0 projects

BIONÆR-Bionæringsprogram

CORE Organic Plus FaVOR-DeNonDe: Drying, Juices and Jams of Organic Fruit and Vegetables: what happens to Desired and Non-Desired compounds?

Prosjektet er eit samarbeid mellom 6 forskingsmiljø i Europa med interesse for økologisk dyrking, småskala produksjon og kva som skjer med både positive og mindre ynskjelege komponentar i produkta. Det er valt ut fem råvarer: paprika, tomat, jordbær, plommer og eple. Norge er med i arbeidet med...

Awarded: NOK 0.76 mill.

Project Period: 2015-2018

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

CORE Organic Plus: SusOrganic - Development of quality standards and optimised processing methods for organic produce

Høy kvalitet fra bærekraftig fremstilling blir av forbrukerne av økologiske matvarer forventet, også gjennom selve produksjons- og foredlingsprosessene. Lovgivning regulerer økologisk produserte matvarer som høykvalitetsprodukter som må håndteres skånsomt gjennom hele livssyklusen, men det mangle...

Awarded: NOK 2.5 mill.

Project Period: 2015-2018

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

CORE Organic Plus: EcoBerries - Ensuring quality and safety of organic food along the processing chain

Hovedmålet med Ecoberries-prosjektet var å utvikle innovative og bærekraftige prosesserings- og emballeringsteknologier for å øke produksjonen av trygge, økologiske bærprodukter med høy ernæringsmessig kvalitet og lav miljøbelastning. Dette ble sikret gjennom følgende arbeidspakker: AP1: Karakter...

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Period: 2015-2018

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Realisation of animal welfare goals in Norways food sector.

ANIWEL har produsert kunnskap om hvordan matprodusenters oppfyllelse av dyrevelferdslovens formål kan oppnås. Dyrevelferdslovens formål er å fremme god dyrevelferd og respekt for dyrene. Loven etablerer således én målsetting for dyrenes velferd ("god dyrevelferd") og én målsetting for menneskers ...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2015-2021

Location: Akershus

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

PROMAC: Energy efficient PROcessing of MACroalgae in blue-green value chains

PROMAC (Energy efficient PROcessing of MACroalgae in blue-green value chains) er et prosjekt finansiert av HAVBRUK2-programmet i Norges forskningsråd (35 mill. NOK, 2015-2018). Prosjektkonsortiet ledes av Møreforsking AS og består av både norske (SINTEF, NIBIO, NTNU og NMBU) og europeiske (CEVA, ...

Awarded: NOK 35.0 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

HYGENEA - Risk based hygiene control in European Abattoirs

Hygenea, risikobasert hygienekontroll i europeiske slakterier. Det europeiske regelverket pålegger kjøttindustrien å overvåke hygienen og mattryggheten for sine produkter, ved å ta bakterielle prøver. Hvordan prøvene skal tas og hvilke analyser som skal gjennomføres, er (nesten) valgfritt. Det m...

Awarded: NOK 4.8 mill.

Project Period: 2015-2017

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable path creation for innovative value chains for organic waste products

Verdien på avfall og andre restmaterialer fra industri og husholdninger øker i dagens økonomi. Stoffer som lenge har vært en økonomisk kostnad, er nå en verdifull ressurs som følge av teknologiske endringer som sørger for en bedre utnyttelse av deres potensial. Prosjektet 'Bærekraftige og innovat...

Awarded: NOK 40.0 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Oslo

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Smartfrys - Tilnærmet "fersk" kvalitet på kjøtt med ny fryseteknologi

I praktiske og industrirettede forsøk og sammenlignende studier av frysemetoder er det nødvendig å inkludere alle trinn i fryseprosessen, som nedkjøling, innfrysing, lagring, tining og videreforedling til et sluttprodukt. De store utfordringene med å gjennomføre slike fryse-/tineforsøk både i lab...

Awarded: NOK 0.52 mill.

Project Period: 2015-2018

Location: Rogaland

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Postprandiale effekter av eksisterende og nye innovative meieriprodukter

Livsstilssykdommer som metabolsk syndrom, hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, overvekt/fedme og kreft påfører samfunnet betydelige kostnader hvert år. Disse sykdommene har muligens felles årsakssammenheng og kan forebygges ved hjelp av kostholdet. I eksperimentelle studier har smør blitt vist ...

Awarded: NOK 1.4 mill.

Project Period: 2015-2020

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Riktig Emballering for Redusert Matsvinn

Emballeringsteknologier for økt produktkvalitet og optimal holdbarhet. Arbeidet i prosjektet gjennomføres i bedrift-spesifikke case Vegetabiler To forsøk er gjennomført med blomkål og brokkoli pakket i ulike pakkematerialer og lagret ved to betingelser. Uemballert blomkål og brokkoli hadde...

Awarded: NOK 5.7 mill.

Project Period: 2015-2017

Location: Oslo

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

CATCH-2: Utvikling av markedsorienterte konvensjonelle produkter basert på levendelagret torsk

CATCH-2 er et tverrfaglig prosjekt der den overordnete ideen er å anvende levendelagret torsk til konvensjonelle produkter og ferdig utvannede kjølte forbrukerpakninger. CATCH-2 kombinerer derfor forskning på ny teknologi, prosessering, emballasje, holdbarhet og forbrukerinnsikt for å skape en ku...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2015-2018

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NANO2021-Nanoteknologi og nye materiale

Development of high-performance viscosifiers and texture ingredients for industrial Applications based on Cellulose Nanofibrils (CNF)

Nanocellulose er en gruppe nye cellulosebaserte materialer med dimensjoner i nanoskala. Det globale markedspotensialet for nanocelluloser er stort. Nylig åpnet Borregaard et produksjonsanlegg for nanocellulose, hvilket intensiverer etterspørselen etter forskning som fokuserer på å finne nye anven...

Awarded: NOK 9.7 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Pakketeknologi for økt ferskhetspreg hos oppskåret spekemat og kjøttpålegg

Hovedmålet med prosjektet er å sikre at kvalitet på slicet, pakket kjøttpålegg bevares best mulig fra produksjon fram til forbruker. Arbeidet er konkretisert i fem delprosjekter på hhv. slicing, pakking, omsetning i butikk, analyser og formidling, alle med sine delmål. Oppstartsmøte i prosjektet ...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Oslo

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Quinolone resistant Escherichia coli in Norwegian poultry and their impact on humans

Antibiotikaresistens har blitt anerkjent av WHO som en global trussel mot folkehelsen. Fluorokinoloner er regnet som en av de kritisk viktige antimikrobielle midler som skal reserveres for behandling av bakterielle infeksjoner hos mennesker. Mat forurenset med resistente bakterier kan spille en v...

Awarded: NOK 0.30 mill.

Project Period: 2015-2017

Location: Akershus

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Bacterial flora and dynamics in Norwegian milk and dairy products: Potential for spoilage and disease

Norsk melk og melkeprodukter har jevnt over god mikrobiologisk kvalitet. Det er likevel viktig å ha kontinuerlig fokus på kvalitet i verdikjeden og øke kompetansen på mikrober i melk for å kunne oppnå optimal produktkvalitet. Nedsatt kvalitet gir redusert holdbarhet og kan medføre store økonomisk...

Awarded: NOK 1.00 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

BIOSMART: Managing the transition to a "smart" bioeconomy

En overgang til bioøkonomien vil innebære utviklingen av en ny økonomisk sektor basert på bruken av biologiske ressurser. En slik overgang vil være viktig for Norge. Formålet med forskningsprosjektet Biosmart, som var aktivt mellom 2015 og 2019, var å utforske hvordan man i Norge kan få til en go...

Awarded: NOK 40.0 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Ny bruk av grønnsaker i sunne og bærekraftige kjøttprodukter

Den overordnede idéen for «GRØNTiKJØTT» er å utvikle bærekraftige og sunne hverdagsprodukter bestående av kvernet kjøtt med en høy andel grønnsaker. Vi ser nå en trend hvor forbrukere blir mer bevisst på hva de spiser, og at storhusholdninger og kantiner satser på sunnere alternativer med mer grø...

Awarded: NOK 5.7 mill.

Project Period: 2015-2017

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

JPI HDHL: The Food Biomarkers Alliance

Det er viktig at man vet hva mennesker spiser for å kunne gi råd og gjennomføre tiltak som kan bedre kostholdet og folkehelsen. Mat frekvens spørreskjemaer, mat dagbøker, og 24 timer memoreingsmetoder er de mest brukte metodene for å kartlegge kostholdet i studier om ernæring og helse. Fordi biom...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Oslo

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Mycotoxins in cereal based food products of wheat and oats - effect of processing on free and masked mycotoxins and human risk assessment.

Hovedmålet med MycoProcess er å sikre god kvalitet på norske kornprodukter når det gjelder mykotoksiner; sikre at norske kornprodukter er trygge å spise, og jobbe for at en større andel av norskprodusert korn skal kunne brukes til mat. Kornslaget prosjektet konsentrerer seg om er havre. En LC-MS...

Awarded: NOK 1.2 mill.

Project Period: 2014-2017

Location: Akershus

NAERINGSPH-Nærings-phd

Tjenestedesign+ reduksjon av matsvinn i brød og bakervarer kategorien.

Med dette prosjektet ønsker vi å utfordre og forbedre situasjonen rundt matsvinn i kategorien brød og bakervarer. Svinnet er betydelig, forbruker kastes årlig 63 millioner brød (ForMat)),og det vil være av stor interesse for leverandører, produsenter og dagligvarehandelen å komme opp med løsninge...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Vestland

NAERINGSPH-Nærings-phd

Jodstatus hos gravide og barn i Norge og risiko for redusert psykomotorisk utvikling

Melkeprodukter er nordmenns viktigste kilde til næringsstoffet jod. Norsk jordsmonn har lite jod, og utenom fisk er det få naturlige, gode kilder til jod i det norske kostholdet. Fôret til kuene ble jodberiket på 1950-tallet av dyrhelsehensyn, og det førte til at melk fikk et økt jodinnhold. Før ...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Oslo

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Traders in the food value chain: Firm size and international food distribution

Dette var et tverrfaglig forskningsprosjekt (2014-2019, BIONÆR/HAVBRUK2, 233836) i samarbeid mellom NUPI, SNF/Bergen og Ruralis/Trondheim, med internasjonale partnere i Storbritannia (ODI og NRI, University of Greenwich) og India (ISEC, Bangalore). Prosjektets sluttkonferanse ble arrangert i mai ...

Awarded: NOK 10.8 mill.

Project Period: 2014-2019

Location: Oslo

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Cold adapted transglutaminase in food processing

Transglutaminaser er en gruppe proteiner som finnes naturlig i høyere organismer og som har som oppgave å katalysere en unik enzymatisk reaksjon. Ved å kryssbinde forskjellige proteiner kan de fungere som biologisk lim uten selv å bli brukt opp. Enzymet d anner sterke bindinger mellom proteiner s...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2014-2016

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Consumers in a sustainable food supply chain: understanding barriers and facilitators for acceptance of visually suboptimal foods

A lot of food gets wasted that is still fine to eat, but doesn't look perfect: it may have an odd shape, unattractive colour, breaks or dents, or with a best-before date that is close by or even past. These "suboptimal foods" may account for a large share of food waste: around 25% of foods that a...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2014-2017

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Structured phospholipids from microalgae with improved bioactivity; a new approach to prevent obesity related disorders in pets.

Vekst i antall eldre kjæledyr og vår usunne livsstil har skapt nye markedsmuligheter innenfor fôrtilskudd markedet. I dag blir fedme i kjæledyr bekjempet med fett- og karbohydrat reduserte dietter som er kostbare eller ved hjelp av vaksiner og legemidler som har flere uønskede bivirkninger. De...

Awarded: NOK 8.6 mill.

Project Period: 2014-2017

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: NTP Food for Life 2014-2015

NTP food for life består at norske matbedrifter og bransjeorganisasjoner. Nettverket er organsiert med en styringsgruppe og arbeidsgrupper. Det gjennomføres årlige prosesser for å identifisere medlemmenes FOU behov for å synliggjøre dette for virkemiddela pparatet og departementer. Det jobbes for...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2014-2016

Location: Oslo

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

The potential of quality milk from native endangered dairy cattle breeds - genetic and phenotypic characterization

Dette prosjektet har gått ut på genotypisk og fenotypisk kartlegging av individuelle dyr fra 6 gamle norske fe-raser for å undersøke den genetiske sammenhengen mellom hoved komponentene i melka og melkas teknologiske egenskaper. Hovedhensikten har vært å undersøke kvaliteten til melka fra de 6 ul...

Awarded: NOK 0.69 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Akershus

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Retail Supply Chain 2020

Handelsvirksomhet er en av de største og raskest voksende næringene i norsk økonomi, målt som verdiskapning, sysselsetting, produktivitet og lønnsomhet. Næringen sysselsetter 373.000 personer, den står for 9% av verdiskapningen i Norge og 1 av 7 bedrifter er i dag handelsbedrifter. Dagligvarehand...

Awarded: NOK 9.2 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Next generation's food production for a healthy life

The network is largely representing a new alliance consisting of partners from the newly established Faculty of Bio- and Veterinarian Sciences (FBVS)at The Norwegian University of Life Science at Ås and the Faculty of Medicine at the The Norwegian Univers ity of Science and Technology, Trondheim....

Awarded: NOK 0.21 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable food production through quality optimized raw material production and processing technologies for premium quality vegetable.....

We aim at the development of a sustainable food system from production to consumption, addressing the entire food supply chain for the vegetables tomato and Brassica. The project will increase consumers' access to safe, healthy and convenient food through novel processing techniques and improve ...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2014-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa