0 projects

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Adding value in resource effective food systems

Målet med prosjektet var å forebygge, redusere og gjenbruke matsvinn fra forskjellige sektorer og dermed støtte opp om både Norges og EUs målsetting om reduksjon av matsvinnet med 50 % innen 2030. Prosjektet hadde partnere fra Finland (LUKE; koordinator), Swedish University of Agricultural Scienc...

Awarded: NOK 2.2 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Østfold

MILJØFORSK-Miljøforskning for en grønn samfunnsomstilling

Assessing the potential for multifunctional blue-green infrastructure in southern Scandinavia

Vi mennesker omformer og setter preg på landskapet rundt oss gjennom ressursutnyttelse, utbygging av byer og teknisk infrastruktur, men også gjennom våre turer i skog og mark. Landskapet vårt blir stadig mer oppsplittet, og vi finner stadig færre områder som er lite påvirket av oss mennesker. Den...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2018-2022

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Marin bioteknologi i Tromsø (MABIT)

...

Awarded: NOK 24.0 mill.

Project Period: 2018-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

ALGAE TO FUTURE From Fundamental Algae Research to Applied Industrial Practice

Hovedmålet med ALGAE TO FUTURE (A2F) prosjektet har vært å bidra til å legge grunnlaget for industriell mikroalgeproduksjon i Norge med bruk av norske naturressurser. Prosjektet har undersøkt algenes potensial til å produsere høykvalitets proteiner, fettsyrer og karbohydrater til bruk i mat og fô...

Awarded: NOK 40.2 mill.

Project Period: 2017-2022

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

SIG Seaweed workshop IV: Feed, food and environment

SIG Seaweed Workshop IV: Feed, food and environment arrangeres 4.april 2017 på Radisson Blu Royal Garden Hotel i Trondheim, av Norsk senter for tang- og tareteknologi ved seniorforsker Jorunn Skjermo (koordinator for SIG Seaweed), i samarbeid med SFI'en Foods of Norway ved leder Margareth Øverlan...

Awarded: NOK 64,999

Project Period: 2017-2017

Location: Trøndelag - Trööndelage

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

SunnMat - Sustainable utilisation of Norwegian agricultural produce with an emphasis on their health benefits and overall quality

For å sikre tilbudet av god, sunn og trygg mat til forbrukere og en bærekraftig norsk matindustri trengs ny kunnskap som fremmer nasjonal matproduksjon, foredling og markedsorientert innovasjon. Målet til SunnMat var å bidra til økt innovasjon og bærekraftig vekst i norsk matindustri gjennom opti...

Awarded: NOK 116.0 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

ENTOFÔR: From waste to resource

Insektproduksjon for fiskefôr får økende oppmerksomhet på grunn av insektenes evne til effektivt å konvertere forskjellige typer biologisk materiale til protein og fett, hovedkomponentene i fiskefôr. I EU er insektmel og insektfett tillatt brukt i fiskefôr, men europeiske myndighet for næringsmid...

Awarded: NOK 8.8 mill.

Project Period: 2017-2019

Location: Vestland

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

From Food to Food - sustainable valorisation of agri-food rest raw materials

The primary objective of the Food to Food- Sustainable Valorisation of Agri-food Rest Raw Materials workshop (Nov. 14, 2016) is to stimulate to new research projects and business opportunities in Norway by means of a workshop intending to show the inherent project and product possibilities given ...

Awarded: NOK 60,999

Project Period: 2016-2016

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: SafeFood

Bakterievekst i mat er et stort risikosak, med store konsekvenser for helse, sikkerhet, miljø og økonomi hos matforbrukere og produsenter. Minimalt bearbeidet mat blir stadig mer populær i Europa, men den er utsatt for bakterievekst, inkludert det humane patogenet Listeria monocytogenes (LM). U...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2016-2020

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Hvordan begrense matsvinnet

Seminaret er viet tiltak for å redusere matsvinnet, og viser frem forskningen som gjøres på området. Hovedvekten er lagt på hvordan emballasjen kan bidra til å redusere matsvinnet. Hva næringslivet gjør for å redusere matsvinnet blir et annet sentralt tema. Likeså hva som må til for å få folk til...

Awarded: NOK 18,020

Project Period: 2016-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: PACK4US - forsknings- og innovasjonsnettverk for emballering av mat

Målet med nettverket er å skape bærekraftig vekst i omsetning og arbeidsplasser hos matprodusentene og i emballasjenæringen, og derigjennom styrke virksomhetenes konkurransekraft. Fokus vil være på økt verdiskaping og styrket konkurranseevne gjennom kunnskapsutvikling, innovasjon og tilrettelegg...

