0 projects

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

SunnMat - Sustainable utilisation of Norwegian agricultural produce with an emphasis on their health benefits and overall quality

For å sikre tilbudet av god, sunn og trygg mat til forbrukere og en bærekraftig norsk matindustri trengs ny kunnskap som fremmer nasjonal matproduksjon, foredling og markedsorientert innovasjon. Målet til SunnMat var å bidra til økt innovasjon og bærekraftig vekst i norsk matindustri gjennom opti...

Awarded: NOK 116.0 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Innovation as foundation for sustainable value creation in the food industry

Hovedmålet med InnoFood som strategisk forskningsprogram er å bidra til økt og bærekraftig vekst i næringsmiddelindustrien gjennom økt innovasjonsevne i verdikjeden for mat. Forskning resulterer i et sterkere praktisk og teoretisk fundament for innovasjon og ta økt digitalisering og raske endring...

Awarded: NOK 22.6 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

FoodMicro-Pack: reduced contamination, improved control, optimal packaging

FoodMicro-Pack skal bidra til trygg og holdbar mat, optimale emballeringsløsninger og redusert matsvinn.AP1: Produksjon av trygg mat med god og jevn spisekvalitet forutsetter at man klarer å begrense smitte av råvarene med mikroorganismer fra luft, produksjonutstyr og mennesker. Produksjonsmiljøe...

Awarded: NOK 83.9 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Seminar om norske råvarer til ølbrygging

Under seminaret vil det bli presentasjoner av: - Resultater fra forskningsprosjekter - Laboratorium og forksningsfasiliteter innen malting og brygging ved NMBU - Kvinner og brygging før og nå - Ny nordisk øl (Danmark) - Fremtidsperspektiver for norsk øl - Bryggerihøjskolen i Danmark - Åtte innle...

Awarded: NOK 65,999

Project Period: 2016-2016

Location: Akershus

DIV-INT-Annet internasjonalt samarbeid

Bilateralt samarbeid prosjekt FSC Membran

Under fremstilling av vin utvikles det CO2. Utfordringen er at samtidig med at CO2 fordamper fra vinen vil også opptil 80 % av enkelte aromatiske forbindelser i vinen forsvinne. Det er de aromatiske forbindelsene som bidrar til å gi vinen god smak og karakter. Per i dag finnes det ikke kommersiel...

Awarded: NOK 17,672

Project Period: 2016-2017

Location: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

Første hurtigmetode for presis deteksjon av Listeria Monocytogenes

Siden 2008 har man i Europa sett en økning av mennesker som blir syke av Listeria. Gitt listerioses høye dødsrate, er dette alvorlig. Listeria er en bakterie som er vanskelig å unngå helt i mat, men risikoen for sykdom kan kontrolleres om antallet holdes nede. Lovverket har satt en grense på 100 ...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2016-2020

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Videreføring av Nasjonal teknologiplattform (NTP) Food for Life

Nettverket er en videreføring av Nasjonal teknologiplattform (NTP) Food for Life, som har vært et nettverk i perioden 2008-2011, 2012-2013 og 2014-2105. Medlemmene er bedrifter og bransjeorganisasjoner fra matsektoren. NTP Food for Life har jobbet med felles forskningsutfordringer og laget en fel...

Awarded: NOK 0.40 mill.

Project Period: 2016-2018

Location: Akershus

FORNY20-FORNY2020

Verifisering av FSC-membran til bruk i vinproduksjon

Under fremstilling av vin utvikles det CO2. Utfordringen er at samtidig med at CO2 fordamper fra vinen vil også opptil 80 % av enkelte aromatiske forbindelser i vinen forsvinne. Det er de aromatiske forbindelsene som bidrar til å gi vinen god smak og karakter. Per i dag finnes det ikke kommersiel...

Awarded: NOK 5.2 mill.

Project Period: 2016-2018

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Nettverk for saltreduksjon

Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag hos menn og noe lavere hos kvinner. Dette er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt. Omtrent 3/4 av det gjennomsnittlige saltinntaket kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder. Derfor vil...

Awarded: NOK 0.40 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Software for risk assessment of Listeria in ready-to-eat meat products.

Matbedrifter som produserer spiseklare kjøttprodukter, dvs produkter som kan spises uten oppvarming hos forbruker, har ansvaret for å bestemme rett holdbarhet for sine produkter. Holdbarheten bestemmes blant annet ut fra mulig vekst av Listeria-bakterien, og er definert som tiden et produkt kan l...

Awarded: NOK 6.5 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

"MR-analyse av effekter etter inntak av høyoksygenert vann"

Oxy Solutions har utviklet og patentert en teknologi for høyoksygenering av væske. Med denne teknologien kan oksygen løses i væsken og oppnå oksygennivåer som er opp til syv ganger høyere enn i vanlig springvann. Selskapet ønsker å undersøke om oksygenert væske kan benyttes i medisinske anvendel...

Awarded: NOK 2.1 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Vitamin K2 i meieriprodukter

Vitamin K2 har mange gode effekter på helsa. Meieriprodukter som ost og surmelk er våre viktigste kilder til vitamin K2, men dette er dårlig kjent. Myndighetene har tillatt at innholdet kan deklareres med helsepåstand om at vitamin K2 er viktig for sterke bein. For å deklarere innholdet av vitami...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

From place-based natural resources to value-added experiences: Tourism in the new bio-economy

BIOTOUR-prosjektet, finansiert av Norges Forskningsråd (NFR) i perioden 2016-2021, har analysert nøkkelbetingelser for framtidens utvikling av det naturbaserte reiselivet i Norge. Prosjektet var organisert i fem integrerte arbeidspakker: (i) Det naturbaserte reiselivet i den norske bioøkonomien; ...

Awarded: NOK 35.1 mill.

Project Period: 2016-2021

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

MEETeat bærekraft og fett 2016

MEETeat arrangeres på Vulkan Arena i Oslo over 2 dager, 16. og 17. mars 2016. Konferansen tar opp aktuelle temaer innenfor bioøkonomien og setter disse temaene i sammenheng med hverandre: Bærekraft En overordnet global utfordring er å produsere nok mat til en voksende befolkning på en bærekraft...

Awarded: NOK 74,999

Project Period: 2016-2016

Location: Oslo

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Enhanced Biorefining Methods for the Production of Marine Biotoxins and Microalgae Fish Feed

Den globale etterspørselen etter trygg sjømat øker i takt med en voksende befolkning og en økt bevissthet om at fisk og skalldyr er en sunn matkilde. Anerkjennelsen av at klimaet er i endring medfører et økt press på landbasert landbruk og øker behovet for bærekraftig, næringsrik sjømat. Kvalitet...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Det beste fra to verdener;Optimal blanding av Nordatlantisk Pelagisk olje og Norsk Dodreolje for nasjonalt og internasjonalt helsekostmarke

På verdensbasis er det i dag mangel på omega-3 fettsyrer og det foregår et intenst arbeid for å finne nye gode kilder. Det er derfor viktig å utnytte nye og eksisterende kilder på en optimal måte. Frø fra oljedodre (Camelina Sativa) kan være en ny omega-3 kilde som kan brukes som et supplement ti...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Østfold

UTENRIKS-Internasjonale forhold - utenriks- og sikkerhetspolitikk og norske interesser

Live king crab welfare monitoring throughout logistics

Levende sjømat generelt og levende kongekrabbe spesielt er en raskt voksende trend innenfor sjømatnæringen. Flere utfordringer er forbundet med å fange, lagre og sende levende sjømat. Dyrevelferd og dødelighet er de to hovedutfordringene. De to utfordringene går hånd i hånd - optimal dyrevelferd ...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Finnmark - Finnmárku - Finmarkku

JPIHDHL-JPI Mat og helse

JPI HDHL: Innovative processing to preserve positive health effects in pelagic fish products

Målet med prosjekter er å utvikle en verktøykasse som inneholder både optimaliserte eksisterende og nye teknologier som kan brukes til å utvikle sunne, trygge og bærekraftige fiskeprodukter med høy kvalitet fra pelagisk fisk. Pelagisk fisk har et høyt innhold av omega-3 lipider (EPA og DHA) som h...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

SIG Microalgae Open Workshop:Resources and Applications / Åpent Hus i Forskningsparken, 4. februar, 2016

I anledning "Åpent Hus" i Forskningsparken i Oslo arrangeres torsdag 4. februar, 2016 den fjerde SIG Microalgae workshopen: Resources and Applications. Bakgrunnen er et ønske fra medlemmene i SIG Microalgae om å arrangere neste møte i Oslo. Samtidigt har NIVA uttalt interesse for å komme i kontak...

Awarded: NOK 57,812

Project Period: 2016-2016

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

DL: Towards the Digital Salmon: From a reactive to a pre-emptive research strategy in aquaculture (DigiSal)

Lakseoppdrett står overfor motstridende og stadig skiftende krav og betingelser: bærekraft, fôrpriser, sjukdomsutfordringer og kvalitetskrav. Næringa trenger å utvikle en fleksibel, samkjørt kunnskapsbase for raskt å møte nye utfordringer. DigiSal har lagt grunnlaget for en Digital Laks: En samli...

Awarded: NOK 36.8 mill.

Project Period: 2016-2024

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Antibiotic resistance in Norwegian poultry production; Improved knowledge by advanced HTS-based technology platforms

Antibiotikaresistente bakterier påvises stadig oftere i fjørfe, og det er behov for økt kunnskap om forekomst og mekanismer for antibiotikaresistens i norsk fjørfeproduksjon. Spesielt er sammenhengen mellom antibiotikaresistens i fjørfe og humankonsum av fjørfeprodukter sett i "en-helse" perspekt...

Awarded: NOK 4.6 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Screening marine microalgae and terrestrial bacteria; in search of novel compounds of potential medicinal and other industrial values

Tolv ulike mikroalge arter/stammer er dyrket og oppskalert, ekstrahert med ulike løsemidler og analysert for biologiske effekter. Det vil si at 112 ulike ekstrakter fra 56 batcher av biomasse er testet for krefthemmende effekt på seks ulike cellelinjer og en primær cellekultur, inkludert celler f...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Akershus

KLIMAFORSK-Stort program klima

Impacts of climate change on the association between extreme weather events and waterborne illness

Arbeidspakke I og 2. Resultatene av studien viser positive sammenhenger mellom klima og råvannskvalitet, men få sammenhenger med behandlet drikkevann. Det ble ikke funnet noen sammenhenger mellom rå / behandlet vannkvalitet og utbrudd av gastroenteritt, bortsett fra for økt farge på behandlet v...

Awarded: NOK 6.8 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Bekjempelse av virus i mat

Tarmvirus som kan forurense bær kan være en årsak til sykdom hos mennesker. De aller fleste, kjente sykdomstilfellene skyldes norovirus og hepatitt A virus. Hovedmålet med prosjektet har vært å øke kunnskapen om smitteveier og muligheter for kontroll av virus ved håndtering og produksjon av bær s...

Awarded: NOK 49,999

Project Period: 2015-2019

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Enhancing local wool value chains in Norway

Forbruk og produksjon av tekstiler står ovenfor store utfordringer og omlegginger. Krus bidrar i debatten om bærekraftige klær gjennom å fokusere på en lokal verdikjede og lokalt forankrede klær. Norsk ull og de spesifikke kvalitetene ved de ulike rasene spiller en vesentlig rolle for norsk tekst...

Awarded: NOK 20.9 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Realisation of animal welfare goals in Norways food sector.

ANIWEL har produsert kunnskap om hvordan matprodusenters oppfyllelse av dyrevelferdslovens formål kan oppnås. Dyrevelferdslovens formål er å fremme god dyrevelferd og respekt for dyrene. Loven etablerer således én målsetting for dyrenes velferd ("god dyrevelferd") og én målsetting for menneskers ...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2015-2021

Location: Akershus

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Quinolone resistant Escherichia coli in Norwegian poultry and their impact on humans

Antibiotikaresistens har blitt anerkjent av WHO som en global trussel mot folkehelsen. Fluorokinoloner er regnet som en av de kritisk viktige antimikrobielle midler som skal reserveres for behandling av bakterielle infeksjoner hos mennesker. Mat forurenset med resistente bakterier kan spille en v...

Awarded: NOK 0.30 mill.

Project Period: 2015-2017

Location: Akershus

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Bacterial flora and dynamics in Norwegian milk and dairy products: Potential for spoilage and disease

Norsk melk og melkeprodukter har jevnt over god mikrobiologisk kvalitet. Det er likevel viktig å ha kontinuerlig fokus på kvalitet i verdikjeden og øke kompetansen på mikrober i melk for å kunne oppnå optimal produktkvalitet. Nedsatt kvalitet gir redusert holdbarhet og kan medføre store økonomisk...

Awarded: NOK 1.00 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

JPI HDHL: The Food Biomarkers Alliance

Det er viktig at man vet hva mennesker spiser for å kunne gi råd og gjennomføre tiltak som kan bedre kostholdet og folkehelsen. Mat frekvens spørreskjemaer, mat dagbøker, og 24 timer memoreingsmetoder er de mest brukte metodene for å kartlegge kostholdet i studier om ernæring og helse. Fordi biom...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Oslo

NAERINGSPH-Nærings-phd

Tjenestedesign+ reduksjon av matsvinn i brød og bakervarer kategorien.

Med dette prosjektet ønsker vi å utfordre og forbedre situasjonen rundt matsvinn i kategorien brød og bakervarer. Svinnet er betydelig, forbruker kastes årlig 63 millioner brød (ForMat)),og det vil være av stor interesse for leverandører, produsenter og dagligvarehandelen å komme opp med løsninge...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Vestland