0 projects

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Identification of plant foods and drinks available in the Norwegian marked that reduce oxidative stress and dampen inflammation

Oxidative stress is intimately involved in pathophysiology many chronic degenerative diseases such as cancer, cardiovascular diseases, diabetes, cataract as well as neurodegenerative diseases. Oxidative stress is also central to the theory of aging. We ar e therefore investigating the role of die...

Awarded: NOK 2.2 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

TRACKING SOURCES OF MICROBIAL CONTAMINATION ALONG THE FOOD CHAIN BY FTIR SPECTROSCOPY

The food chain is becoming more and more complex since various products, materials, different processing steps etc. are involved, with the consequence that possible sources for microbial contamination are various. This complexity makes it difficult to tra ce microbial safety problems that occur i...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2008-2010

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

By-products from fruit and berry processing; a source of health promoting components?

Tittel: Optijuice: Biprodukter fra frukt og bær prosessering – en kilde til helsefrembringende komponenter? Mål: Utvikle fenolrike, naturlige og høyverdige matprodukter med fordelaktige biologiske egenskaper fra biprodukter etter frukt- og bærprosesserin g. Delmål 1) Optimalisere ekstraksjonen ...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Handel med oppdrettsfisk - hva er suksesskriteriene?

Prosjektet forkuserer på tre overordnede spørsmål.: 1) Hvilke grep har man gjort i eksporten av oppdrettsartene laks, pangasius og tilapia i det internasjonale markedet som har gjort at man har lykkes i å ekspandere eksporten både med hensyn til volum og marked? 2) Hvorfor har man ikke lykkes å f...

Awarded: NOK 7.0 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Fibre based packaging materials: Development of innovative and sustainable barrier concepts

The global urge for environmental sustainability is a strong driving force towards the development of new sustainable material concepts aiming at increased use of renewable materials. To satisfy the ever more demanding customers and convenience chains, th e food industry is in need of new packagi...

Awarded: NOK 16.5 mill.

Project Period: 2007-2012

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Automatisk retningsbestemt innmating av laks til elektrobedøvning, avlivet ved bløgging og retningsorientert posisjonert bløgget laks

Avliving av fisk vil i fremtiden være gjenstand for videre utvikling av gjennomføringsmetode. Regelverket er endret og endringene trer i kraft i nær fremtid. Det er variasjon i resultatene fra avlivingsprosessene på grunn av menneskelige og teknologiske s vakheter. Med økende krav til oppfyllelse...

Awarded: NOK 5.8 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

Public health aspects and the relationship between Shiga toxin-producing and Enteropathogenic E. coli in the ruminant food production chain

During the human E. coli O103 outbreak in 2006, isolated E. coli O103 without toxin genes (EPEC O103) showed very similar genetic profiles as the human isolates. However, EPEC O103 were isolated from a variety of sheep products from various industrial est ablishments and many of these could not b...

Awarded: NOK 10.1 mill.

Project Period: 2007-2014

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CORE ORGANIC Potential improvement of the salutary effect of organic dairy milk by forage species and by supplementation (205949)

Dairy milk and milk products have been challenged due to their relatively high concentration of saturated fatty acids (SFA) and, therefore, are considered to be associated with cardio-vascular disease and cancer. However, recent research has revealed a nu mber of ingredients in milk that may be s...

Awarded: NOK 2.8 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økt utnyttelse av hode/skallfraksjonen av reker til mat, bioaktive peptider og verdifulle næringsingredienser

Chitinet utgjør bare ca 24 % av råstoffet, mens proteinet utgjør ca 36 %. Dette proteinet har høy næringsverdi og inneholder mange interessante bioaktive stoffer som kan bli verdifulle ingredienser i funksjonell mat. Skallet inneholder også det verdifulle fargestoffet astaxanthin som beskytter o...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Superkjølt distribusjon av matvarer

Superkjøling har vist seg å gi betydelig holdbarhetsforlengelser samt bedre kvalitet for svinekjøtt. Det etableres for tiden en ny linje ved Nortura Steinkjer hvor svinekjøttet superkjøles og lagres superkjølt frem til distribusjon. En ubrutt superkjøling sdistribusjon vil bidra til at man utnytt...

Awarded: NOK 1.6 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Oslo

VRI2-Virkemidler for regional innovasjon 2011-13

Innovasjon og medvirkning i næringsmiddel- og emballasjeindustiren i Østfold

Formålet med prosjektet er å bidra til næringsutvikling i Østfold gjennom styrking av verdiskapingsevnen i næringsmiddel- og emballasjeindustrien i regionen ved gjennomføring av interne innovasjonsprosesser knyttet til organisasjonsstruktur, teknologi og produkt/marked, understøttet av deltakelse...

Awarded: NOK 4.6 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Østfold

VRI-Virkemidler for regional innovasjon

Virkemidler for regional FoU og Innovasjon - Vestfold 2007 - 2009

Partnerskapet Verdiskaping Vestfold (VSV) er formell avsender av Vestfolds VRI-søknad. På vegne av VSV er Høgskolen i Vestfold utpekt som juridisk kontraktspartner. Professor Stein Ivar Hansen er utnevnt fra VSV som koordinator for VRI Vestfold. VRI Vestf old er organisert med en egen styringsgru...

Awarded: NOK 9.0 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Vestfold

VRI-Virkemidler for regional innovasjon

VRI-Innlandet, Hovedsøknad

VRI-Innlandet er utviklet i samarbeid med det regionale FoU-partnerskapet i Hedmark og Oppland, og bygger på vedtatte strategier. Begge fylkeskommuner stiller seg bak søknaden, og vil bidra til realisering av innholdet i VRI. Hedmark fylkeskommune vil på vegne av de to fylkeskommunene ivareta det...

Awarded: NOK 16.1 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av kvantitative multiplekse PCR metoder for deteksjon av allergener i næringsmidler

...

Awarded: NOK 0.78 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Østfold

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CORE ORGANIC: Quality analysis of critical control points within the whole food chain and their impact on food quality, safety and health

Project summay 'quality definition' in the project 'Quality analysis of critical control points within the whole food chain and their impact on food quality, safety and health (QACCP)': Consumer demand for healthy, safe and high quality food is increasin g. Against this background, the demand fo...

Awarded: NOK 1.0 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CORE Organic 1881 iPOPY, Innovative Public Organic food Procurement for Youth

Innovatiove Public Organic food Procurement for Youth(iPOPY) will contribute to an increased interaction between the organic food sector and public procurement of food, especially for young people. Increased consumption of organic food may positively effe ct people's health status, and most EU co...

Awarded: NOK 4.6 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Akershus

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Tools and Techiques for Global Leadership Development in Norwegian MNEs

Norwegian firms in all industries are increasingly investing in value generating activities abroad. This project is aimed particularly at those Norwegian multinational enterprises (MNEs) that contain knowledge-rich subsidiaries. These are faced by the cha llenge of how to utilize those knowledge-...

Awarded: NOK 5.5 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Vestland

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Biopolymer Engineering

The project is based on a multidisciplinary research platform with extensive industry co-operation to perform research on marine biopolymers and their microbially produced analogues, providing novel biomaterials, initially designed for drug delivery syste ms, tissue engineering, nutraceuticals an...

Awarded: NOK 24.6 mill.

Project Period: 2007-2013

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Omega-3 berikede matvarer, opptak, oksidasjon og helse

De langkjedete omega-3 fettsyrene EPA og DHA har godt dokumenterte helseeffekter, spesielt med hensyn på hjerte og karproblematikk. Over 90% av inntaket av EPA og DHA kommer fra fet fisk og tran, og folk som spiser lite av disse matvarene får også i seg l ite av de helsegunstige fettsyrene. Tilse...

Awarded: NOK 2.5 mill.

Project Period: 2007-2013

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Jarlsberg som internasjonal merkevare: Rammeverk for posisjonering og merkestrekk

Dette prosjektet tar sikte på å komme med anbefalinger om hvorvidt TINE bør opprettholde forskjellige posisjoneringer for merkevaren Jarlsberg i hovedmarkedene USA, Tyskland, Australia og Japan. I tillegg vil det resultere i retningslinjer som omhandler h vordan internasjonal posisjonering bør he...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av nye miljø- og kostnadseffektive løsninger for emballering og distribusjon av økologisk dyrket frukt- og grøntprodukter

Målet for prosjektet er å bidra til økt omsetning av økologisk frukt og grønt og å sikre at emballering og distribusjon av økologisk frukt og grønt har høy verdikjede-effektivitet og dermed sikre en optimal miljø- og ressursprofil for produktene Basis fo r prosjektet er ønsket fra en stor del av...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2007-2009

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Reine skrotter (186562)

Reine dyr og god slaktehygiene er grunnleggende forutsetninger for alt arbeid med mattrygghet i kjøttkjeden. Utvalget som evaluerte håndteringen av E.coli-saken i 2006 peker på økt fokus på skitne slaktedyr som sin viktigste anbefaling til kjøttbransjen. E.coli-utbruddet illustrerer at det er s...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Framtidens sunne og gode grønnsaker i varmretter

Målsettingen er å gi viktige tilskudd til folkehelsen ved å øke bruken av attraktive og næringsrike grønnsaker i ferdigretter. Andelen varmretter som spises utenfor hjemmet er sterkt økende fordi mange etterspør hurtige og enkle ferdigretter i en travel h verdag. I tillegg har det foregått en kra...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Vestfold

SFI-Sentre for forskningsdrevet innovasjon

MabCent - Centre on Marine Bioactives and Drug Discovery

MabCents bioprospekteringsaktivitet i denne rapportperioden (01.12.13-01.12.14) har vært en fortsettelse av den omfattende aktiviteten som har foregått siden 2007 For å begynne med de biologiske ressursene, så gikk Marbank/MabCents hovedtokt (3 uker i mai) i år på øst og vestsiden av Svalbard ...

Awarded: NOK 76.0 mill.

Project Period: 2007-2015

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Competetive Food Processing in Norway

Prosjektet KMB Competitive Food Processing in Norway startet opp i 2007, hvor hovedaktiviteten ble avsluttet i 2011. I perioden 2012-2014 er siste del av prosjektarbeidet blitt ferdigstilt i form av en doktorgradsavhandling. Etter syv år med intens forsk ning på superkjøling har state-of-the-art ...

Awarded: NOK 26.9 mill.

Project Period: 2007-2014

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Pre- and postharvest quality optimisation of organic vegetables that can stimulate an increased consumption

Norwegian consumers purchase less organic foods than consumers in most other European countries and important obstacles for consumption of organic vegetables are said to be quality, availability and price. The main objective of this project is to achieve better knowledge on how certain pre- and p...

Awarded: NOK 5.4 mill.

Project Period: 2007-2013

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Quality labelling and consumer responses in the Norwegian food sector

This is a three year cooperative KMB-project involving The Norwegian Agricultural Economic Research Institute (NILF). The Norwegian Food Centre (Matforsk), The Norwegian Institute of Fisheries and Aquaculture Research (Fiskeriforskning) and The National i nstitute for consumer research (SIFO). It...

Awarded: NOK 6.4 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Feral sheep in coastal heaths - developing a sustainable local industry in vulnerable cultural landscapes, dr.gr.stip.

Year-round sheep farming on the Norwegian west coast has a history dating back several millennia. This important part of our cultural heritage has resulted in a distinct breed of animals, the feral sheep, that has evolved in close interaction with the cre ation and maintenance of a unique semi-na...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2007-2012

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Enhanced safety of Norwegian type dry fermented sausage with focus on enterohemorrhagic Escherichia coli

This project concerns safe production of Norwegian type dry fermented sausages (DFS). Two outbreaks in Norway this year, caused by enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC) and Salmonella Kedougou in DFS, emphasize the need to focus on enhanced safety of such products. Outbreaks may cause severe ...

Awarded: NOK 11.9 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Reduction/elimination of spore forming bacteria in lightly heat treated foods

The project seeks to identify processes which are able to strongly reduce spore forming bacteria in lightly heat treated (<98 ºC) foods. To solve this task, three research groups with different, complementary competence will cooperate. The project require s characterisation of potentially pathoge...

Awarded: NOK 7.2 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Oslo