Awarded: NOK 0.40 mill.

Project Period: 2016-2018

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nettverksstøtte: Videreføring av Nasjonal teknologiplattform (NTP) Food for Life

Nettverket er en videreføring av Nasjonal teknologiplattform (NTP) Food for Life, som har vært et nettverk i perioden 2008-2011, 2012-2013 og 2014-2105. Medlemmene er bedrifter og bransjeorganisasjoner fra matsektoren. NTP Food for Life har jobbet med felles forskningsutfordringer og laget en fel...

Awarded: NOK 0.40 mill.

Project Period: 2016-2018

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

An efficient biocatalyst for the production of sialic acids- sugars for health

Målet med prosjektet har vært å optimalisere enzymer som kan brukes til å fremstille høy-verdige sialinsyrer. Sialinsyrer er et monosakkarid som finnes på overflaten av celler hos mennesket, så vel som hos mikroorganismer, og er involvert i en rekke cellulære prosesser. De er vist å inneha ulike ...

Awarded: NOK 7.2 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Troms - Romsa - Tromssa

INDNOR-India-programmet

Indo-Norwegian Joint Workshop on Bioeconomy

Concept: Bioeconomy is defined as the production of renewable biological resources and the conversion of these resources and waste streams into value added products, such as food, feed, fibre, other bio-based products and bioenergy (EU, 2012). Relevant sectors include among others: * Agriculture...

Awarded: NOK 0.37 mill.

Project Period: 2016-2017

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Functional Metagenomics 2016

Functional Metagenomics (FMG) is a growing research field within biotechnology, aiming at the functional description of microbial diversity in nature and developing and employing dedicated tools for a more efficient function-based screening of microbial metagenomes for exploitable functions, like...

Awarded: NOK 0.20 mill.

Project Period: 2016-2016

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Enhanced Biorefining Methods for the Production of Marine Biotoxins and Microalgae Fish Feed

Den globale etterspørselen etter trygg sjømat øker i takt med en voksende befolkning og en økt bevissthet om at fisk og skalldyr er en sunn matkilde. Anerkjennelsen av at klimaet er i endring medfører et økt press på landbasert landbruk og øker behovet for bærekraftig, næringsrik sjømat. Kvalitet...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Akershus

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

From whole genome sequence to precision breeding

Genomisk seleksjon har idag blitt implementert, i større eller mindre grad, i alle avlsprogrammene til industripartnerne i dette prosjektet. Selv om genomisk seleksjon (GS) nå vanligvis er kjernen i moderne husdyravl, er GS imidlertid en relativt ny tilnærming i husdyravlen, og teknologien og met...

Awarded: NOK 1.1 mill.

Project Period: 2016-2021

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Det beste fra to verdener;Optimal blanding av Nordatlantisk Pelagisk olje og Norsk Dodreolje for nasjonalt og internasjonalt helsekostmarke

På verdensbasis er det i dag mangel på omega-3 fettsyrer og det foregår et intenst arbeid for å finne nye gode kilder. Det er derfor viktig å utnytte nye og eksisterende kilder på en optimal måte. Frø fra oljedodre (Camelina Sativa) kan være en ny omega-3 kilde som kan brukes som et supplement ti...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Østfold

BIONÆR-Bionæringsprogram

Innovative and Flexible Food Processing Technology in Norway

iProcess har vært et stort og tverrfaglig forskningsprosjekt. Det satte søkelys på å utvikle nyskapende, fleksible automasjonskonsepter for bearbeiding av mat og forretningsmodeller for å gjøre norsk matforedlingsindustri mer bærekraftig. iProcess har skapt ny kunnskap og teknologikonsepter innen...

Awarded: NOK 34.1 mill.

Project Period: 2016-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Systems biology platform for the creation of lean-proteome Escherichia coli strains

Den Gram-negative bakterien Escherichia coli er den mest brukte organismen for produksjon av rekombinante proteiner med anvendelser I industri, farmasi, medisin og molekylærbiologiske reagenser. Proteinsyntese er den mest ressurs og energikrevende prosessen i en celle og må derfor optimaliseres f...

Awarded: NOK 3.6 mill.

Project Period: 2016-2019

Location: Trøndelag - Trööndelage

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

Norwegian Advanced Light Microscopy Imaging Network (NALMIN)

Avansert lysmikroskopi er en hjørnestensteknologi innen de fleste livsvitenskaper, og hurtige fremskritt innen denne teknologien - aktualisert ved Nobelprisen i kjemi til tre pionerer innen lysmikroskopi - byr på nye muligheter. NALMINs mål er å tilby den mest avanserte lysmikroskopi til norske f...

Awarded: NOK 55.7 mill.

Project Period: 2016-2025

Location: Oslo

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Norwegian Genomics Consortium meeting Nov-2015

Norwegian Genomics Consortium (NGC) skal arrangere ett nettverksseminar i novemver/desember hvor målet er å utveksle erfaringer og videreutvikle det nasjonale samarbeidet mellom genomikk forskningsmiljøer i Norge. Seminaret går over to dager og vil inneholde presentasjoner fra både inviterte re...

Awarded: NOK 49,999

Project Period: 2015-2016

Location: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Screening marine microalgae and terrestrial bacteria; in search of novel compounds of potential medicinal and other industrial values

Tolv ulike mikroalge arter/stammer er dyrket og oppskalert, ekstrahert med ulike løsemidler og analysert for biologiske effekter. Det vil si at 112 ulike ekstrakter fra 56 batcher av biomasse er testet for krefthemmende effekt på seks ulike cellelinjer og en primær cellekultur, inkludert celler f...

Awarded: NOK 4.5 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Akershus

SFI-Sentre for forskningsdrevet innovasjon

Foods of Norway

Målet til Foods of Norway er å utvikle nye proteinråvarer til bruk i fôr til husdyr og fisk. Senteret fokuserer på bruk av biomasse som vi har tilgjengelig i store mengder i Norge, som trebiomasse, tare og gras. Senterets arbeid med å utvikle bærekraftige fôrressurser ble i 2023 hedret med et Foo...

Awarded: NOK 96.0 mill.

Project Period: 2015-2024

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

ANIHWA PlantVac: Sustainable management of aquaculture fish health through the development of low cost plant-derived fish vaccines

The aquaculture industry is the fastest growing food-producing sector worldwide. To achieve a sustainable aquaculture food-fish production and manage the aquaculture fish health, vaccination has been found to be an effective method for increasing economic output and improving animal welfare. It h...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2015-2018

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

BIOSMART: Managing the transition to a "smart" bioeconomy

En overgang til bioøkonomien vil innebære utviklingen av en ny økonomisk sektor basert på bruken av biologiske ressurser. En slik overgang vil være viktig for Norge. Formålet med forskningsprosjektet Biosmart, som var aktivt mellom 2015 og 2019, var å utforske hvordan man i Norge kan få til en go...

Awarded: NOK 40.0 mill.

Project Period: 2015-2019

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

JPI HDHL: The Food Biomarkers Alliance

Det er viktig at man vet hva mennesker spiser for å kunne gi råd og gjennomføre tiltak som kan bedre kostholdet og folkehelsen. Mat frekvens spørreskjemaer, mat dagbøker, og 24 timer memoreingsmetoder er de mest brukte metodene for å kartlegge kostholdet i studier om ernæring og helse. Fordi biom...

Awarded: NOK 4.0 mill.

Project Period: 2014-2018

Location: Oslo

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

BIOFEED - Novel salmon feed by integrated bioprocessing of non-food biomass

Nye fôrressurser til norsk laks, produsert fra fornybar biomasse fra trær og tare og ved bruk av ny teknologi Optimal produksjon av gjær fra trær og tare krever en kostnadseffektiv prosessering. For å effektivisere produksjonen må flere parametere bli optimalisert, inkludert forbehandling av b...

Awarded: NOK 13.3 mill.

Project Period: 2014-2019

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Decision support system on optimized waste collection by vacuum technology with simultaneous production of bioenergy from wastes

Prosjektet har vært koordinert av Fraunhofer Umsicht i Tyskland og har hatt partnere fra Norge (NTNU), Polen (Institute for Ecology of Industrial Areas) samt to industripartnere i Tyskland (Bilfinger Water Technologies ? nå Aqseptence group og Ingenieurbüro für Wasserwirtschaft und Ressourcenmana...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2014-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Traders in the food value chain: Firm size and international food distribution

Dette var et tverrfaglig forskningsprosjekt (2014-2019, BIONÆR/HAVBRUK2, 233836) i samarbeid mellom NUPI, SNF/Bergen og Ruralis/Trondheim, med internasjonale partnere i Storbritannia (ODI og NRI, University of Greenwich) og India (ISEC, Bangalore). Prosjektets sluttkonferanse ble arrangert i mai ...

Awarded: NOK 10.8 mill.

Project Period: 2014-2019

Location: Oslo