0 projects

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Vekst-i-vekst – Bærekraftig vekst i norsk veksthusproduksjon

Den overordnede ideen er å skape verdivekst i norsk veksthusproduksjon med mål om økt norskproduksjon og økt forbruk av viktige veksthuskulturer, på en stadig mer bærekraftig måte. Innovasjonene knyttet til prosjektet vil først og fremst være relatert til hovedmålet om å gjøre norsk veksthusprodu...

Awarded: NOK 0.73 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

DigiSpek - Digital lærende spekepølseprosess

Prosjektet skal utvikle og implementere et digitalisert og lærende prosess- og beslutningsstøttesystem som gir mer forutsigbar produksjonstid, redusert svinn, forutsigbar spekepølsekvalitet, økt medarbeiderinvolvering og bedre totaløkonomi. Spekepølseproduksjonen er en kompleks prosess som gir et...

Awarded: NOK 14.6 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Sustainable solutions for profitable raspberry and blackberry production

Det er et mål å øke produksjonen i den norske grøntsektoren med inntil 50% de kommende 15 årene. For å oppnå dette må dyrkingssesongen utvides, men da trengs en mye bedre kunnskap om hvordan man kan påvirke planteveksten og ta i bruk ny teknologi for å overvåke og beskytte plantene. 'RobustRubus'...

Awarded: NOK 0.38 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

NewTools - Developing tools for food system transformation, including food summary scores for nutrition and sustainability

I NewTools samarbeider det norske matsystemets aktører for å få til mer bærekraftig matproduksjon. NewTools skal gi ny kunnskap om ernæring, klima- og miljøpåvirkning og hvordan dette henger sammen med miljømessig og sosial bærekraft. Retten til mat er en menneskerettighet. Nok, trygg og sunn m...

Awarded: NOK 30.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

New Approaches to MASTitis treatment and Effective prevention

Behandling av jurbetennelse (mastitt) er den vanligste årsaken til at melkekyr blir behandlet med antibiotika. I Norge bruker vi lite antibiotika til produksjonsdyr i forhold til i mange andre land, og resistente bakterier i melk er sjelden. Det er viktig at vi fortsetter å være restriktive når d...

Awarded: NOK 0.34 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Effects of polyploidization during adaptive evolution in yeasts (PloidYeast)

Klimaendringer, habitatødeleggelser og annen antropogen aktivitet truer verdens matproduksjon og matsikkerhet. FN har lansert fire ulike strategier for å ivareta verdens matsikkerhet. Målet i prosjektet PloidYeast, er å utvikle nye bioteknologiske verktøy og ressurser som vil kunne bidra til bedr...

Awarded: NOK 11.4 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

CO cofound call 3: Diversifying organic crop production to increase resilience

DIVERSILIENCE har som mål å forbedre produktivitet og robusthet i økologisk produksjon ved å utnytte variasjonen i dyrka vekster. Vi skal utføre forskning både i Nord-Europa (Norge, Finland, Danmark) og Sør-Europa (Bulgaria, Italia, Romania, Slovenia. Vi vil studere og utnytte variasjon på følgen...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Animal welfare, behaviour, health and sustainability – the effects of feeding on reindeer and reindeer herding

Den tradisjonelle samiske reindrifta slik vi kjenner den I Norge er I ferd med å endres. Beiteland går tapt og klimaendringer fører til økt grad av ising av vinterbeiter, slik at reinen ikke finner nok mat. Samtidig er det viktig for reineierne å opprettholde dyretallet for å kunne ha reindrift s...

Awarded: NOK 12.1 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Chicken Health: Preventing wooden breast by identifying and editing regulators of severe chicken myopathy

Hovedmålet til Chicken-Health å undersøke hvilke molekylære komponenter som er viktig for utvikling av Wooden-breast myopati i hurtigvoksende kylling. Kylling med WB har ofte utviklet fibrose med mye bindevev og nedbrutt muskel, og prosjektet fokuserer derfor særlig på helt spesifikk og viktige p...

Awarded: NOK 12.1 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

PreparePig: Preparing the Norwegian pig population for control of emerging and re-emerging diseases

PreparePig-utvikling av ny kunnskap for styrket beredskap og kontroll av sykdom i norsk svineproduksjon Norsk svin har en svært gunstig helsestatus med dokumentert frihet for viktige infeksjonssykdommer og med lavt forbruk av antibiotika. Den gode nasjonale svinehelsen er viktig for dyrevelferd,...

