1,230 projects

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

TRACE AND TERMINATE SALMON GILL POXVIRUS: TRACEPOX

Laksepoxviruset infiserer overflateceller i gjellene og kan ødelegge barrieren mellom laksen og miljøet utenfor og kan føre til alvorlig og akutt gjellesykdom. Nye studier viser at viruset har en stor utbredelse og er et alvorlig velferdsproblem med store økonomiske konsekvenser. I Det pågående f...

Awarded: NOK 11.9 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

NewTools - Developing tools for food system transformation, including food summary scores for nutrition and sustainability

I NewTools samarbeider det norske matsystemets aktører for å få til mer bærekraftig matproduksjon. NewTools skal gi ny kunnskap om ernæring, klima- og miljøpåvirkning og hvordan dette henger sammen med miljømessig og sosial bærekraft. Retten til mat er en menneskerettighet. Nok, trygg og sunn m...

Awarded: NOK 30.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increased and market-adapted production of grain legumes in Norway to increase self-sufficiency of proteins for food and feed

Dette prosjektet skal bidra til økt produksjon av proteinvekster i Norge for å møte en økende etterspørsel. Norsk matindustri er aktive i produktutvikling av proteinrike, plantebaserte produkter og ønsker tilgang på norske råvarer. Fôrindustrien ønsker norskproduserte råvarer for å erstatte impo...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Diversifying organic crop production to increase resilience

DIVERSILIENCE har som mål å forbedre produktivitet og robusthet i økologisk produksjon ved å utnytte variasjonen i dyrka vekster. Vi skal utføre forskning både i Nord-Europa (Norge, Finland, Danmark) og Sør-Europa (Bulgaria, Italia, Romania, Slovenia. Vi vil studere og utnytte variasjon på følgen...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Chemosensory pathways underlying oviposition behavior in the pest insect, Helicoverpa armigera - peripheral and central mechanisms

Insektangrep på landbruksområder har vært en stor utfordring for menneskeheten siden tidlige tider. De ødeleggende gresshoppe-svermene som inntok jordene i Nildalen, slik det er beskrevet i Mosebøkene (ca. 1405 f.Kr.), er en av de første skriftlige referansene til dette problemet. Hovedmålet med...

Awarded: NOK 10.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

PreparePig: Preparing the Norwegian pig population for control of emerging and re-emerging diseases

PreparePig-utvikling av ny kunnskap for styrket beredskap og kontroll av sykdom i norsk svineproduksjon Norsk svin har en svært gunstig helsestatus med dokumentert frihet for viktige infeksjonssykdommer og med lavt forbruk av antibiotika. Den gode nasjonale svinehelsen er viktig for dyrevelferd,...

Awarded: NOK 2.2 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Viken

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Sustainable solutions for profitable raspberry and blackberry production

Det er et mål å øke produksjonen i den norske grøntsektoren med inntil 50% de kommende 15 årene. For å oppnå dette må dyrkingssesongen utvides, men da trengs en mye bedre kunnskap om hvordan man kan påvirke planteveksten og ta i bruk ny teknologi for å overvåke og beskytte plantene. 'RobustRubus'...

Awarded: NOK 2.6 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Robust Animals in sustainable mixed free-range systems

Økologiske griser som har fri tilgang til uteområder, er i samsvar til prinsippene om økologiske landbruk om at husdyr skal kunne ha en naturlig livsførsel. Det er også i henhold med hva forbrukerne forventer av slike produkter. Det reduserer også behovet for bruk av innsatsfaktorer. Men oppdrett...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Møre og Romsdal

BIONÆR-Bionæringsprogram

How can fisheries contribute more to a sustainable future?

Bare 2% av maten og 6% av proteinene menneskene spiser kommer fra havet, til tross for at halvparten av den globale primærproduksjonen er marin. Det relativt lave bidraget har blitt brukt for å rettferdiggjøre at mat hovedsakelig skal produseres på land, mens sjømatproduksjonen bør reduseres og h...

Awarded: NOK 23.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Vestland

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

NORDFORSK: Physiology shapes the happy salmon – a systems approach to sustainable feeds for stimulation of growth, welfare and survival

Prosjektet "Happy Salmon" har som mål å bidra med kunnskap og løsninger for en vellykket produksjon av laksesmolt ved bruk av nye bærekraftige fôr som er anvendelige i moderne RAS anlegg. Smoltifisering er viktig livsstadie hvor laksen går fra et liv i ferskvann til sjøvann. Smolten går igjennom ...

Awarded: NOK 3.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Vestland

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

BlueBio Enhancing and controlling the quality of cultivated seaweed for large-scale production and sustainable supply chain to food and feed

QualiSea har som mål å fjerne flaskehalser for videre vekst i Europeisk taredyrking, og dermed gi grunnlag for økt bruk av tare som råstoff for mat, fôr, materialer og høyverdiprodukter. Taredyrking er en ung næring i Europa, og produksjonsvolumene er foreløpig små. Den dominerende anvendelsen er...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA BlueBio: Sustainable utilization of MARIne resources to foster GREEN plant production in Europe

The MARIGREEN project will valorise residual materials from the BLUE sector, of which many are currently poorly utilised, by treating them with appropriate technology and applying in agriculture (GREEN sector). Significant amounts of fertilisers applicable in organic growing are required to achie...

Awarded: NOK 5.6 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

SYNAGRI: Developing synergies between the bioeconomy and regional food systems for a sustainable future

Jordbukets matsystemer er ved et veiskille. Ettersom bioøkonomien utvikler seg, blir teknolog integrert i alle deler av matsystemet.. Samtidig går flere og flere bønder for markedsføringsstartegierbasert påat produktene er naturlige, og på lokale steds og kulturkvaliteter. Regjeringens bioøkonmi...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

SIG Seaweed 6 Konferanse

Det sjette SIG Seaweed-møtet er en konferanse som arrangeres av SINTEF Ocean i samarbeid med NTNU Institutt for Bioteknologi og SINTEF Industri i Trondheim 25.-26.november 2021. Konferansen fokuserer på resultater fra kunnskapsplattformen Seaweed Biorefinery Platform Norway (Tareplattformen), som...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2021-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

BlueBio - Smart solutions for advancing supply systems in blue bioeconomy value chains

SMARTCHAIN will develop approaches and tools for sustainable utilisation, production planning, logistics optimisation, and traceability to facilitate transfer of bio-resources from catch/production throughout the value chain of fisheries and aquaculture products. Automated sorting and quality cha...

Awarded: NOK 6.1 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA BlueBio: Sustainable preservation of marine biomasses for an enhanced food value chain

SuMaFood is a 7-way transnational partnership between 3 industrial partners, 3 universities, and 1 R&D research institute from Greece, Norway, Romania, and Spain, respectively. In addition, the project Consortium has four associated partners that will contribute with biomass to the project and th...

Awarded: NOK 7.6 mill.

Project Period: 2021-2023

Location: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

KVAL: Oil-seed rape with increased seed retention

Rapsolje er en av de viktigste vegetabilske oljene, som brukes både til mat og biodiesel. Rapsolje hentes fra plantens frø. En viktig del av frøene løsner imidlertid fra plantene for tidlig, noe som resulterer i opptil 25% tap av frø. Bærekraftig og effektiv produksjon av mat er et sentralt mål,...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2021-2022

Location: Oslo

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA BlueBio: Preservation of underutilized fish biomasses for improved quality, stability and utilization

The aim of BlueBioProfius is to address challenges in the supply chain related to lumpfish (roe and carcass) and tuna side-streams by developing preservation solutions for maintaining quality and improving utilization of the entire biomass. Improved preservation methods will be developed to enhan...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

SusKelpFood – Sustainable ingredients from cultivated kelp to the food industry

Det er et økende behov for å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I denne forbindelse regnes taredyrking som en del av løsningen for bærekraftig produksjon av mat og dyrefôr. Tare kan dyrkes i storskala i kystområder uten tilførsel av kjemikalier og gjødsel, og uten å konkurrere om ferskvann...

Awarded: NOK 26.4 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Møre og Romsdal

FRIBIO2-FRIPRO forskerprosjekt, biologi

Development of fully functional, species-specific nicotinic acetylcholine receptor models from arthropods

Elektriske signaler overføres fra celle til celle ved hjelp av signalstoffer som frisettes fra den ene cellen og aktiverer spesielle reseptorer i den neste cellen. Et svært viktig signalstoff er acetylcholin og reseptorene kalles acetylcholinreseptorer. Det finnes flere varianter av disse, den va...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel texturized hybrid foods targeting future sustainability and health challenges in the Anthropocene

Basert på en estimert global befolkningsvekst til rundt 10 milliarder mennesker innen 2050, står vi overfor store utfordringer innen matsikkerhet, bærekraft og helse. EAT-Lancet-kommisjonen har foreslått å løse disse utfordringene gjennom en sunn referansediett som stort sett består av grønnsaker...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP: Sensor-guided enzymatic protein hydrolysis and separation technologies for tailored biomanufacturing of bioactive peptides

Enzymatisk proteinhydrolyse (EPH), en prosess hvor enzymer brukes til å bryte ned proteiner til peptider (dvs. små kjeder av aminosyrer) og aminosyrer, er en bioteknologisk løsning som brer om seg innen utnyttelse av restråstoffer fra matproduksjon. Det økonomiske potensialet er stort, og teknolo...

