0 projects

HAVBASERT-HAVBASERT

Dietary and cellular osmolytes in protecting Atlantic salmon skin from pre-disposition to wounds.

Livet i sjøvann er utfordrende for alle fisker, mer for laks som drar ut av hjem fra ferskvann som smolt til havet. En av de første og viktigste utfordringene er å unngå dehydrering. Saltvann i havet driver vann ut av kroppen gjennom en prosess som kalles osmose og laksen må fylle på det gjennom ...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEKNOLOGI-BIOTEKNOLOGI

Food4Cells: Developing sustainable cell culture media for cultivated meat (CM) production based on Norwegian plant-based agri-food.

Etterspørselen etter kjøtt og animalsk protein er stor og økende, og det er anslått at den globale matproduksjonen må øke med mer enn 60% innen 2025 for å dekke dette behovet. Dette skaper et stort press for å kunne levere mer protein av høy kvalitet. Samtidig blir det stadig viktigere å resirku...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2025-2027

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMAFFL-NOFIMAFFL

Food microbiology and circular packaging solutions

Prosjektet MicroPack skal bidra til økt mattrygghet og redusert matsvinn ved å utvikle kunnskap for å forebygge og kontrollere mikroorganismer i mat samt utvikle sirkulære emballasjeløsninger. Bruk av mikroorganismer for produksjon av matingredienser og biomasse vil også studeres. Bakgrunn Norsk ...

Awarded: NOK 93.9 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMAFFL-NOFIMAFFL

Enabling Technologies for Future Food Production

Verdens matproduksjon står foran store utfordringer: Vi må redusere miljøavtrykket, bevare det biologiske mangfoldet og samtidig sikre nok mat til en voksende befolkning. For å få til dette, trenger vi en solid plattform for teknologi og kunnskap som kan øke ressursutnyttelsen og bidra til den gr...

Awarded: NOK 88.1 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MARINTFORSK-MARINTFORSK

Balancing seaweed and sea urchins for a healthy ocean

In Northern-Norway we have a lot of seaweed along the coastline, to the extent that every child has stepped on it, and most likely slipped and fell. Also, many children have observed a sea urchin at the beach or in the "fjæra". Many have also stepped on them, only to discover their painful spikes...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2025-2026

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMAFFL-NOFIMAFFL

Innovation, Consumer Understanding and Sensory Science for future Food Systems

InnoSense-prosjektet støtter den norske matindustrien og forbrukerne i overgangen til et mer bærekraftig matsystem gjennom forskning på innovasjon, sensorikk og forbrukeradferd. Prosjektet utforsker forretningsmodellinnovasjon for å styrke bærekraft og motstandsdyktighet, med studier av både stor...

Awarded: NOK 71.0 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMAFFL-NOFIMAFFL

Improved utilization of Norwegian agricultural resources

Det globale matsystemet står overfor flere utfordringer, inkludert klimaendringer, begrensede naturressurser og ustabile forsyninger. I tillegg er det økt bevissthet om matsystemets innvirkning på miljøet og hvordan kostholdet påvirker helsen vår. I Norge er det en ambisjon om økt selvforsyning o...

Awarded: NOK 97.1 mill.

Project Period: 2025-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

PESORDNING-PESORDNING

PES Rammebevilgning 2025-2027

Deltagelse i det europeiske forsknings- og innovasjonssamarbeidet i perioden frem mot 2027 er viktig for Nofima, og vår ambisjon er videre økning i deltakelsei årene som kommer. Vi ønsker å delta for å bidra til å styrke konkurransekraft for norsk akvakultur, fiskeri og matindustri gjennom faglig...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2025-2027

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBASERT-HAVBASERT

Boosting the resilience of European shellfish production against climate change related challenges through genetic selection

Dyrking av skjell har mange miljømessige, økonomiske og sosiale fordeler som gjør at det blir en stadig viktigere komponent i den globale blå bioøkonomien. Lav-trofisk akvakultur er mer bærekraftig og miljøvennlig enn annen akvakultur, siden den har lavt karbonavtrykk og positive effekter på økos...

Awarded: NOK 3.4 mill.

Project Period: 2024-2027

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FORNY20-FORNY2020

Feasibility of vacuum cooling at large industrial scale for production of a new generation of healthier bakery products

Vi har utviklet en smakfull ny type havrebasert brød. Den er beriket med en type sunne løselige kostfibre kjent som beta-glukan av korn. Brødene er laget ved hjelp av en spesiell produksjonsprosess utviklet av Nofima og har noen klinisk dokumenterte helsegevinster. Vår visjon er å gjøre disse ...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2024-2024

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBASERT-HAVBASERT

BLUEWAYSE, BLUE WAY to a Sustainable Europe

Tidligere forskning har vist at vi kan produsere velsmakende og sunne matingredienser og høyverdiprodukter til humant konsum fra biprodukter og sidestrømmer fra fisk, som hoder, rygg og slo. Disse prosessene genererer imidlertid nye biprodukter og prosesstap, som vi ønsker å håndtere og foredle ...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2024-2027

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFLJA-FFLJA

From Gene to Bread: Building knowledge and exploiting technology to achieve high wheat self-sufficiency in Norway

Prosjektet Gene2Bread skal utvikle kunnskap som kan bidra til å øke selvforsyningsgraden av mathvete i Norge. Stabil og tilfredsstillende kvalitet av norsk hvete er avgjørende for industrien for å bruke mer norsk mathvete. Forskningsaktivitetene spenner fra identifisering av gener til bakeforsøk ...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2023-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

LANDBASERT-LANDBASERT

Bread Rescuers: Redusert brødsvinn gjennom innovative forretnings- og forbrukerstrategier

I Norge kastes det ca. 300.000 brød hver dag, noe som i 2021 utgjorde 18 % av matsvinnet i husholdningene og 42 % av matsvinnet i dagligvarehandelen . Brødsvinn er negativt for nasjonale og internasjonale bærekraftsmål, samt nasjonale mål om økt selvforsyningsgrad. Brød er også en viktig del av ...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Troms - Romsa - Tromssa

LANDBASERT-LANDBASERT

From Awareness to Engagement: Young Consumers in a Sustainable Food System

FATE vil følge unge forbrukere og skolekantiner som skal over til mer bærekraftig drift, for å studere hvordan best fasilitere overgangen og oppfordre til bærekraftig engasjement. Matsystemene trenger en omveltning og unge forbrukere kan spille en viktig rolle ved å gå foran som eksempler for re...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBASERT-HAVBASERT

Regional adipose tissue depots in Atlantic salmon and their importance to fish health

Sammensetningen av fôret til laksen har i løpet av de siste 20 år gjennomgått store endringer, fra tradisjonelle lavfettdietter rike på marine ingredienser til dagens fettrike dietter rike på planteingredienser. Endringene har blant annet resultert i lavere innhold av de sunne omega-3 fettsyrene ...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBASERT-HAVBASERT

Improving resistance of farmed Atlantic cod to francisellosis: interplay between host-pathogen interactions, environment, and genetics

Hovedmålet til FRANTIC er å forbedre evnen til oppdrettet atlantisk torsk til å motstå francisellose, en sykdom som truer fiskehelse og velferd, og som forårsaker betydelige økonomiske tap for torskeoppdrettere. Per i dag finnes det ingen forebyggende tiltak eller behandlinger mot francisellose. ...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2023-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBASERT-HAVBASERT

Genetics of multi-pathogen resistance in Atlantic salmon

Sammendrag av smitteforsøk med ulike patogener Salmonid alphavirus 3 (SAV-3) Embryonale celler fra chinook-laks (CHSE-214) ble brukt til å dyrke SAV-3-virus (GenBank: JQ799139). Omtrent 70 friske atlantiske laks presmolt, som veide 35 ± 10 g, kom fra Sørsmolts AS og ble transportert til våtlabora...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2023-2028

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEKNOLOGI-BIOTEKNOLOGI

KSP: ARRIVAL of cellular agriculture- Enabling biotechnology for future food production

Målet i ARRIVAL er å produsere melk, egg og kjøttproteiner ved hjelp av fermentering og celledyrking, med norske råvarer og bi-produkter som innsatsfaktorer. Videre er målet med prosjektet å utforske mulige samfunnsmessige potensialer og hindringer for å inkludere dette i nye matprodukter. Vi h...

Awarded: NOK 20.0 mill.

Project Period: 2023-2027

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

ERA-NET: (FORSTERK) BlueBio, Soundwaves as a platform for communication of three-dimensional data sets, BlueCC

Soundscapes er et innovativt kommunikasjonsprosjekt hvor målet er å ta store mengder forskningsdata som har blitt generert i et enkelt prosjekt og presentere dem som lyder i stedet for den mer tradisjonelle visuelle presentasjonen. Dette skal vi få til gjennom å utnytte en viktig egenskap med da...

Awarded: NOK 0.22 mill.

Project Period: 2023-2023

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MILJØTEMA-MILJØTEMA

Recyclable food contact packaging based on recycled fiber and removable barrier

Det er et økende fokus og ønske om å redusere plastmatemballasje. Over 60% av europeiske forbrukerne anser cellulosebaserte materialer som papir og papp som "grønnere" alternativer enn plast. Fiberbaserte materialer har imidlertid dårligere barriereegenskaper enn plast og vil trekke til seg vann...

Awarded: NOK 9.2 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NYSKAPNING-NYSKAPNING

Tidligfase teknologioverføring - kommersialisering av forskning ved Nofima

Nofima er Europas ledende matforskningsinstitutt. Vårt selskap består av ca 400 ansatte, hvorav 165 har doktorgrad. Selskapet er tett på norsk matproduksjon og driver forskning og utvikling innen havbruk, fiskeri og landbasert mat. Som næringsrettet forskningsinstitutt skal vi innen bærekraftig...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2023-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

GRUNNBEVILGNING-GRUNNBEVILGNING

Grunnbevilgning - Nofima

...

Awarded: NOK 291.1 mill.

Project Period: 2023-2026

Location: Troms - Romsa - Tromssa

RETUREU-RETUREU

RETUR-EU Nofima

...

Awarded: NOK 27.2 mill.

Project Period: 2023-2030

Location: Troms - Romsa - Tromssa

PESORDNING-PESORDNING

Posisjonerings- og prosjektetableringsstøtte Horisont Europa 2023 og 2024

Deltagelse i det europeiske forsknings- og innovasjonssamarbeidet i perioden frem mot 2027 er viktig for Nofima, og vår ambisjon er videre økning i deltakelsei årene som kommer. Vi ønsker å delta for å bidra til å styrke konkurransekraft for norsk akvakultur, fiskeri og matindustri gjennom faglig...

Awarded: NOK 6.2 mill.

Project Period: 2023-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFLJA-FFLJA

Tailor-making specialized collagen peptides for high-end markets using by-products from the Norwegian poultry and salmon industry

Målet med SpectaColl er å kunne skreddersy produksjon av kollagenpeptider fra fjærfe- og lakserestråstoffer til spesialiserte produkter innen mat, helse og farmasøytisk sektor. I prosjektet har vi jobbet med målrettet produksjon av kollagenpeptider, og det første eksperimentelle designet i prosje...

Awarded: NOK 0.55 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBASERT-HAVBASERT

ERA-NET: BlueBio Value creation and ecosystem services of European seaweed industry by reducing and handling potentially toxic elements

Norsk bidrag til konsortiet for BlueBio-prosjektet "SeaSoil - Verdiskaping og økosystemtjenester av europeisk tang- og tarenæring ved å redusere og behandle potensielt giftige element" består av de tre FoU partnerne, Nofima, NMBU og NORSØK og taredyrkingsselskapet Ocean Forest. I tillegg vil prod...

Awarded: NOK 6.1 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEKNOLOGI-BIOTEKNOLOGI

ERA-NET: BlueBio - Advancing European bivalve production systems

Muslinger inneholder essensielle næringsstoffer som omega-3 fettsyrer og jod. Produksjon av muslinger har lavt mljøavtrykk , men i Europa ligger den teknologiske utviklingen i denne produksjonen langt bak andre sektorer. BIVALVI vil bidra til å øke bærekraftig produksjon av muslinger ved å kombin...

Awarded: NOK 5.1 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Fremtidens smoltproduksjon – syvende konferanse om post-smolt i lukkede oppdrettssystemer

I oktober, arrangerer Nofima, sammen med Sunndal Næringsselskap konferansen «Fremtidens smoltproduksjon» for syvende gang. Her møtes næringsaktører, forskere, politikere, forvaltere, miljøvernere og andre interesserte for å høre siste nytt og utveksle meninger om post-smolt produksjon i lukkede a...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2022-2022

Location: Troms - Romsa - Tromssa

INNO-NAERING-INNO-NAERING

E!1003 SUstainable COntrol of LIsteria containing Biofilms

Effektivt renhold i anlegg som produserer mat er viktig for å sikre trygge og holdbare produkter. Spesielt utfordrende er Listeriabakterien som kan etablere seg i miljøer og utstyr hvor det produseres mat og dermed bli overført til maten og utgjøre en mattrygghetsrisiko. Listeria-bakterien er en ...

Awarded: NOK 0.92 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FORSTERK-Forsterkningsmidler

FORSTERK-AQUABIOPRO-FIT. Utvidede markedsmuligheter for ingredienser og kosttilskudd basert på norske marine sidestrømmer.

Gjennom EU-prosjektet Aquabiopro-fit, har det vært utviklet produkter basert på blant annet marint restråstoff. For å presentere både forskningsresultater og smake på produkter fremstilt gjennom prosjektet arrangerte Nofima en tre-retters lunsj på Restaurant Skyskraperen i mars 2023. Under denne ...

Awarded: NOK 0.80 mill.

Project Period: 2022-2023

Location: Troms - Romsa - Tromssa