0 projects

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Er mutasjonen som gir mye kjøtt og lite fett verdifull for den norske sauenæringa?

...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2006-2008

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Konkurransedyktig norsk matindustri

Matindustrien møter nye konkurransevilkår. Lokal råvaretilgang kan vanskelig sikre industriens overlevelse. Gjennom studien av den norske matindustriens fremtidige konkurranseevne skal bredden i norsk matindustri i fellesskap styrke kunnskapen om forutset ninger for å konkurrere i mer åpne marked...

Awarded: NOK 0.46 mill.

Project Period: 2006-2007

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Stabil smak på potet - med forbrukeren i fokus

Prosjektet har en visjon om å skape poteter med god konkurransekraft gjennom et norsk særpreg. Forskningsspørsmålet vi stiller i den sammenhengen er: hvilke gode egenskaper kjennetegner norske poteter og hvordan kan vi styre disse egenskapene? I dette pro sjektet skal en skaffe ny kunnskap om for...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2006-2010

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Meatvision

Meatvision følger verdikjen fra slakt via stykningsdeler og farse til ferdig produkt. Ideen er å bruke online målinger til dynamisk styring av varestrøm, samt optimering av resepter og produksjonsprosesser. Utviklingen i ny sensorteknologi og nye målemet oder har gjort at man må tenke fullstendi...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2006-2010

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Improved bone health for osteoporotic women by intake of dietary vitamin D and vitamin K from tailor-made Atlantic salmon

The indigenous Norwegian population has one of the world’s highest incidences of hip fracture, and their bone mineral density (BMD) is lower than comparable populations. Taking into account the expected increasing amount of elderly in the society over the next decades, the percentage of osteopor...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2005-2009

Location: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Ny teknologi for bedre kontroll av bakteriofager i meieriindustrien

Bakteriofaginfeksjon av melkesyrebakterier, som benyttes i stor utstrekning i fermenteringsprosesser i næringsmiddelindustrien, er et stort problem og en konstant trussel mot vellykket fremstilling av mat. Infeksjon med bakteriofager kan potensielt forrin ge en fermenteringsprosess og føre til ne...

Awarded: NOK 1.1 mill.

Project Period: 2005-2008

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

OMEGA-3 LAKS I KINA

Kinesiske myndigheter kontaktet i 2001 representanten for Eksportutvalget for fisk (EFF) ved ambassaden i Beijing, Kina, for å komme i kontakt med norske eksperter innen sjømat og omega-3 fettsyrer med tanke på starte et forskningsprosjekt med fokus på tr ygg og sunn sjømat med spesielt søkelys p...

Awarded: NOK 2.2 mill.

Project Period: 2005-2008

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Soft flesh problems in farmed marine fish

Several factors such as the amount and quality of the feed, harvesting and slaughtering methods, and storage time after slaughter, can affect both technological and sensory properties of the fish fillet. Several factors such as the amount and quality of the feed, harvesting and slaughtering meth...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2005-2012

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Innovative bærprodukter

...

Awarded: NOK 0.60 mill.

Project Period: 2005-2007

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av nye unike emballasje- og distribusjonsløsninger for sjømat - samfinansiering med Havbruk og Varemat prog.

Prosjektet skal bidra til å realisere FHL’s handlingsplaner for økt foredling og eksport av fersk norsk sjømat (hvitfisk, laks og reker), gjennom å - Klarlegge hvilke emballasje- og distribusjonsløsninger som kan gjøre ferske sjømatprodukter konkurransed yktige på et europeisk marked og nordisk ...

Awarded: NOK 5.3 mill.

Project Period: 2005-2008

Location: Agder

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Optimal emballering av pelagisk fisk

I forbindelse med prosjektet 'Fremtidens pelagisk innfrysingsbedrift', gar det vært arbeidet med en alternativ emballeringsmetode til sild, makrell og lodde. Den nye pakkeløsningen innebærer bruk av en termoformingsmaskin og to emballasjefilmer (over og underbane) i stedet for dagens løaninger m...

