0 projects

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

ERA-NET: Bluebio Commercial exploitation of marine collagen and chitin from marine sources

Verden har begrensede biologiske ressurser. Disse bør utnyttes best mulig for å unngå overforbruk og for å redusere mengden avfall. Dette kan man gjøre ved å lage produkter av det som ellers ville blitt deponert, kastet eller på andre måter ikke best mulig utnyttet. I EU anslår man at omtrent 138...

Awarded: NOK 5.8 mill.

Project Period: 2020-2023

Location: Troms - Romsa - Tromssa

KLIMAFORSK-Stort program klima

MEATigation: Towards sustainable meat-use in Norwegian food practices for climate mitigation

MEATigation er eit forskings- og industrisamarbeidsprosjekt som skal utforske eit viktig trinn i Noregs omstilling til ei lågutsleppssamfunn, nemleg transformasjon av matsystemet. Ein reduksjon i vestleg kjøttforbruk er viktig for å sørge for at vi har nok mat til alle menneske på jorda samstunde...

Awarded: NOK 14.8 mill.

Project Period: 2020-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

METADIS: CARBHEALTH Carbohydrate staple foods - facing the challenge to improve their quality for a better metabolic health

Etter prosjektstart i April 2020, og utsettelser pga nedstengningen under covid-19 pandemien, kunne vi endelig starte med den store kliniske studien («brødbytte studien»). Til studien ble det produsert to forskjellige typer brød av partner Nofima AS. I tillegg ble det gjennomført en studie som un...

Awarded: NOK 8.7 mill.

Project Period: 2020-2024

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

METADIS: STAY Sulfur amino acids, energy metabolism and obesity

Overvekt og fedme er et økende problem over hele verden. Resultater fra en studie publisert i Lancet i februar 2024, viser at over én milliard mennesker i verden i 2022 levde med fedme, og at hele 43 prosent av voksne var overvektige. Fedme er forbundet med økt risiko for kroniske sykdommer som d...

Awarded: NOK 5.8 mill.

Project Period: 2020-2024

Location: Oslo

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Event Support for The Organic Chemical Winter Meeting 2020 (OKV 35)

Organisk Kjemisk Vintermøte 2020 er en nasjonal møteplass og et forum for formidling av kunnskap fra forskningsfronten av og for forskere fra universiteter og høyskoler, instituttsektoren og industrien. Næringsrelevant forskning relatert til naturprodukter, bioteknologi og legemidler vil bli viet...

Awarded: NOK 40,379

Project Period: 2020-2020

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Biokjemisk Kontaktmøte 2020

Det 56. årlige Biokjemiske kontaktmøte vil i 2020 arrangeres av biokjemikere ved Universitetet i Bergen. Disse møtene samler en stor andel av Norges Life Science-forskere, fra studenter til erfarne professorer. Programmet omfatter forelesninger i plenum, mini-symposier og plakatpresentasjoner. De...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2020-2020

Location: Trøndelag - Trööndelage

KLIMAFORSK-Stort program klima

Scenarios and pathways towards land-use and food production for Western and the Nordic European countries as part of the FABLE Consortium

Forvaltning av matproduksjon og arealbruk som ikke gjennomføres på bærekraftig vis undergraver vår evne til å oppfylle FNs bærekraftsmål og Parisavtalen. For å oppnå disse langsiktige forpliktelsene i Europa og globalt kreves at tre kritiske kunnskapshull tettes: mellom disipliner (miljø, landbru...

Awarded: NOK 3.5 mill.

Project Period: 2019-2023

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Distillation of essential oils and hydrolat from Norwegian forestry residues to improve value creation in forestry industry

Identifiserte hovedforbindelsene av studerte materialer/prøver var bornylacetat (29,40%), kamfer (26,43%) og gamamyrcen (7,47%) i gran; kamfen (22,03%), bornylacetat (21,64%) og alfa-pinen (16,62%) i furu; bornylacetat (31,25%), limonen (17,27%) og alfa-pinen (15,85%) i bjørk og borneol (12,38%),...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2019-2021

Location: Oslo

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Optimalisering: OPENZ - Optimized enzymes for food applications

OPENZ er et prosjekt for optimalisering av nylig identifiserte enzymer for bruk innen bio-basert industri for prosessering av marine restråstoff. Norge har potensialet til å være ledende innen bærekraftig verdiskapning basert på marine ressurser. Fiskeri og havbruk genererer ca. 1 mill. tonn rest...

Awarded: NOK 7.8 mill.

Project Period: 2019-2022

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Extraction and characterisation of BIOactives and CARBohydrates from seaweeds and seagrasses FOR FOOD-related Applications

Industrielle metoder for framstilling av karbohydrater fra makroalger er vel etablert, og har vært uendret med hensyn til effektivitet og rundt forbruk av vann og energi. Under produksjonen skapes betydelige mengder restprodukter. I dette EU-prosjektet har vi undersøkt nye og mer miljøvennlige fr...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Towards Sustainable Food and Drink Choices among European Young Adults: Drivers, Barriers and Strategical Implications

De fleste forbrukere hevder at de er villig til å kjøpe bærekraftige matvarer, likevel er andelen bærekraftig mat i totalt forbruk fortsatt lav. For å forstå årsakssammenhengen til dette kreves videre undersøkelser av hvilke faktorer som påvirker den reelle bærekraftige atferden. Eksisterende for...

Awarded: NOK 1.6 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Vestland

IKTPLUSS-IKT og digital innovasjon

ECSEL- prosjekt AFarCloud, Aggregate farming in the cloud

Europeisk landbruk står overfor mange økonomiske utfordringer når det gjelder produktivitet og kostnadseffektivitet samt økt mangel på arbeidskraft, delvis på grunn av avfolkning av landsbygda. Videre er pålitelig gjenkjenning, nøyaktig identifisering og riktig kvantifisering av patogener og andr...

Awarded: NOK 7.5 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

NORGLOBAL2-Norge - global partner

LeapAgri: European-African partnership for safe and efficient use of mycotoxin-mitigation strategies in sub-Saharan Africa

MycoSafe-South, det såkalte "Europeisk-afrikanske partnerskapet for sikker og effektiv bruk av mykotoksinreduserende strategier i Afrika sør for Sahara", hadde til hensikt å utnytte ekspertisen og infrastrukturen som er tilgjengelig i Europa for å styrke de afrikanske partnernes kapasitet til å t...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Akershus

NORGLOBAL2-Norge - global partner

LeapAgri: Empowering small-scale farmers: towards the SDGs through participative, innovative and sust. livestock and poultry value chains

SPEAR undersøkte husdyrproduksjonsinngrep med sikte på å øke kunnskap og forskningssamarbeid om bærekraftig matsikkerhet, matteknologi og mattrygghet, matverdikjeden og bygdeutvikling og landbruksøkonomi. SPEAR brukte et systemperspektiv for å initiere en deltakende tilnærming til verdikjedeanaly...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Akershus

NAERINGSPH-Nærings-phd

Contextual interventions influence on food choices in a real-life grocery store setting

Usunne kostholdsvaner er blant de viktigste årsakene til livsstilsykdom redusert livskvalitet og tidlig død. Dette viser det Globale sykdomsbyrde prosjektet i flere publikasjoner. Helsemyndighetene har i flere tiår informert om viktigheten av å spise sunnere. Likevel ser vi at en større andel av ...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Oslo

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Model-guided evolution for balanced attenuation of wine ethanol content by developing non-GMO yeast strains and communities

Økende temperaturer i europeiske vinproduserende regioner har en negativ innvirkning på denne viktige økonomiske sektoren. Klimaendringer forårsaker en ubalanse mellom den teknologiske og fenoliske modenheten til vindruer og forårsaker derfor en økning i vinens alkoholinnhold. Denne trenden er ti...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2018-2023

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

FP: Bioøkfelles - Engineering the sensory quality of marine ingredients using "marine sensory enzymes"

Å skreddersy enzymer for en voksende biobasert industri er nøkkelen for å utvikle bransjen og skape verdier av biologiske ressurser i bioøkonomisk sammenheng. Det siste tiåret har marin sektor vist stor fremgang i å lage marine ingredienser, slik som peptider og oljer, fra industriell prosesserin...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Innovative processing of seaweed for novel, healthy food products and ingredients

Landbasert matproduksjon står overfor store utfordringer knyttet til en økende befolkningsvekst og globale klimaendringer. Dette gir et behov for alternative kilder til mat, og produksjon som er arealeffektiv, bærekraftig, miljøvennlig og mindre sårbar overfor eksterne faktorer. Brunalger er en v...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Innovative Processing of Vegetables and Potato

I InProVe har vi utviklet bærekraftige matproduksjonssystemer som omhandler nye, innovative teknologier for bearbeiding av poteter og grønnsaker. Dette er teknologier som fører til besparelser i energi- og vannforbruk, bedre utnyttelse av svinn og restråstoff, og forbedring av sensorisk og ernæri...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Troms - Romsa - Tromssa

JPIURBAN-Urban Europe

Smart integrated multitrophic city food production systems – a water and energy saving approach for global urbanisation (CITYFOOD)

CITYFOOD prosjektet utforsket potensialet i et integrert akvakultur- og landbrukssystem, IAAC system, som et verktøy til å bekjempe en del av utfordringene urbane områder står overfor med hensyn på samspillet mat-vann-energi (Food-Water-Energy Nexus). Ved å teste ut nesten 100% resirkulerte IAAC ...

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Akershus

FORNY20-FORNY2020

Paravacc - en effektiv vaksine mot paratuberkulose

Paratuberkulose er ett av de største problemene innen husdyrproduksjon i verden i dag med stor innvirkning på produksjonsøkonomien. En effektiv vaksine mot paratuberkulose vil være av stor nytte også for Norge og andre land hvor sykdommen per i dag er under kontroll, siden sykdommen er svært smit...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2018-2020

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

DL: Microbial production of omega-3 fatty acids - a model based approach

Dei langkjeda omega-3 feittsyrene EPA og DHA er essensielle for menneske, og også for marine fiskeartar. I dag er viktigaste kjelda fiskeolje. Sidan det ikkje er råd å auke fangsten av villfisk, så er vidare vekst innan havbruk både i Noreg og globalt avgrensa av den tilgjengelege mengda av fiske...

Awarded: NOK 20.0 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

NAERINGSPH-Nærings-phd

Yearling and traditional autumn lambing systems with special emphasis on extending season for fresh meat for halal market & byproducts use

Sauehaldet er tradisjonelt basert på beite om sommaren og grovfôr i inneforingsperioden. Bønder får tilskot for landskapspleie og for kjøtproduksjon basert på naturlege resursar. For å behalda tilskot for landbruket er det viktig at omsetninga er kosteffektiv og gir høg-kvalitetsprodukt. Forbruka...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Rogaland

STIPINST-Stipendiatstillinger i instituttsektoren

Stipendiatstilling til Nofima (2017-2020)

...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Troms - Romsa - Tromssa

STIPINST-Stipendiatstillinger i instituttsektoren

Stipendiatstillinger til NIBIO (2017-2020)

van der Veen har hatt utvikling av nye statistiske metodar for modellering av økologiske samfunn som tema. Eit sentralt element i prosjektet er ein type statistiske modellar som ofte blir omtalt som generaliserte lineære modellar med latent variablar (engelsk: generalized linear latent variable m...

Awarded: NOK 6.6 mill.

Project Period: 2017-2022

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Optimalisering: A microbial principle for modifying gut microbiota

Optimal helse er avgjørende for produksjonsdyrs generelle trivsel og velferd, men er også viktig for produktkvalitet og i siste omgang forbrukeren. Her er dyrenes tarmhelse av spesielt stor betydning. Dagens industrielle husdyrproduksjon fører ofte til endringer i dyrenes tarmmikrobiota, noe som ...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Tilpassede matprodukter som dekker måltidsdøgnet for hjemmeboende seniorer

Basert på kunnskap om preferanser, ernæringsanbefalinger og kunnskap om kostholdsrelaterte aldringsprosesser, har MATLYST skaffe ny og nødvendig innsikt om hjemmeboende eldres daglige liv, ønsker, behov og utfordringer slik at bedre måltidsløsninger gjennom et måltidsdøgn kan utarbeides. I MATLYS...

Awarded: NOK 7.4 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Oslo

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

DetektaPlast - Et Innovativt Fulldetekterbart Sårplasterprodukt for bruk i Næringsmiddelindustrien.

Det er et potensielt stort problem for næringsmiddelindustrien at sårplaster fra ansatte på en produksjonslinje fra tid til annen kan havne i matvarer under produksjonen - på tross av krav om bruk av hansker. Dette kan føre til tap av omdømme og få store økonomiske konsekvenser. Hovedmålet i dett...

Awarded: NOK 0.65 mill.

Project Period: 2017-2018

Location: Agder

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Framstilling av marine peptider fra bærekraftige marine proteinkilder basert på teknologi hentet fra norsk offshore industri

Marine råvarer har spesifikke ingredienser, både fettstoffer, salter og andre forbindelser som lett brytes ned til ingredienser som forårsaker bismak ved utvikling av nye produkter. Peptidene som framstilles fra marine råvarer ved hjelp av enzymatisk hydrolyse må derfor behandles med prosesser so...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Akershus

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

FoodSMaCK - Spectroscopy, Modelling & Consumer Knowledge

En målsetting for norsk matindustri er lønnsom produksjon av bærekraftig og sunn mat som appellerer til forbrukerne. FoodSMaCK er et tverrfaglig forskningsprogram som har adressert disse behovene ved tre hovedstrategier: 1) Vi har etablert ny kunnskap om hvordan sensoriske egenskaper i sunn mat ...

Awarded: NOK 71.9 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa