0 projects

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Advancing European bivalve production systems

Muslinger inneholder essensielle næringsstoffer som omega-3 fettsyrer og jod. Produksjon av muslinger har lavt mljøavtrykk , men i Europa ligger den teknologiske utviklingen i denne produksjonen langt bak andre sektorer. BIVALVI vil bidra til å øke bærekraftig produksjon av muslinger ved å kombin...

Awarded: NOK 5.1 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

SIRKULÆRØKONOMI-Sirkulær økonomi

First Annual Nordic Food Forum

Samarbeid er stikkordet når vi høsten 2022 lanseres arrangementet First Annual Nordic Food Forum i Trondheim. Dette prosjektet vil bringe sammen nordiske forskere, undervisere, ulike mataktører, studenter og forvaltning for å dele kunnskap og erfaringer og jobbe frem tiltak for å løfte Norden som...

Awarded: NOK 99,999

Project Period: 2022-2022

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Fremtidens Fôrsystem - Industri 5.0 for en bærekraftig agri-industri

Orkel AS og TKS Agri AS har sammen med ledende FoU-miljø gått sammen for å svare på flere av utfordringene i både landbruket og vareproduserende industri. FNs klimapanel peker på at større utfordringer som tørke og varierende avlinger kan resultere i hyppigere fôrkriser. Landbruket skal samtidig...

Awarded: NOK 9.8 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

KLIMAFORSK-Stort program klima

10 prinsipper for et bærekraftig matsystem

I dette prosjektet har vi laget 10 filmer om hva bærekraftig matproduksjon egentlig innebærer og hvilke forskningsbaserte løsninger som er tilgjengelig per i dag. Filmene er bygget opp rundt Rethink Foods prinsipper om bærekraftige matsystemer. Formålet har vært å øke kunnskapen hos norske ledere...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2022-2023

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel production method for boosting texture and binding of Nordic plant-based meat [PlantBoost]

Det plantebaserte kjøttmarkedet forventes å tredobles innen 2027 på grunn av; 1) en økning i etterspørselen etter protein (+50 % innen 2050); 2) økte bekymringer for miljøeffekter av kjøttproduksjon (14,5 % av klimagassutslippene) 3) spørsmål om dyrevelferd under oppdrett og negative effekter av...

Awarded: NOK 5.5 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

ELIXIR3 - Strengthening the Norwegian Node of ELIXIR

ELIXIR Norge er den nasjonale forskningsinfrastrukturen for bioinformatikk, og den norske noden i det europeiske ELIXIR-nettverket. ELIXIR har som misjon å sikre at livsvitenskapelige forskningsdata tas vare på for bruk og gjenbruk, nå og i overskuelig framtid. ELIXIR utvikler derfor databaser, v...

Awarded: NOK 95.0 mill.

Project Period: 2022-2030

Location: Vestland

NAERINGSPH-Nærings-phd

Optimalisering av lagringsstabilitet og kvalitet i yoghurt

Hensikten med prosjektet er å få økt innsikt i hvordan råvaresammensetning og ulike prosessparametere påvirker kvaliteten på yoghurt og holdbarhetstiden. Dette prosjektet vil gjennomføres for å få økt kunnskap om og optimalisere yoghurtproduksjonen. Vi ønsker også å undersøke hvilke kvalitetsendr...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Oslo

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Nytt fullverdig næringsmiddel til spesielle medisinske formål

Pasienter med kreftsykdom har særlig høy risiko for å utvikle underernæring, både på grunn av sykdommen i seg selv og på grunn av effektene kreftbehandling kan ha på appetitt, smaksopplevelse, kvalme og utmattelse. Noen kreftpasienter utvikler også kreft kakeksi, et multifaktorielt syndrom som kj...

Awarded: NOK 7.8 mill.

Project Period: 2022-2024

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

EyeAM - Digital transformation of meat inspection

EyeAM skal utvikle et konsept for digital transformasjon av kjøttkontroll, dvs. objektive og automatiserte kjøttkontrollløsninger, ved å dra nytte av MatKjedeInformasjon (MKI) og sensorer brukt i slakterier. Hovedmålet for EyeAM er å definere, utvikle og demonstrere nye løsninger for overvåking ...

Awarded: NOK 0.39 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Energon Arctic Nutrition System - an innovative and sustainable solution for arctic climates

Under militære operasjoner i felt øker aktivitetsnivået, og dermed endres soldatenes næringsbehov. Dette gjelder spesielt under oppdrag med langvarig fysisk anstrengelse, og ved krevende klimatiske forhold. Fysisk aktivitet og ytre klimatiske påkjenninger har betydning for sammensetning av kostho...

Awarded: NOK 2.7 mill.

Project Period: 2022-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

ENERGIX-Stort program energi

Rask og energieffektiv innfrysing av sjømat ved ultralave temperaturer, ved bruk av ny kuldeteknologi

Innfrysning av fisk for transport og lagring utgjør er en viktig del av sjømatnæringens verdikjeder. Riktig kjøleteknologi og metoder for innfrysning er av stor økonomisk betydning for næringen. Kvalitet på fisk avhenger av innfrysningshastighet og -temperatur. Ved rask innfrysning ned til ultra-...

Awarded: NOK 4.9 mill.

Project Period: 2022-2026

Location: Vestland

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Healthier meat products with less saturated fat, and novel utilization of excess animal fat combined with carbohydrate-rich side streams

Næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarebransjen og helse-og omsorgsministeren har signert en intensjonsavtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke. Prosjektet AnimalFat+ tar for seg to utfordringer som kjøttindustrien da står overfor; ...

Awarded: NOK 1.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Sustainable Norwegian dietary fiber and protein sources for a healthy gut microbiota

En bærekraftig omlegging av norsk jordbruk og matproduksjon innebærer økt produksjon av norske proteinrike plantevekster og nye plantebaserte produkter. Produktene må være attraktive for forbrukerne med gode sensoriske egenskaper og ikke minst ha gode helsemessige egenskaper. Et kosthold som i ...

Awarded: NOK 0.29 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Produksjonsprosess for artsselektivt agn som forhindrer bifangst av truede arter av hai innen kommersielt line- og teinefiske

Det agn som i dag brukes til line- og teinefiske tiltrekker seg også fredede/truede arter av hai. Preliminære studier på kystnært teinefiske etter krepsdyr har vist at pilotagn fra Ecobait IKKE har denne egenskapen. Prosjektet vil verifisere at aktuelle agnformuleringer fra Ecobait for storskala ...

Awarded: NOK 13.8 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Vestland

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

ERA-NET: BlueBio - Total Value Chain Optimization of Seaweeds Furcellaria lumbricalis, A bioeconomic ALGAE demonstration

I dette prosjektet arbeider vi med en total sirkulær-økonomisk tilnærming for å evaluere potensialet til to forskjellige arter røde makroalger, Furcellaria lumbricalis og Schizymenia valentinae. Røde makroalger kan brukes til mat, helsekost, dyrefor, gjødsel og kosmetikk. Ekstrahering av det røde...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

SYNAGRI: Developing synergies between the bioeconomy and regional food systems for a sustainable future

Jordbukets matsystemer er ved et veiskille. Ettersom bioøkonomien utvikler seg, blir teknolog integrert i alle deler av matsystemet.. Samtidig går flere og flere bønder for markedsføringsstartegierbasert påat produktene er naturlige, og på lokale steds og kulturkvaliteter. Regjeringens bioøkonmi...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Sustainable utilization of MARIne resources to foster GREEN plant production in Europe

MariGreen prosjektet som helhet, med finansiering fra Romania, Hellas, Danmark og Norge, nærmer seg avslutning (oktober 2025). Marint restråstoff egnet som gjødsel er grundig analysert i Hellas, og resultatene viser at materialene både inneholder verdifulle plantenæringsstoff, og forbindelser som...

Awarded: NOK 5.6 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Rogaland

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

ERA-NET: BlueBio - Smart solutions for advancing supply systems in blue bioeconomy value chains

Det overordnede målet med SMARTCHAIN-prosjektet er å utvikle innovative verktøy, metoder og løsninger ved bruk av toppmoderne digitaliseringsteknologi. Med forbedret sporbarhet, kvalitet, bærekraft og sirkularitet skal teknologien bidra til bedre beslutninger i de blå bioøkonomienes verdikjeder. ...

Awarded: NOK 6.1 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Sustainable preservation of marine biomasses for an enhanced food value chain (SuMaFood)

Utnyttelse av restråstoff fra sjømatnæringa og høsting av nye arter, som sukkertare (Saccharina Latissima) har stor oppmerksomhet innen matindustrien. Stadig bedre metoder for håndtering av restråstoff fra sjømat til utnyttelse som næringsmidler, gir nye produktmuligheter innen «functional foods»...