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Period: 2005-2007

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NKJ 123 Ny viden til forebyggelse og kontrol af Listeria monocytogenes i produktionskæden for marine fødevarer

I Typing av isolater L. monocytogenes - isolater fra pasienter, sjømat, og sjømatbedrifter ble tidligere karakterisert med MEE og REA og det ble vist at endel MEE/REA-typer av bakterien bare ble funnet fra pasienter (P), endel bare fra sjømat (S), mens noen var felles for begge kilder (P/S). Fo...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2005-2008

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NY GRIPERTEKNOLOGI FOR EFFEKTIVISERING AV HANDTERING OG PAKKING I NÆRINGSMIDDELINDUSTRI

Sentral utfordring i prosjektet er å utvikle ny griperteknologi for ikke stive objekter som fiskefilet og kjøttstykker/skinker/steiker. Denne typen griperteknologi mangler i stor grad i dag. Ved SINTEF er det utvklet et par lovende prinsipper av gripermet oder for ikke stive objekter, 2 av ideene...

Awarded: NOK 3.7 mill.

Project Period: 2005-2007

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Quality assurance and optimal utilisation of descriptive sensory data

The present project deals with the development and implementation of better tools and practices in the industry regarding the use of sensory analysis. Important aspects will be further development of methods for sensory panel monitoring and development of new and easy to use software based on th...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2005-2008

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Innovativ funksjonell marinering for mer holdbare, sunnere og smaksrike kjøtt- og fiskeprodukter

Forbruket av ferdigmarinerte produkter er økende i Norge, og ut fra internasjonale trender forventes det å øke. Man kan anslå at totalmarkedet for marinerte kjøttprodukter i Norge i dag ligger på mellom 2500 - 3000 tonn og at vekstpotensialet ligger på 10 - 15% de kommende årene. Ferdigmarinerte...

Awarded: NOK 3.6 mill.

Project Period: 2005-2008

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Bacillus cereus enterotoxin secretion and receptor specificity – impact of Gram-positive and Gram-negative model systems

Bacillus cereus (Bc) has for long been Norway’s most important food-poisoner. This species makes three different enterotoxins and one emetic toxin. The main goal with this project is to combine the knowledge of two research groups to determine how the ent erotoxins are secreted from Bc and to cha...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2005-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Merker, merker....., gir de konkurransefortrinn? Og for hvem?

I sjømatmarkedet har det dukket opp en del nye typer av produktmerker de siste årene. Spesielt viktig er som i all handel private lables. Miljømerker er også stadig viktigere, og kan skape en ekstra utfordring for norsk fisk som ikke har tilgang til denne type merker. Studier som har sette på be...

Awarded: NOK 0.85 mill.

Project Period: 2005-2007

Location: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Understanding and measuring light-induced oxidation in dairy products

Foods are exposed to light throughout processing, packaging, distribution, and at the retail level. Light-induced degradation of lipids, proteins, vitamins and pigments in foods causes both formation of off-flavors and discoloration, which rapidly impair product quality and marketability and may ...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2005-2008

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

RSW SYSTEMS WITH CO2 AS REFRIGERANT

The most commonly used refrigerant in RSW (refrigerated seawater) systems for fishing vessels today is HCFC-22 (R-22). However, the Montreal Protocol dictates the abolishment on the CFC and HCFC refrigerants, known to deplete the ozone layer if released t o the atmosphere. Other available alterna...

Awarded: NOK 2.8 mill.

Project Period: 2005-2007

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

On board preservation of the quality of pelagic species

One important challenge to the fishermen is to predict or avoid the catch spoilage associated to the period of heavy feeding on zooplankton ("belly bursting") that can be severe enough to make the catch unsuitable for human consumption, and it is attribut ed to the effect of proteases. Relevant p...

Awarded: NOK 2.2 mill.