Awarded: NOK 2.0 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Akershus

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increased and market-adapted production of grain legumes in Norway to increase self-sufficiency of proteins for food and feed

Dette prosjektet skal bidra til økt produksjon av proteinvekster i Norge for å møte en økende etterspørsel. Norsk matindustri er aktive i produktutvikling av proteinrike, plantebaserte produkter og ønsker tilgang på norske råvarer. Fôrindustrien ønsker norskproduserte råvarer for å erstatte impo...

Awarded: NOK 0.64 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Chemosensory pathways underlying oviposition behavior in the pest insect, Helicoverpa armigera - peripheral and central mechanisms

Insektangrep på landbruksområder har vært en stor utfordring for menneskeheten siden tidlige tider. De ødeleggende gresshoppe-svermene som inntok jordene i Nildalen, slik det er beskrevet i Mosebøkene (ca. 1405 f.Kr.), er en av de første skriftlige referansene til dette problemet. Hovedmålet med...

Awarded: NOK 10.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

CO Cofound call 3: Robust Animals in sustainable mixed free-range systems

ROAM-FREE er et prosjekt finansiert gjennom ERA-net programmet Core Organic 2021. Prosjektet har partnere fra Norge, Danmark, Italia, Slovenia og Romania, og ledes fra Universitet i København. Prosjektets overordnede mål er å finne ut om frittgående husdyr har økt robusthet med hensyn på helse og...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Møre og Romsdal

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Healthier meat products with less saturated fat, and novel utilization of excess animal fat combined with carbohydrate-rich side streams

Næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarebransjen og helse-og omsorgsministeren har signert en intensjonsavtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke. Prosjektet AnimalFat+ tar for seg to utfordringer som kjøttindustrien da står overfor; ...

Awarded: NOK 1.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable feed production from Norwegian bio-resources for livestock and aquaculture (SUSFEED)

I SUSFEED skal vi utvikle en modell av det norske fôrsystemet der vi kartlegger mulige norskproduserte fôringredienser, mulighetene for industriell oppskalering og deres bærekraft. De siste årene har det blitt lagt stor vekt på å finne bærekraftige og kostnadseffektive fôringredienser for å styrk...

Awarded: NOK 30.2 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

SYNAGRI: Developing synergies between the bioeconomy and regional food systems for a sustainable future

Jordbukets matsystemer er ved et veiskille. Ettersom bioøkonomien utvikler seg, blir teknolog integrert i alle deler av matsystemet.. Samtidig går flere og flere bønder for markedsføringsstartegierbasert påat produktene er naturlige, og på lokale steds og kulturkvaliteter. Regjeringens bioøkonmi...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Arr: Dialogmøte om genteknologiens rolle i framtidig matproduksjon

Utvikling og nyttegjøring av ny genteknologi vil endre hvordan vi produserer mat fra land og hav, og åpne opp for nye produkter viktig for utvikling av norsk bioøkonomi. Genteknologi har dermed potensiale til å endre vårt forhold til matproduksjon og til naturen. På grunn av dette trenger vi en b...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2021-2022

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

CalfComfort: Nurturing positive welfare in calves

Dyrevelferdsloven har som mål å fremme god dyrevelferd, ikke bare forhindre at dyr vanskjøttes og lider. God dyrevelferd er dermed en viktig forutsetning for norsk husdyrproduksjon. I melkeproduksjonen står kua i fokus og kalvenes behov kommer dessverre ofte i annen rekke. Prosjektet CalfComfort ...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

TraWel: Applying transmission model techniques and biosensor data to improve animal health and welfare in Norwegian dairy herds

Store datamengder samles inn i norsk husdyrproduksjon. Dette kan brukes til å avdekke skjulte mønstre, se sammenhenger og for å lage prediksjoner for bedre helse og velferd. For å kunne dra nytte av disse store datamengdene innen helse og smittespredning, trengs det kunnskap innen både avanserte ...

