0 projects

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Safe Packaging, Food and Migration

Mat og mattrygghet er viktige temaer i dagens samfunn. Maten skal være trygg, sunn og bærekraftig pakket i trygg og bærekraftig emballasje. Dette er viktig både for matkvalitet, holdbarhet, redusert matavfall og mattrygghet. Når det gjelder mattrygghet kreves det at alle emballasjematerialer i ko...

Awarded: NOK 0.77 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel cascade technology for optimal utilization of animal and marine by-products

Torskehoder og fjørfeskrog er biprodukter med en kompleks sammensetning bestående av proteiner, fett, mineraler og andre næringsstoffer med høy næringsverdi og brukspotensiale. De siste årene har enzymatisk proteinhydrolyse (EPH) blitt benyttet i økende grad som en allsidig prosesseringsteknologi...

Awarded: NOK 16.0 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

CO Cofund call 1: SusOrgPlus Development of smart, low energy input heat pump drying for increased sustainability in organic food chains

SusOrgPlus er et internasjonalt og tverrfaglig ERA-nett samarbeid med mål om å utvikle prosessløsninger for økologiske matvarer, levere ressurseffektive produkter av høy kvalitet, utnytte nye råmaterialer og skape fremtidens næringsmiddelproduksjon. Utviklingen skal føre til økt aksept hos konsum...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

FP: Bioøkfelles - Engineering the sensory quality of marine ingredients using "marine sensory enzymes"

Å skreddersy enzymer for en voksende biobasert industri er nøkkelen for å utvikle bransjen og skape verdier av biologiske ressurser i bioøkonomisk sammenheng. Det siste tiåret har marin sektor vist stor fremgang i å lage marine ingredienser, slik som peptider og oljer, fra industriell prosesserin...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Vestland

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

Teknoløft Sogn og Fjordane

Teknoløft Sogn og Fjordane bygger næringsretta kapasitet og kompetanse innan robotikk, stordata, digitalisering og automatisering ved Høgskulen på Vestlandet og Vestlandsforsking. Dette gjer vi gjennom å utdanne doktorgradskandidatar og forske i samarbeid med næringslivet. Prosjektet samarbeide...

Awarded: NOK 26.2 mill.

Project Period: 2018-2024

Location: Vestland

NANO2021-Nanoteknologi og nye materiale

Recent advances in cellulose nanotechnology research – Production, characterization and applications

Forskningsseminaret arrangeres for syvende gang, 26.-27. september 2018, av RISE PFI. Seminaret ble arrangert for første gang i 2006 og har blitt arrangert annen hvert år med stadig større oppslutning. I 2016 hadde vi ca. 60 deltakere fra 10 land. Forskningsseminaret har blitt en arena der indust...

Awarded: NOK 77,614

Project Period: 2018-2019

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Optimal verdiøkning av eggprodukter

Prosjektet har hovedfokus på optimal utnyttelse av hele egget som råvare for matindustrien, samt betydningen egg og eggprodukter kan ha for folkehelsa. Et egg (bestående av eggeplomme, eggehvite, eggeskall og eggeskallmembran) er et produkt med stort potensiale for innovasjon. Eggehviten, egges...

Awarded: NOK 7.4 mill.

Project Period: 2018-2023

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Innovative Processing of Vegetables and Potato

I InProVe har vi utviklet bærekraftige matproduksjonssystemer som omhandler nye, innovative teknologier for bearbeiding av poteter og grønnsaker. Dette er teknologier som fører til besparelser i energi- og vannforbruk, bedre utnyttelse av svinn og restråstoff, og forbedring av sensorisk og ernæri...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

GrowPro-Sustainable bio-production of animal proteins for human consumption

Etterspørselen etter kjøtt og animalsk protein er stor og økende. En helt ny og mulig løsning på problemet er å dyrke levende muskelceller fra storfe ved bruk av bioreaktorer, helt uavhengig av dyreproduksjon. Utfordringen nå er å få til storskalaproduksjon som både er billig, miljøvennlig og eff...

Awarded: NOK 10.0 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

iNOBox: A Technology- and Market-driven Innovation e-Toolbox towards a Sustainable, Competitive & Science-based Agri-Food Industry in Norway

Prosjektet iNOBox har ønsket å bidra til mer effektiv, lønnsom og bærekraftig matprosessering i norsk matindustri. Samtidig må maten være trygg, næringsrik og av høy kvalitet. Tverrfaglig forskning er en styrke i iNOBox hvor både nasjonale og internasjonale forsknings- og industripartnere har vær...

Awarded: NOK 30.2 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Innovative processing of seaweed for novel, healthy food products and ingredients

Landbasert matproduksjon står overfor store utfordringer knyttet til en økende befolkningsvekst og globale klimaendringer. Dette gir et behov for alternative kilder til mat, og produksjon som er arealeffektiv, bærekraftig, miljøvennlig og mindre sårbar overfor eksterne faktorer. Brunalger er en v...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Strengthening the Norwegian participation in VALUMICS project through increased stakeholder involvement

SINTEF arrangerte seminaret 'Bærekraftig og optimale matverdikjeder i Norge' den 19. Sept. på Radisson Blu Oslo, Gardermoen. Målet med seminaret var å utvikle et nasjonalt interessenettverk knyttet til EU -prosjektet VALUMICS. Deltakerne på seminaret var fra både sjømat- og landbrukssektoren og r...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2018-2020

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Sustainable Processing of Agrofood Residues to Elicitors and Chemicals

Målet med SPAREC-prosjektet var å utvikle innovative løsninger for ekstraksjon av bioaktive komponenter (elicitorer), fra avfallsstrømmer i vin- og fruktjuiceindustrien. Det ble fremstilt bioaktive komponenter fra appelsin- og epleekstrakt av Universidad Complutense de Madrid, som potensielt kan ...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Trøndelag - Trööndelage

NAERINGSPH-Nærings-phd

NEW APPROACH OF PREDICTING MILK PRODUCTION RESPONSES AND FEED EFFICIENCY TO CHANGES IN DIET COMPOSITION TO BE USED IN NORFOR ONFARM SOFTWARE

Fôr representerer en av de største kostnadene i moderne melkeproduksjon. I tradisjonelle systemer for fastsetting av næringsverdien av fôr har man forutsatt at den enkelte fôrmiddel har en fast og uforanderlig verdi. Både fôropptaket, omsettinga av fôret i fordøyelseskanalen og intermediær utnytt...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Akershus

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Nye produkter av makrellfilet i forbrukertilpasset emballering

Prosjektet skal fremskaffe nye kjølelagrede makrellfiletprodukter med høy, forutsigbar kvalitet både i sesong (ferske produkter) og utenom sesong (tinte produkter). Dette inkluderer fokus på emballering, holdbarhet og sensorisk kvalitet av kjølelagret makrellfilet. Prosjektet skal sikre best muli...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Vestland

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

MAROmega3

Hovedmålet i dette prosjektet har vært å utvikle en pilotlinje for å utnytte makrellavskjær fra en tilstøtende pilotlinje for filetering av makrell. Formålet med pilotlinjen er å løfte avskjæret til mer høyverdige produkter til humant konsum. Restråstoff fra makrell inneholder en god del langkjed...

Awarded: NOK 14.6 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Vestland

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increasing sustainability of Norwegian food production by tackling streptococcal infections in modern livestock systems

Jurbetennelser hos ku forårsaket av bakterien Streptococcus dysgalactiae er mer enn fordoblet de siste 15 årene. Samtidig har man sett en økning av leddbetennelser hos lam forårsaket av samme bakterie. Infeksjonene gir produksjonstap, redusert dyrevelferd og fører til økt antibiotikabehandling. ...

Awarded: NOK 0.15 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Akershus

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Norwegian processed foods in the prevention of colorectal cancer

Norge har den høyeste forekomsten av tykktarmkreft i Europa, og norske forskningsstudier viser en assosiasjon mellom høyt inntak av pølser og økt kreftrisiko. Prosjektet har som mål å undersøke om norske råvarer og ingredienser som inngår i pølser kan påvirke utvikling av tarmkreft, og om innblan...

Awarded: NOK 0.97 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Marin bioteknologi i Tromsø (MABIT)

...

Awarded: NOK 24.0 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Innovative technologies for improving resource utilization in the Indo-European fish value chains

ReValue har som mål å bidra til å nå SDG målet om reduksjon i matsvinn gjennom å utvikle innovative teknologier for Surimi industrien. Prosjektet fokuserer på å forbedre kjølekjedestyringen og omdannelsen av restråstoff (RRM) og vaskevann, slik at man kan utvinne proteiner og olje som kan anvende...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

ENERGIX-Stort program energi

Green Values - Fremtidens Energistyring

Vi utvikler fremtidens intelligente energiløsning for bygg og industri. Optimalisering av energieffektivitet uten å gå på kompromiss med bygningens operasjonelle behov, krever styring av svært komplekse systemer. Ved hjelp av svært detaljert sanntids-energi- og IOT-data, vil vi ved hjelp av kunst...

Awarded: NOK 6.8 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: New tools for prospecting the marine bone-degrading microbiome for new enzymes

Nye verdikjeder basert på protein-rike restråstoff fra kjøtt- og fjærkre industrien er under utvikling. Enzymbasert protein hydrolyse er en attraktiv måte for bioraffinering for å oppnå fett- og proteinbaserte produkter. Selv om metodikken er etablert er utbytte i industriell proteinhydrolyse beg...

Awarded: NOK 5.2 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Vestland

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

ELIXIR Norway - a distributed infrastructure for the next generation of life science

I dette prosjektet videreføres, konsolideres og utvides infrastrukturen for bioinformatikk i Norge, og i Europa, ved å være den nasjonale noden i den europeiske ELIXIR-organisasjonen. Prosjektet koordineres fra Universitetet i Bergen, og omfatter aktiviteter (som sub-noder) ved Universitetet ...

Awarded: NOK 86.5 mill.

Project Period: 2017-2023

Location: Vestland

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

National Laboratories for an Energy Efficient Industry

Det nasjonale laboratoriet HighEFFLab skal være den ledende plattformen for eksperimentell forskning innen energieffektivisering av industrielle prosesser, og skal tilby avansert forskningsutstyr for utvikling og demonstrasjon av innovative løsninger for industrien. HighEFFLab skal støtte opp und...

Awarded: NOK 50.0 mill.

Project Period: 2017-2027

Location: Trøndelag - Trööndelage

STIPINST-Stipendiatstillinger i instituttsektoren

Stipendiatstilling til Nofima (2017-2020)

...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NAERINGSPH-Nærings-phd

Yearling and traditional autumn lambing systems with special emphasis on extending season for fresh meat for halal market & byproducts use

Sauehaldet er tradisjonelt basert på beite om sommaren og grovfôr i inneforingsperioden. Bønder får tilskot for landskapspleie og for kjøtproduksjon basert på naturlege resursar. For å behalda tilskot for landbruket er det viktig at omsetninga er kosteffektiv og gir høg-kvalitetsprodukt. Forbruka...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Rogaland

FORNY20-FORNY2020

NUTRIBONE- Novel method for optimal utilization of fish bone ingredients

Produksjon av bærekraftige ingredienser er nødvendig for å møte den økende etterspørselen etter proteinkilder til akvakultur, og mat til den voksende befolkningen. Begrenset tilgang på nye ressurser innebærer at alle biprodukter og ressurser fra havet må utnyttes. Dette betyr at alle næringsstoff...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2017-2019

Location: Vestland

FORNY20-FORNY2020

Salmon Blood - from waste to high value products

Lakseblod - fra avfall til verdi Lakseblod fra norsk oppdrettsindustri blir behandlet som et avfallsprodukt og er det eneste bi-produktet fra Laks som ikke er kommersielt utnyttet. Prosjektets mål er å bruke den høyst tilgjengelige råvaren lakseblod, for å produsere nye kvalitetsprodukter med ...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

The udder microbiota in dairy cows: importance for animal health and welfare, mastitis and milk quality

Kyr med friske jur produserer melk av høy kvalitet, som er utgangspunktet for meieriprodukter av høy kvalitet. Juret kan også være en mulig kilde til melkas melkesyrebakterier, som kan brukes til fremstilling av fermenterte meieriprodukter. Friske jur ble tidligere antatt å inneholde bare et fåta...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2017-2022

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Optimalisering: A microbial principle for modifying gut microbiota

Optimal helse er avgjørende for produksjonsdyrs generelle trivsel og velferd, men er også viktig for produktkvalitet og i siste omgang forbrukeren. Her er dyrenes tarmhelse av spesielt stor betydning. Dagens industrielle husdyrproduksjon fører ofte til endringer i dyrenes tarmmikrobiota, noe som ...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Akershus