0 projects

BIONÆR-Bionæringsprogram

Effects of fish oil in functional food, capsules or fish on the N-3 in blood lipid and markers of oxidative stress in mice and humans

This project link nutrition research and medical research with food science and technology through the use of functional food, fish oils and fish (food). Currently there is a huge focus on supplements and functional foods, particularly products which are enriched with marine n-3 fatty acids. So f...

Awarded: NOK 4.8 mill.

Project Period: 2009-2014

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nutrition, Health, and Changing Consumer Preferences (inntekt 193988)

Globally, there are more than 1 billion adults who are overweight and at least 300 million of them are clinically obese. The US is in the forefront of this phenomenon with obesity rates of 36.5 and 41.8 percent among males and females, respectively. While Norwegian obesity rates are lower, recen...

Awarded: NOK 4.4 mill.

Project Period: 2009-2012

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sorter av jordbær og bringebær som egner seg til industri (inntekt 193993)

Det fire-årige Industribærprosjektet som startet opp i 2009, der verdikjeden samarbeider om FoU, er forlenget med ett år fordi det var ønskelig med ytterligere forsøk for å konkludere med større sikkerhet når det gjelder både dyrkningsegenskaper og egneth et for prosessering av jordbær og bringeb...

Awarded: NOK 5.4 mill.

Project Period: 2009-2014

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Stabil kvalitetsproduksjon av ruccola, brokkoli og blomkål på friland ved sikker og miljøvennlig bekjempelse av kålbladskimmel (innt 193990)

Prosjektet omfatter optimal bekjempelse av kålbladskimmel i ruccola, brokkoli og blomkål i Norge. Førstehåndsverdien for disse produktene er på ca 110 mill. kr. årlig. Soppsjukdommen kålbladskimmel er årsak til store tap både under produksjon og omsetnin g av de korsblomstra grønnsakvekstene ruc...

Awarded: NOK 2.9 mill.

Project Period: 2009-2012

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Endra produksjonsmetodar for kålrot - nye tiltak og strategiar for kostnadseffektivt ugrasreinhald

Kålrot er ein gamal matvekst knytt til tradisjonelle norske matrettar som har fått auka merksemd i seinare tid. Kålrotforbruket til mat er aukande i Noreg. Dyrkingsmetodane har blitt tilpassa etter utvikling av utstyr og tilgjengelege plantevernmiddel og kålrotdyrkinga framstår i dag som ein mod...

Awarded: NOK 2.2 mill.

Project Period: 2009-2013

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Improved health through novel ingredients of marine origin

The increasing prevalence of obesity and type 2 diabetes mellitus is one of the major health problems both in developed as well as developing countries. Recent evidence indicates that a reduced mitochondrial function plays an important role in the etiolog y of obesity, insulin resistance, and typ...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2009-2013

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Optimalisering av kvalitet og markedstilpasning gjennom verdikjeden ved en helårsomsetning av levende kamskjell (Pecten maximus)

Prosjektets mål er å utvikle en lønnsom omsetning av levende håndplukkede kamskjell (Pecten maximus) med optimal kvalitet gjennom hele året. Prosjektet har en biologisk teknologisk del som omfatter forbedring av lagringdelen, og en markedsdel for promoter ing av norske håndplukkede kvalitetsskjel...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2009-2012

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

NKJ 132 - Persistent effects of subsoil compaction on soil ecological services and functions (POSEIDON)

...

Awarded: NOK 2.8 mill.

Project Period: 2009-2013

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Videreutvikling av produkttilpasset CO2-emitter tilpasset modifisert atmosfærepakket kjøttprodukter og ulike pakkemetoder for sjømatprodukt

Hovedmålet er økt kunnskap for å videreutvikle og utvide anvendelsesområdet til norsk produsert CO2-emitter for sjømat og kjøttprodukter. CO2-emitteren utvikler CO2-gass i pakningen som vil bidra til å beholde/øke produktkvaliteten og holdbarhet, samt red usere ineffektiv emballering og distribus...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2008-2010

Location: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food restrictions of allergic patients resolved by a novel type vaccine.

The project aims to improve the diagnostic tools for food allergy and the methods of detection of allergens in foods and, most importantly, to investigate a vaccine for food allergy. The current diagnostic tools include skin tests in which food extracts are applied to the skin. These methods are...

Awarded: NOK 4.4 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Genome-wide approaches to the genetic improvement of cattle, pigs and salmon

During the last decade, industry, research and funding rganisations have invested considerably into the development of molecular genetic technologies and resources with the expectation that information at the DNA level will lead to faster genetic gain tha n using phenotypic data alone. But as lon...

Awarded: NOK 4.7 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

The Spanish salt fish market and opportunities for the Norwegians

The objective of this project is to investigate the restructuring of the Spanish salt fish market and the adaptation of the Norwegian salt fish producers to this market. While exports of salt fish to Spain from other countries have grown considerably the Norwegians have lost market share the last...

Awarded: NOK 6.7 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Improving food safety in the domestic environment by risk analysis of consumer food handling and evaluation of risk-reducing measures(188384

Food contamination creates a significant social and economic burden on communities and their health systems. In 2005, about 30% of reported food borne outbreaks in Norway originated to food consumed at home. Food producers or retailers are often pointed o ut as responsible in food associated outb...

Awarded: NOK 9.3 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Role of marine food to fight metabolic syndrome: evaluating the benefits and risks

Although marine food has long been known to have health properties, its roles and impacts on insulin sensitivity and metabolic diseases (e.g. type 2 diabetes, obesity, hypertension, coronary heart diseases etc.) remain still unclear and worldwide debated. Beside its potential health effects, rec...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NKJ 130: Reduktion af risikoen af fødevarebårne virus i de nordiske lande

...

Awarded: NOK 0.66 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Improved potato quality by reduced skin blemish diseases (scab and scurf) in Norwegian potato production

The project aims to improve the control of skin blemish diseases on potato in Norway. Potato has approx annually a wholesale value of NOK 500,000,000. Skin blemish diseases (scurf and scab) have become an increasing problem in Norway, mainly for the fre sh marked potato. The quality problem is ...

Awarded: NOK 8.3 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Resirkulering av salt ved produksjon av saltfisk og klippfisk (188195)

I 2006 ble det eksportert salt- og klippfiskprodukter av torsk og sei for nærmere 3,7 milliarder kroner. Statistikken over norsk sjømateksport viser at klippfisk av torsk kun overgås av fersk rund laks når det gjelder eksportverdi. Selv om næringen er meg et stor både i verdi og volum, så er konk...

Awarded: NOK 2.8 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Forbedring av produktkvalitet og økt potensial for norsk produksjon av storfekjøtt

Det er et langsiktig underskudd på storfekjøtt i det norske markedet. Dette har betydelige økonomiske konsekvenser for næring/industri. Mørhet er storfekjøttets største kvalitetsutfordring. Avlsmessig framgang for egenskapen vil øke konkurransekraften i f orhold til importert storfekjøtt. Prosjek...

Awarded: NOK 9.9 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NKJ 129: Svansbitning och svanskupering hos svin - biologiska mekanismer, prevention, behandling och ekonomiska aspekter

Tail biting is a common welfare problem in Nordic as well as in other countries. The occurrence of tail biting reduces pig growth, increases veterinary costs, and thus reduces the profitability of farms. Tail biting is a very difficult problem to solve, b ecause of the complex aetiology of risk f...

Awarded: NOK 4.1 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Can positive human-animal interactions reduce brain expression of fear in sheep?

Our goal is to develop strategies to ameliorate fear in sheep through positive interactions with humans, during pregnancy, lambing and and early post-natal period. We will pursue this goal by presenting pregnant ewes with daily positive, negative or neutr al (control) interactions with humans. Du...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Low Salt Products

All aktivitet i prosjektet er avsluttet med unntak av Kirsti Greiffs PhD-arbeid. Avhandligen skal etter planen leveres juni 2015. Den første artikkelen er godkjent, artikkel nr to sendes inn ila august. Artikkel nummer tre og fire skal sendes inn til vitenskapelige tidsskrift i løpet av høsten. I...

Awarded: NOK 11.3 mill.

Project Period: 2008-2014

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Lavtemperatur frysing (Superfrysing) og distribusjon av sjømat

Lakseslakteriet Nova Sea ønsker å satse på innfrysing av laks, og i samarbeid med forskningsmiljøene SINTEF, Matforsk og Norner ønsker de i prosjektet å etablere kunnskap og teknologi for lavtemperatur frysing (superfrysing). Prosjektet tar sikte på å do kumentere effekten av superfrysing (innfr...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2008-2009

Location: Nordland - Nordlánnda

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

TRACKING SOURCES OF MICROBIAL CONTAMINATION ALONG THE FOOD CHAIN BY FTIR SPECTROSCOPY

The food chain is becoming more and more complex since various products, materials, different processing steps etc. are involved, with the consequence that possible sources for microbial contamination are various. This complexity makes it difficult to tra ce microbial safety problems that occur i...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2008-2010

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Presisjonsgjødsling til jordbær og bringebær i forskjellige klima- og dyrkingsområder

Jordbær og bringebær til friskkonsum er produkter der det er marked for økt produksjon i Norge, og de siste årene har det skjedd en omfattende strukturendring i norsk bærproduksjon. Det har blitt færre og større produsenter, og nye sorter og dyrkingssyste m har blitt tatt i bruk (plasttunneler, t...

Awarded: NOK 3.7 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

By-products from fruit and berry processing; a source of health promoting components?

Tittel: Optijuice: Biprodukter fra frukt og bær prosessering – en kilde til helsefrembringende komponenter? Mål: Utvikle fenolrike, naturlige og høyverdige matprodukter med fordelaktige biologiske egenskaper fra biprodukter etter frukt- og bærprosesserin g. Delmål 1) Optimalisere ekstraksjonen ...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økologiske eplesorter for Norge

Den viktigste enkeltfaktoren for vellykket økologisk produksjon av epler er høy skurvresistens, men det også nødvendig at de produserte eplene likes av forbruker. Prosjektet skal først velge ut nye, skurvresistente eplesorter som passer for økologisk dyrk ing i Norge. Sortene skal så karakteriser...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Telemark

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av multivariate statistisk/genetiske metoder og modeller for økt avlsframgang på husdyr og fisk

For å møte markedets krav til avslmaterialet både på husdyr og fisk må stadig nye egenskaper av økonomisk betydning inkluderes i avlsmålene. Etter hvert som avslarbeidet har utviklet seg teknologisk har det blitt meget effektivt. Stor framgang for enkelte genskaper kan, på grunn av ugunstige gene...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

From plants to human - plant accumulation and transfer of organic foreign compounds in primary food chain

The transfer of contaminants from soil through the food chain -from farm to fork- is a major issue of the agenda of the European Commission and also a thematic priority area within The Food Research Programme's Call for 2008. To achieve the goal of food s afety, knowledge and tools for estimating...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Expansion Strategies for Local Food Enterprises

The overall objective of this project is to contribute towards increased value added in local food enterprises, by obtaining new knowledge about the conditions for expansion, and how the industries can solve challenges they face in different phases of exp ansion. Sub-goals: 1. Conduct an analys...

Awarded: NOK 3.5 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

The digestive tract and human health. Effects of probiotics and polyunsaturated fatty acids on intestinal epithelium and immune function.

This project will address two different questions related to food and health: 1)Do probiotic microorganisms mediate their health-promoting effects by interacting with the intestinal epithelium in a way that differs from non-probiotic microorganisms and ot her commensals? 2)Do dietary polyunsatura...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Akershus