Awarded: NOK 8.1 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Microalgae contributions to future protein and fatty acid rich feed for production of Norwegian chicken at industrial scale

Hovedmålet med prosjektet er å skape en kunnskaps- og teknologiplattform for produksjon og bruk av kyllingfôr med proteiner og flerumettede fettsyrer (PUFA) fra norskprodusert mikroalgebiomasse. Prosjektkonsortiet inkluderer hele produksjons-/verdikjeden. NIBIO har høy kompetanse på forsknin...

Awarded: NOK 9.4 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Viken

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP-S: Cataloging and utilizing structural variants in DNA to improve sustainability of Norwegian livestock production

Hos storfe og griser har den langsomme overgangen fra vill til tam status tatt århundrer. De siste tiårene har overgangen akselerert ved at spesialiserte avlsbedrifter begynte å distribuere sæd fra et lite antall overlegne individer, målt på vekstrater, fruktbarhet og føyelighet osv. i deres avko...

Awarded: NOK 9.8 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Viken

BIONÆR-Bionæringsprogram

BICEPS - Biochar Integration in Small-Holder Cropping Systems–Economy, Food Product Value Chains, Climate Change Resilience, Soil Fertility

Biokull i småskala landbruk kan forbedre avlinger med klimafordeler på grunn av karbonlagring i jorda. Dette prosjektet tar sikte på å måle biokullets bidrag som klimatiltak, bedre matsikkerhet og lønnsomhet. Vi vil studere den overordnede miljøeffekten av biokull ved hjelp av en livsløpsanalyse...

Awarded: NOK 4.3 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

BLUE-CYCLING - Integrated aquaculture and agriculture for resource-efficient food production

En av de største utfordringene som klimaendringene pålegger er evnen til å sørge for bærekraftig forvaltning av land- og vannressurser for å sikre mat til en voksende befolkning. Integrert akvakultur-landbruk (f.eks. aquaponics) er en eksemplarisk ressurseffektiv teknologi som gir rom for resi...

Awarded: NOK 4.3 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms og Finnmark - Romsa ja Finnmárku - Tromssa ja Finmarkku

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increased SUStainability through a higher use of barley and oats in BROILer production

Slaktekyllingproduksjonen er blant de mest bærekraftige husdyrproduksjonene som følge av høy effektivitet, lavt klimagassutslipp og næringrike og sunne produkter. Korn utgjør vanligvis hoveddelen av fôret, med mais og hvete som de viktigste kornslagene. Ingen bruk av disse kornslagene er mere eff...

Awarded: NOK 4.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Viken

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

A unified framework for regulation of multi-technology salmon aquaculture

Lakseoppdrett er en svært innovativ industri, mye drevet av miljøutfordringer som lakselus. Lovende innovasjoner innen lukkede akvakultur anlegg og offshore anlegg har dukket opp nylig. Det er over tyve lukkede og semilukkede konsepter i sjø. Fremveksten av nye produksjonsteknologier i havbruk gi...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Rogaland

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

High somatic cell numbers in goat milk – influence on product quality

Målet med prosjektet er å sikre bærekraftig melkeproduksjon fra friske geiter ved å bidra til ny kunnskap om årsaker til høyt celletall i norsk geitemelk, og videre betydning for osteutbytte og kvaliteten på produkter av geitemelk. Denne kunnskapen har også relevans og overføringsverdi for kumelk...

Awarded: NOK 9.1 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Viken

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP-S: Cost-effective algae technology to promote circular economy development of Norwegian wastewater treatment plants

Avfallshåndtering og global oppvarming er stadig økende bekymringer i renseanlegg for avløpsvann. Dette åpner en mulighet til å utnytte algeteknologi for å introdusere det i det grønne skiftet i behandling av avløpsvann. ALGECO har dermed som mål å utvikle innovative og kostnadseffektive algetekn...

Awarded: NOK 18.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Oslo