Awarded: NOK 7.6 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Preservation of underutilized fish biomasses for improved quality, stability and utilization

I dag blir stor rognkjeks fisket på grunn av rognen og små rognkjeks blir brukt som rensefisk i fiskeoppdrett. Etter at rognen er tatt ut blir skrotten ofte hevet på sjøen. Endel av rensefisken fra oppdrett blir høstet sammen med laksen og blir i noen tilfeller solgt som dyrefôr. Rognkjeks har e...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Trøndelag - Trööndelage

FRIPRO-Fri prosjektstøtte

Pandemic Entanglements: The Political Ecology of Industrial Meat Production in the “Pandemic Era”

Det internasjonale naturpanelet (IPBES) erklærte nylig at vi lever i en «pandemisk tidsalder» med et økende antall og hyppigere utbrudd av sykdommer spredt mellom dyrearter, inkludert mennesker. Slike sykdommer kan potensielt forårsake fremtidige pandemier som vil ha sterk innvirkning på samfunn ...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

SusKelpFood – Sustainable ingredients from cultivated kelp to the food industry

Det er et økende behov for å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I denne forbindelse regnes taredyrking som en del av løsningen for bærekraftig produksjon av mat og dyrefôr. Tare kan dyrkes i storskala i kystområder uten tilførsel av kjemikalier og gjødsel, og uten å konkurrere om ferskvann...

Awarded: NOK 26.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Møre og Romsdal

FORNY20-FORNY2020

KVAL: EpiWhey – conversion of whey sidestreams

EpiWhey-prosjektet har optimalisert, validert og patentsøkt en ny kostnadseffektiv og bærekraftig metode for rensing av epilaktose fra mysepermeat-sidestrømmen. Prosjektet har fokusert på å oppskalere prosessen til industrielle relevante nivåer og har oppnådd fermentering i en 100L fermentor og e...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2021-2022

Location: Akershus

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Algefilm fra tare som erstatning for plast i emballasje og engangsartikler.

Plast på avveie er en betydelig miljøtrussel. Store mengder sjøpattedyr, fugl og fisk dør årlig av plastsøppel. Milliarder av små plastbiter havner i hav og jordsmonn, og spises av dyr og organismer som videre spres i næringskjeden. Årlig ender 8 mill tonn søppel i verdens hav og opp mot 80% av d...

Awarded: NOK 12.6 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Rogaland

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Engineering microbial communities for the conversion of lignocellulose into medium-chain carboxylates

Mikrobe basert produksjon av kjemiske forbindelser som brukes i vårt daglige liv er et bærekraftig alternativ til mer tradisjonelle industrielle prosesser som petrokjemisk produksjon eller utvinning av naturressurser. Mikrober som bakterier og sopp har allerede blitt brukt i hundrevis av år i pro...

Awarded: NOK 3.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

STUD: Tastebuds - Local food: A Social and Sustainable Shopping Experience

Tastebuds er en nettbasert matteknologi-startup for lokalmat i Bergen. Vårt formål er å løse problemer for både konsumenter og produsenter, på deres premisser, slik at vi kan gjøre det enkelt for alle parter å handle lokalt. Vi øker tilgjengeligheten og utvalget av lokale matvarer for konsumenter...

Awarded: NOK 1.00 mill.

Project Period: 2021-2022

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Safe and secure food from field to fork: management of fungal hazards in horticultural crops via optical based strategies (HortiFood)

Botrytis cinerea og Alternaria alternata er de to viktigste sopppatogenene som kan forårsake alvorlige tap før og etter høsting i jordbær- og drueindustrien. Bruk av soppdrepende midler i behandlingen av disse sykdommene har vært uunngåelig frem til i dag på grunn av mangel på gode, miljøvennlige...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Microalgae contributions to future protein and fatty acid rich feed for production of Norwegian chicken at industrial scale

Hovedmålet med prosjektet er å skape en kunnskaps- og teknologiplattform for produksjon og bruk av kyllingfôr med proteiner og flerumettede fettsyrer (PUFA) fra norskprodusert mikroalgebiomasse. Prosjektkonsortiet inkluderer hele produksjons-/verdikjeden. NIBIO har høy kompetanse på forsknin...

Awarded: NOK 11.0 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Akershus

BEDREHELSE-Bedre helse og livskvalitet

Disinfectants in food production: efficacy towards foodborne bacteria and potential cross-resistance to antibiotics

Antibiotikaresistente bakterier er en verdensomfattende trussel som er forventet å forårsake opptil 10 millioner dødsfall i året på globalt nivå innen 2050. Økt forståelse av mulige drivere og spredningsveier for antimikrobiell resistens (AMR) er avgjørende hvis vi skal klare å slå tilbake denne ...

Awarded: NOK 10.5 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

FoodLessons: Culinary Heritage as a Resource in Developing "Food Nation Norway 2030"

I 2010 ble mat for første gang registrert på UNESCOs ikke-materielle verdensarvliste med oppføringen av Middelhavsdietten, fransk gastronomisk matskikk, Michoacán-kjøkkenet, samt kroatisk ingefærbrød. Interessen for det nordiske kjøkken og dets teknikker, råvarer og retter har hatt et kraftig opp...

Awarded: NOK 1.1 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Oslo