Awarded: NOK 6.6 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel texturized hybrid foods targeting future sustainability and health challenges in the Anthropocene

Basert på en estimert global befolkningsvekst til rundt 10 milliarder mennesker innen 2050, står vi overfor store utfordringer innen matsikkerhet, bærekraft og helse. EAT-Lancet-kommisjonen har foreslått å løse disse utfordringene gjennom en sunn referansediett som stort sett består av grønnsaker...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FORNY20-FORNY2020

KVAL: Oil-seed rape with increased seed retention

Rapsolje er en av de viktigste vegetabilske oljene, som brukes både til mat og biodiesel. Rapsolje hentes fra plantens frø. En viktig del av frøene løsner imidlertid fra plantene for tidlig, noe som resulterer i opptil 25% tap av frø. Bærekraftig og effektiv produksjon av mat er et sentralt mål,...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2021-2022

Location: Oslo

FRIPRO-Fri prosjektstøtte

Pandemic Entanglements: The Political Ecology of Industrial Meat Production in the “Pandemic Era”

Det internasjonale naturpanelet (IPBES) erklærte nylig at vi lever i en «pandemisk tidsalder» med et økende antall og hyppigere utbrudd av sykdommer spredt mellom dyrearter, inkludert mennesker. Slike sykdommer kan potensielt forårsake fremtidige pandemier som vil ha sterk innvirkning på samfunn ...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Breeding and Evolution of Complex Traits in Phytoplankton Cells

Fytoplankton er den viktigste primærprodusenten som i naturen driver havets økosystemer. I fremtiden vil dyrkede mikroalger også spille en stadig viktigere rolle i produksjonen av bærekraftige mat, fôrvarer og fornybare lav-karbon materialer. Utvikling av nye stammer av mikroalger som gir høyere ...

Awarded: NOK 9.2 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Nordland - Nordlánnda

BIONÆR-Bionæringsprogram

Revealing effects of starvation and oxidative stress on denitrifying bacteria: a basis for novel N2O mitigation and industrial applications

De siste rapportene fra FN:s Klimapanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) beskriver en stadig økning i lystgassutslipp, en av de verste klimagassene som i tillegg ødelegger ozonlaget i stratosfæren. Denitrifiserende bakterier står for mesteparten av de globale lystgassutslippene, d...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

SusKelpFood – Sustainable ingredients from cultivated kelp to the food industry

Det er et økende behov for å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I denne forbindelse regnes taredyrking som en del av løsningen for bærekraftig produksjon av mat og dyrefôr. Tare kan dyrkes i storskala i kystområder uten tilførsel av kjemikalier og gjødsel, og uten å konkurrere om ferskvann...

Awarded: NOK 26.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nye norske løkprodukter og optimalisert dyrking og lagring av løk i et endret klima

I dette prosjektet skal det utvikles nye fremtidsrettede og markedstilpassede løkprodukter til det norske markedet. Det skal sikres god produktkvalitet og redusert svinn fra råvarelager og pakkeri gjennom optimalisering av faktorer som påvirker råvarekvaliteten ut fra lager og pakkeri. Det skal g...

Awarded: NOK 5.3 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Oslo

FORNY20-FORNY2020

KVAL: EpiWhey – conversion of whey sidestreams

EpiWhey-prosjektet har optimalisert, validert og patentsøkt en ny kostnadseffektiv og bærekraftig metode for rensing av epilaktose fra mysepermeat-sidestrømmen. Prosjektet har fokusert på å oppskalere prosessen til industrielle relevante nivåer og har oppnådd fermentering i en 100L fermentor og e...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2021-2022

Location: Akershus

FRIPRO-Fri prosjektstøtte

Sustainable ruminant production: Feed, microbiome and immune efficiency in low and high methane emitting dairy cows

ViableCow-prosjektet vil gi potensielle løsninger for mer bærekraftig drøvtyggeproduksjon. Hva må til for å gjøre produksjon av storfe og sau mer bærekraftig? Den digitale revolusjonen og bærekraftkravene endrer måten husdyrproduksjon er organisert på. ViableCow-prosjektet vil forbedre vår forstå...

Awarded: NOK 12.3 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Engineering microbial communities for the conversion of lignocellulose into medium-chain carboxylates

Mikrobe basert produksjon av kjemiske forbindelser som brukes i vårt daglige liv er et bærekraftig alternativ til mer tradisjonelle industrielle prosesser som petrokjemisk produksjon eller utvinning av naturressurser. Mikrober som bakterier og sopp har allerede blitt brukt i hundrevis av år i pro...

Awarded: NOK 3.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Microalgae contributions to future protein and fatty acid rich feed for production of Norwegian chicken at industrial scale

Hovedmålet med prosjektet er å skape en kunnskaps- og teknologiplattform for produksjon og bruk av kyllingfôr med proteiner og flerumettede fettsyrer (PUFA) fra norskprodusert mikroalgebiomasse. Prosjektkonsortiet inkluderer hele produksjons-/verdikjeden. NIBIO har høy kompetanse på forsknin...

Awarded: NOK 11.0 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Akershus