Project Period: 2005-2008

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

PRODUKTER OG FOREDLINGSPROSESS I HAVFISKEFLÅTEN. NYE TEKNOLOGISKE MULIGHETER OG DRIFTSØKONOMISKE VIRKNINGER.

Fylles kun ut hvis endring i forhold til opprinnelig søknad. Hvis endring: Fullstendig tekst legges inn her. Prosjektsammendrag Hvitfiskindustriens markedsbetingelser er dramatisk forandret de siste 10 år. Globalisering av hvitfiskmarkedene, utvidelse a v hvitfiskkategorien til å omfatte ett se...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2005-2008

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Nyskaping pelagiske tråldører

...

Awarded: NOK 0.98 mill.

Project Period: 2005-2006

Location: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NKJ 122 Enhanced control of Potato mop-top virus in the Nordic and Baltic Sea region

Since 1980's, a disease manifested by necrotic symptoms inside potato tubers (spraing disease) has spread in an uncontrolled manner in all Nordic countries and constitutes the most severe quality problem in a commercial use of potatoes. In this project, n ovel biotechnological methods and tools w...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2005-2009

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NKJ 120 Functional Genomics of Starch and Grain Quality

A common set of barley cultivars and varieties, about 20 lines in total, will be subjected to analysis on each level of organization and the data will be combined using systems-based data-mining tools. Norway will concentrate on 8 of these lines with focu s on low starch/high beta-glucan level. E...

Awarded: NOK 0.80 mill.

Project Period: 2005-2008

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Testikkelaktivitet hos råne relatert til forekomst av androstenon i fett.

Kjønnslukt fra produkter av ukastrert hanngris skyldes høye konsentrasjoner av androstenon og skatol i fettet. Undersøkelen gjennomføres på dyr som inngår i Norsvins testingsprogram av råner. Grupper av råner med samme far vil bli undersøkt, eventuelt over flere generasjoner. Androstenon og te...

Awarded: NOK 10.4 mill.

Project Period: 2005-2009

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Interaction between alginate and whey proteins

Protein-polysaccharide interactions play a significant role in the structure and stability of many processed foods, and the control or manipulations of these macromolecular interactions are a key factor in the development of novel food processes and produ cts. Functional properties of food protei...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2005-2010

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Automatic quality control of fresh landed cod

The Norwegian fish processing industry experience both production problems and negative reactions from the marked that can be related to the quality of the raw material. Several of the most critical defects are characterised by red colour in the skin. The objective of this project is to develop ...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2005-2007

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Teknologiske innovasjoner i pelagisk sektor – drivkrefter og konsekvenser

I dette prosjektet ønsker vi å analysere konsekvensene av teknologiske innovasjoner for aktørene i pelagisk sektor, herunder betydningen av teknologi, og effekten av teknologisk endring. Etter dårlige år med sviktende økonomi og kondemnering av mel/olje fabrikker, fulgte et oppsving i sektoren p...

Awarded: NOK 0.80 mill.

Project Period: 2005-2007

Location: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Markedsbaserte sjømatprodukter for hjemmemarkedet: En studie av innovative fiskeforedlingsbedrifter

Formålet med dette prosjektet er å fremskaffe pålitelig og næringsrelevant kunnskap som kan bidra til å klarlegge og synliggjøre hvilke forhold som er kritisk for å lykkes med utvikling av nye høyforedlede sjømatprodukter. Fiskeindustrien er inne i en neg ativ utvikling og nye produkter og marked...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2005-2007

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Betydning av produkt- og produksjonsinformasjon på evaluering av sjømat

Norsk fiskerinæring får nye påbud, krav og forventninger fra forbrukere om å merke sine råvarer og produkter med opprinnelse, produktinnhold og produksjonsmåter. Dette er med på å forsterke betydningen av kunnskap om hvordan og for hvem informasjon påvirk er evaluering og valg av deres produkter....

Awarded: NOK 3.4 mill.

Project Period: 2005-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa