0 projects

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Innovative and attractive fish dishes (188389)

Attractive seafood dishes for large scale production are in minority among the dishes served in institutional households and industrial kitchens of the HoReCa segment. The seafood dishes present are characterised by low quality due to improper handling, p rocessing, packaging, storage conditions ...

Awarded: NOK 6.3 mill.

Project Period: 2008-2010

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Presisjonsgjødsling til jordbær og bringebær i forskjellige klima- og dyrkingsområder

Jordbær og bringebær til friskkonsum er produkter der det er marked for økt produksjon i Norge, og de siste årene har det skjedd en omfattende strukturendring i norsk bærproduksjon. Det har blitt færre og større produsenter, og nye sorter og dyrkingssyste m har blitt tatt i bruk (plasttunneler, t...

Awarded: NOK 3.7 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økologiske eplesorter for Norge

Den viktigste enkeltfaktoren for vellykket økologisk produksjon av epler er høy skurvresistens, men det også nødvendig at de produserte eplene likes av forbruker. Prosjektet skal først velge ut nye, skurvresistente eplesorter som passer for økologisk dyrk ing i Norge. Sortene skal så karakteriser...

Awarded: NOK 2.4 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Telemark

BIONÆR-Bionæringsprogram

Improved control of Colletotrichum acutatum in strawberry and sweet cherry

Colletotrichum acutatum is an important fungal pathogen in many crops worldwide. In the Nordic countries it is of particular importance in strawberry and cherry where it causes blackspot and bitter rot, respectively. The disease usually appears very late in the season in sweet cherry, even after ...

Awarded: NOK 4.4 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Technology for grading and sorting of fish - focus on gutted salmon, herring and mackerel

The Norwegian fisheries and aquaculture industry presently faces a challenge in competing with countries with low labour cost and thus low production costs such as Chile and Poland. In order to create an economical robust business environment, the Norwegi an fish industry should focus on optimizi...

Awarded: NOK 7.2 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Influence of polysaccharide based dietary fibre on gut microflora and human health-INFIGUT

This project aims at generating new knowledge about the influence of dietary fibres on the gut microflora and to document effects on the human health. The knowledge can be utilized as basis for dietary recommendations and form a basis for development of n ew, health promoting foods. The intesti...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Identification of plant foods and drinks available in the Norwegian marked that reduce oxidative stress and dampen inflammation

Oxidative stress is intimately involved in pathophysiology many chronic degenerative diseases such as cancer, cardiovascular diseases, diabetes, cataract as well as neurodegenerative diseases. Oxidative stress is also central to the theory of aging. We ar e therefore investigating the role of die...

Awarded: NOK 2.2 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Lavtemperatur frysing (Superfrysing) og distribusjon av sjømat

Lakseslakteriet Nova Sea ønsker å satse på innfrysing av laks, og i samarbeid med forskningsmiljøene SINTEF, Matforsk og Norner ønsker de i prosjektet å etablere kunnskap og teknologi for lavtemperatur frysing (superfrysing). Prosjektet tar sikte på å do kumentere effekten av superfrysing (innfr...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2008-2009

Location: Nordland - Nordlánnda

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

TRACKING SOURCES OF MICROBIAL CONTAMINATION ALONG THE FOOD CHAIN BY FTIR SPECTROSCOPY

The food chain is becoming more and more complex since various products, materials, different processing steps etc. are involved, with the consequence that possible sources for microbial contamination are various. This complexity makes it difficult to tra ce microbial safety problems that occur i...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2008-2010

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Handtering av grasstrengen i totrinnshausting, for rask fortørking og god surfôrkvalitet.

Surfôr av god hygienisk og ernæringsmessig kvalitet er avgjerande for eit godt økonomisk resultat i norsk mjølk- og kjøttproduksjon. Totrinnshausting og fortørking før konservering kan gi betre kvalitet og lågare produksjonskostnader enn direkte hausting, og har gradvis vorte meir brukt også i N...

Awarded: NOK 0.63 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

Økt konkurransekraft i norsk produksjon av epletrær

Prosjektet 'Økt konkurransekraft i norsk produksjon av epletrær' har som hovedmål å utvikle forbedret produktkvalitet og kostnadseffektivitet i norsk produksjon av epletrær. Delmål i prosjektet er metoder for rasjonell oppformering av eplegrunnstammer og alternative produksjonsteknikker for å red...

Awarded: NOK 2.9 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Telemark

BIONÆR-Bionæringsprogram

Handel med oppdrettsfisk - hva er suksesskriteriene?

Prosjektet forkuserer på tre overordnede spørsmål.: 1) Hvilke grep har man gjort i eksporten av oppdrettsartene laks, pangasius og tilapia i det internasjonale markedet som har gjort at man har lykkes i å ekspandere eksporten både med hensyn til volum og marked? 2) Hvorfor har man ikke lykkes å f...

Awarded: NOK 7.0 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Helsearbeid på bier

Det foregår i dag ingen forskning på bisykdommer ved norske universiteter og høgskoler. Den faglige aktiviteten på dette fagområdet foregår i regi av Norges Birøkterlag. Det er svært viktig for næringen at Norges Birøkterlag utvikler seg videre som et na sjonalt kompetansesenter innen bisykdomme...

Awarded: NOK 0.94 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av multivariate statistisk/genetiske metoder og modeller for økt avlsframgang på husdyr og fisk

For å møte markedets krav til avslmaterialet både på husdyr og fisk må stadig nye egenskaper av økonomisk betydning inkluderes i avlsmålene. Etter hvert som avslarbeidet har utviklet seg teknologisk har det blitt meget effektivt. Stor framgang for enkelte genskaper kan, på grunn av ugunstige gene...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Biogas residue - a safety risk in organic farming?

The Norwegian government aims to increase the organic food production and consumption to 15 % of the total within year 2015. To reach this ambiguous goal, it is estimated that of the total Norwegian agricultural area for each crop, approx. 18 % of the mea dow, 20 % of the pasture, 7,5 % of cereal...

Awarded: NOK 4.7 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

From plants to human - plant accumulation and transfer of organic foreign compounds in primary food chain

The transfer of contaminants from soil through the food chain -from farm to fork- is a major issue of the agenda of the European Commission and also a thematic priority area within The Food Research Programme's Call for 2008. To achieve the goal of food s afety, knowledge and tools for estimating...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2008-2012

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Marine omega-3 fatty acids and health - use of systems biology in controlled dietary intervention studies

Intake of fatty fish and cod liver oil has been part of a healthy diet in Norway for many years due to the high availability of fish. Omega-3 fatty acids from cod liver oil are used by the Norwegian food industry to develop new healthy food for the consum ers. To understand the beneficial health ...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Formation of flavour components from PUFA and how these are influenced by the presence of molecular pro- and antioxidants and mitochondria

The project is a joint effort within The Food Alliance at Ås and within the coming NOFIMA Research group plus the participation of two food industries: NORTURA and TINE. The project focuses on generating more knowledge in the area of flavour formation in formulated food products containing differ...

Awarded: NOK 6.3 mill.

Project Period: 2008-2011

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Quality Goat Milk for Cheese Production / Kvalitetsmjølk for kvit geitost

The pattern of consumption of goat milk in Norway is currently changing, and consumers are more inclined to cheese than whey products (brown cheese). This calls for an improvement of overall quality and especially of flavour and rennet coagulation propert ies of the milk. The present project will...

Awarded: NOK 9.2 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Effect of northern climate and postharvest conditions on health related properties of selected Brassica vegetables in Norway

Some previous studies have shown that certain vegetables grown at high northern latitudes with cool summers, long photoperiods and special solar radiation develop different quality than vegetables grown in the south. However, very little is known about ho w Brassica vegetables respond to differen...

Awarded: NOK 11.3 mill.

Project Period: 2008-2014

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Healthy cheese: Influence of milk fat components on microbial activity and development of bioactive components in fat reduced cheese.

Prosjektet SUNN OST har skal danne et kunnskapsgrunnlag slik at oster med redusert fettinnhold med gode sensoriske egenskaper kan utvikles. Vi ønsker å øke forståelsen av hvordan melkefett og fettkulemembran komponenter (FKMK) påvirker mikrobiologisk veks t og metabolisme i ost, utvikle metoder f...

Awarded: NOK 4.8 mill.

Project Period: 2008-2014

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

By-products from fruit and berry processing; a source of health promoting components?

Tittel: Optijuice: Biprodukter fra frukt og bær prosessering – en kilde til helsefrembringende komponenter? Mål: Utvikle fenolrike, naturlige og høyverdige matprodukter med fordelaktige biologiske egenskaper fra biprodukter etter frukt- og bærprosesserin g. Delmål 1) Optimalisere ekstraksjonen ...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2008-2013

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Døgngradindikator for temperaturfølsomme produkter: utvikling og testing av industriprototyp

TimeTemp strips måler døgngrader. En sterk blå fargesøyle brer seg gradvis over strippen, avhengig av tid og temperatur. Prosessen går sakte ved lav temperatur og raskt ved høy temperatur. Matvaren kan spises så lenge TT-strippen går dvs. viser et gjenvær ende lagringspotensial, kvalitetsgrensen,...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2008-2010

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Behaviour, emotional expressions, stress and measures of brain function in relation to positive emotions in laying hens

There is increasing consensus that animal welfare is not only about the absence of suffering but the balance between positive and negative emotional states. There is, however, still no agreement on how to identify positive emotions in animals to detect po sitive welfare. In addition, some current...

Awarded: NOK 4.2 mill.

Project Period: 2007-2013

Location: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Developing a Price and Trade Model for Salmon

The research proposal describes development of a price and trade model for the global salmon market. The proposed model accounts for risks associated with production, international trade and demand. The project owner will be Marine Harvest, the world larg est salmon farming company, with producti...

Awarded: NOK 0.25 mill.

Project Period: 2007-2008

Location: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CORE Organic Minimising medicine use in organic dairy herds through animal health and welfare planning - ANIPLAN

A calf welfare plan will be based on the "Organic Cow Comfort Plan" (developed by Bioforsk Økologisk), as well as an ongoing project at the National Veterinary Institute ("Stockmanship and the human-animal relationship: Its effect on the health and welfar e of dairy calves and young stock") and "...

Awarded: NOK 0.94 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Proteiner i oksesæd

...

Awarded: NOK 0.42 mill.

Project Period: 2007-2007

Location: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utredning: Kunnskapsstatus knyttet til mattrygghet / smittespredning

...

Awarded: NOK 0.20 mill.

Project Period: 2007-2007

Location: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Automatisk retningsbestemt innmating av laks til elektrobedøvning, avlivet ved bløgging og retningsorientert posisjonert bløgget laks

Avliving av fisk vil i fremtiden være gjenstand for videre utvikling av gjennomføringsmetode. Regelverket er endret og endringene trer i kraft i nær fremtid. Det er variasjon i resultatene fra avlivingsprosessene på grunn av menneskelige og teknologiske s vakheter. Med økende krav til oppfyllelse...

Awarded: NOK 5.8 mill.

Project Period: 2007-2010

Location: Møre og Romsdal

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Farrowing environment and the impact on piglet survival and sow-piglet interactions

This project will focus on the impact of physical factors related to the farrowing environment and management around farrowing on sow and piglet behaviour, piglet mortality and growth. Initially, we would like to investigate what are the main differences in management at the time of farrowing and...

Awarded: NOK 4.3 mill.

Project Period: 2007-2011

Location: Akershus