovasjon (VRI) i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag. VRI Trøndelag planlegges med et samhandlingsprosjekt og to forskningsprosjekter . VRI Trøndelag skal videreføre tre innsa...

Awarded: NOK 16.8 mill.

Project Period: 2011-2013

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Healthy meals and prevention of lifestyle diseases

Det er i siste periode generert publiserbare resultater i alle arbeidspakker og flere artikler er under skriving. Prosjektdeltakerne har deltatt aktivt i EU Cost Action FA 1005 (http://www.cost-infogest.eu/) (4 møter) og det er etablert et forskningssamar beid med Institute of Food Research (IFR)...

Awarded: NOK 15.5 mill.

Project Period: 2010-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Governing food in a globalising environment: Innovation and market strategies in Norwegian food supply chains

WP A har studert hvordan internasjonale institusjoner påvirker handel og politikk, og utviklingen av og innholdet i den internasjonale reguleringen av intellektuell eiendomsrett. Disse områdene har betydning for internasjonal matvarehandel og for fordeling av byrder og goder knyttet til rettighet...

Awarded: NOK 15.7 mill.

Project Period: 2010-2014

Location: Oslo

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Improved methodology for prediction of consumers' food choice (209756)

Information about consumers' product acceptance and final product choice are crucial when developing new products or innovated versions of already existing products. Usually, consumer studies are conducted at a laboratory, in a central location or at home , and the measured responses to products ...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2010-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Kunnskapsstatusprosjekt - Mat og helse

...

Awarded: NOK 0.51 mill.

Project Period: 2010-2010

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

HealthMeal: Possibilities and barriers for increased consumption of fish and vegetables in meal eaten at home and outside home

HealthMeal: Possibilities and barriers for increased consumption of fish and vegetables in meals at home and outside home. Prosjektet er blitt finansiert av Norges Forskniningsråds matprogram (2010-2014). Det er også mottatt midler fra Norsk sjømatråd og Opplysningskontoret for frukt og grønnsake...

Awarded: NOK 14.7 mill.

Project Period: 2010-2015

Location: Oslo

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

Synthetic and Systems Biology at SynBERC (USA): new ideas and possibilities for collaboration on genome-based bioprospecting

Initial mining of genomes of several bacteria isolated from the Trondheim fjord revealed great biotechnological potential of these microorganisms in terms of production of small molecules and enzymes. Preliminary data strongly suggest that only a very sma ll portion of this potential is realized ...

Awarded: NOK 31,999

Project Period: 2010-2010

Location: Trøndelag - Trööndelage

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

The planning of the Norwegian ELIXIR Node

This project will support the development of plans for establishment of a Norwegian Node of the ELIXIR European Bioinformatics Infrastructure. It will involve activities to increase the awareness of the initiative in the Norwegian community of bionformati cs users and mapping out needs and priori...

Awarded: NOK 0.36 mill.

Project Period: 2010-2011

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel sensor technology and automation for improved quality and process control

Dette prosjektet imøtekommer næringsmiddelindustriens behov for avanserte prosesstyringsverktøy som kan brukes til å optimalisere bruk av råstoffer, forbedre logistikk, øke lønnsomhet og redusere svinn. Prosjektet er meget tverrfaglig og innbefatter utvik ling av ny sensorteknologi, anvendt spekt...

Awarded: NOK 23.8 mill.

Project Period: 2010-2013

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

SAFE FEED, SAFE AND HEALTHY SEAFOOD Contaminants, nutrients and health challenges in the novel production of farmed Atlantic salmon

Atlantic salmon farming is traditionally associated with production of healthy food mainly due to the high content of marine omega-3 fatty acids. When new sustainable plant feed ingredients are used this will potentially affect fish health, performance an d fillet composition. These factors are a...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2010-2012

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Prevention of food waste in a value chain approach

Prosjektet har i løpet av 2013 fokusert på bearbeiding og analyse av data med sikte på publisering av 5-6 artikler i vitenskapelige tidsskrifter. I tillegg er det fortsatt stor interesse i mediene omkring temaet, noe som bla har resultert i en helside i VG om matsvinn den 1.8, samt innslag i N...

Awarded: NOK 10.0 mill.

Project Period: 2010-2014

Location: Østfold

BIONÆR-Bionæringsprogram

A sustainable regional policy

The regional policy goals of preserving the scattered population pattern and sustaining the amenity value of the landscape, have strong support in the Norwegian general public. Nevertheless, traditional agricultural support has neither been able to revers e the tendency of centralisation nor the ...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2010-2012

Location: Vestland

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

New statistical tools for integrating and exploiting complex genomic and phenotypic data sets (209753)

To understand the variation of food product quality caused by phenotype variations as a function of genes and environment is a tremendous challenge, since the amount of information that has to be taken into account is huge. Measurement technology for coll ecting the required data is now readily a...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2010-2012

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Kunden som med-produsent og verdiskaper: Utfordringer og muligheter for merkevaren TORO

Prosjektet tar sikte på å bidra til konkurransemessige fortrinn i produktutviklingen og markedsføringen av produkter til den norske næringsmiddelprodusenten Rieber & Søn. Dette skal oppnås gjennom økt kunnskap av hvilke effekter konsumentens egeninnsats i tilberedelsen av maten har på tilfredshe...

Awarded: NOK 0.69 mill.

Project Period: 2009-2013

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

SAFEFOODERA - Effects of climate change on emerging natural toxins in plant and seafood production (EMTOX)

...

Awarded: NOK 0.16 mill.

Project Period: 2009-2012

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Utvikling av instrument for effektiv screening av oksidasjon i næringsmidler

Hovedmålet for dette prosjektet er å utvikle et enkelt fluorescensinstrument for rask og ikke-destruktiv måling av oksidasjon i komplekse næringsmidler. Lipidoksidasjon (harskning) er et stort problem for næringsmiddelindustrien og forbrukere siden dette er en av hovedårsakene til redusert holdba...

Awarded: NOK 2.6 mill.

Project Period: 2009-2012

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Integrated coastal area management - Working out a framework for sustainable development

The conflicts regarding use of the coastal zone and adjacent waters are increasing, internationally as well as nationally. In Norway, new activities like tourism and recreation, conservation, aquaculture and industrial activities related to energy product ion compete with traditional use of space...

Awarded: NOK 18.0 mill.

Project Period: 2009-2012

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food consumption: Changing preferences or stable habits?

Increase in food-related diseases, also in Norway, emphasizes the importance of exploring how food choices are made and which factors influence them. This project aims to explore and assess the importance of habit as a determinant in food consumption, in addition to the traditional preference- an...

Awarded: NOK 3.8 mill.

Project Period: 2009-2012

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nutrition, Health, and Changing Consumer Preferences (inntekt 193988)

Globally, there are more than 1 billion adults who are overweight and at least 300 million of them are clinically obese. The US is in the forefront of this phenomenon with obesity rates of 36.5 and 41.8 percent among males and females, respectively. While Norwegian obesity rates are lower, recen...

Awarded: NOK 4.4 mill.

Project Period: 2009-2012

Location: Oslo

RBGRUNPRIM-L-Res.bas.grunnbev.prim.- landbruk

Grunnbevilgning RURALIS (tidl. Bygdeforskning)

...

Awarded: NOK 111.1 mill.

Project Period: 2009-2022

Location: Trøndelag - Trööndelage

RBGRUNPRIM-M-Res.bas.grunnbev.prim.- marin

Grunnbevilgning Stiftelsen SINTEF (Primærnæring)

...

Awarded: NOK 327.6 mill.

Project Period: 2009-2022

Location: Trøndelag - Trööndelage

RBGRUNPRIM-L-Res.bas.grunnbev.prim.- landbruk

Grunnbevilgning Veterinærinstituttet

...

Awarded: NOK 353.8 mill.

Project Period: 2009-2022

Location: Akershus

RBGRUNPRIM-M-Res.bas.grunnbev.prim.- marin

Grunnbevilgning Nofima AS

...

Awarded: NOK 1.1 bill.

Project Period: 2009-2022

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FUGE-Funksjonell genomforskn.i Norg

Genome sequencing of cod by exclusive use of ultra-high-throughput sequencing technology

We propose a project characterized by exclusive use of new ultra-high-throughput sequencing technology combined with state-of-the art bioinformatics algorithms designed for maximal exploitation of this technology. The project will be carried out in close collaboration with 454 Life Sciences, the...

Awarded: NOK 10.0 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Oslo