0 projects

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: New tools for prospecting the marine bone-degrading microbiome for new enzymes

Nye verdikjeder basert på protein-rike restråstoff fra kjøtt- og fjærkre industrien er under utvikling. Enzymbasert protein hydrolyse er en attraktiv måte for bioraffinering for å oppnå fett- og proteinbaserte produkter. Selv om metodikken er etablert er utbytte i industriell proteinhydrolyse beg...

Awarded: NOK 5.2 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Vestland

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

ELIXIR Norway - a distributed infrastructure for the next generation of life science

I dette prosjektet videreføres, konsolideres og utvides infrastrukturen for bioinformatikk i Norge, og i Europa, ved å være den nasjonale noden i den europeiske ELIXIR-organisasjonen. Prosjektet koordineres fra Universitetet i Bergen, og omfatter aktiviteter (som sub-noder) ved Universitetet ...

Awarded: NOK 86.5 mill.

Project Period: 2017-2023

Location: Vestland

FORINFRA-Nasj.sats. forskn.infrastrukt

National Laboratories for an Energy Efficient Industry

Det nasjonale laboratoriet HighEFFLab skal være den ledende plattformen for eksperimentell forskning innen energieffektivisering av industrielle prosesser, og skal tilby avansert forskningsutstyr for utvikling og demonstrasjon av innovative løsninger for industrien. HighEFFLab skal støtte opp und...

Awarded: NOK 50.0 mill.

Project Period: 2017-2027

Location: Trøndelag - Trööndelage

STIPINST-Stipendiatstillinger i instituttsektoren

Stipendiatstilling til Nofima (2017-2020)

...

Awarded: NOK 3.3 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NAERINGSPH-Nærings-phd

Yearling and traditional autumn lambing systems with special emphasis on extending season for fresh meat for halal market & byproducts use

Sauehaldet er tradisjonelt basert på beite om sommaren og grovfôr i inneforingsperioden. Bønder får tilskot for landskapspleie og for kjøtproduksjon basert på naturlege resursar. For å behalda tilskot for landbruket er det viktig at omsetninga er kosteffektiv og gir høg-kvalitetsprodukt. Forbruka...

Awarded: NOK 1.7 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Rogaland

FORNY20-FORNY2020

Salmon Blood - from waste to high value products

Lakseblod - fra avfall til verdi Lakseblod fra norsk oppdrettsindustri blir behandlet som et avfallsprodukt og er det eneste bi-produktet fra Laks som ikke er kommersielt utnyttet. Prosjektets mål er å bruke den høyst tilgjengelige råvaren lakseblod, for å produsere nye kvalitetsprodukter med ...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

The udder microbiota in dairy cows: importance for animal health and welfare, mastitis and milk quality

Kyr med friske jur produserer melk av høy kvalitet, som er utgangspunktet for meieriprodukter av høy kvalitet. Juret kan også være en mulig kilde til melkas melkesyrebakterier, som kan brukes til fremstilling av fermenterte meieriprodukter. Friske jur ble tidligere antatt å inneholde bare et fåta...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2017-2022

Location: Akershus

FORNY20-FORNY2020

NUTRIBONE- Novel method for optimal utilization of fish bone ingredients

Produksjon av bærekraftige ingredienser er nødvendig for å møte den økende etterspørselen etter proteinkilder til akvakultur, og mat til den voksende befolkningen. Begrenset tilgang på nye ressurser innebærer at alle biprodukter og ressurser fra havet må utnyttes. Dette betyr at alle næringsstoff...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2017-2019

Location: Vestland

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Optimalisering: A microbial principle for modifying gut microbiota

Optimal helse er avgjørende for produksjonsdyrs generelle trivsel og velferd, men er også viktig for produktkvalitet og i siste omgang forbrukeren. Her er dyrenes tarmhelse av spesielt stor betydning. Dagens industrielle husdyrproduksjon fører ofte til endringer i dyrenes tarmmikrobiota, noe som ...

Awarded: NOK 8.0 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Optimalisering: MarSynth - Marine DNA modifying enzymes for synthetic biology

Syntetisk biologi er et hurtig voksende felt, og er beskrevet som en mulig løsning på framtidens utfordringer når det gjelder bioøkonomi og bioenergi. Den ultimate visjonen i syntetisk biologi er å lage nye biologiske operativsystemer av celler som kan utføre nødvendige oppgaver på en forutsigbar...

Awarded: NOK 7.8 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Optimal og moderne prosessering av snø- og kongekrabbe cluster

I dette prosjektet er NIR (nærinfrarød måleteknologi) utviklet for å måle kjøttfylden i levende kongekrabbe. Kjøttfylde er en viktig kvalitetsparameter, der markedet ønsker at den skal være minimum 80%. På sikt ser vi at en instrumentell kjøttfyldemåling være nyttig for fiskere, industri, og mark...

Awarded: NOK 3.9 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Finnmark - Finnmárku - Finmarkku

BIONÆR-Bionæringsprogram

Tilpassede matprodukter som dekker måltidsdøgnet for hjemmeboende seniorer

Basert på kunnskap om preferanser, ernæringsanbefalinger og kunnskap om kostholdsrelaterte aldringsprosesser, har MATLYST skaffe ny og nødvendig innsikt om hjemmeboende eldres daglige liv, ønsker, behov og utfordringer slik at bedre måltidsløsninger gjennom et måltidsdøgn kan utarbeides. I MATLYS...

Awarded: NOK 7.4 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Oslo

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

DetektaPlast - Et Innovativt Fulldetekterbart Sårplasterprodukt for bruk i Næringsmiddelindustrien.

Det er et potensielt stort problem for næringsmiddelindustrien at sårplaster fra ansatte på en produksjonslinje fra tid til annen kan havne i matvarer under produksjonen - på tross av krav om bruk av hansker. Dette kan føre til tap av omdømme og få store økonomiske konsekvenser. Hovedmålet i dett...

Awarded: NOK 0.65 mill.

Project Period: 2017-2018

Location: Agder

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

MeatCrafter - automatisk klassifisering av sau/lam

I slakteriene blir alle slakt av sau, storfe og gris klassifisert. Klassifiseringen er en kvalitetsvurdering av slaktet innenfor et standardisert rammeverk. I Norge benyttes EU sitt klassifiseringssystem, EUROP. Klassifiseringen av sau er en visuell bedømmelse av slaktene som utføres av trente og...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

ERA-NET LAC II - Design of Insect- and Insect-based Food Products

ENTOWASTE er et ERANET-LAC prosjekt ved NTNU i samarbeid med partnere i Tyskland, Polen og Latin-Amerika, i Norge finansiert av NFR. Målet med den norske delen av prosjektet er todelt: Å få en bedre forståelse om menneskenes forhold til insekter som mat, og anvendelse av denne forståelsen til utv...

Awarded: NOK 3.1 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

The Cyber Physical System Plant Perspective

Industricasene er blitt fferdigstilt og disse er rapportert til bedriftene. For den offentlige delen av sluttrapporteringen skrives set en bok på norsk. Denne er ferdig som et rå-utkast og vil bli utgitt av Fagbokforlsget i løpet av 2021.

Awarded: NOK 16.6 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Innlandet

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

SIG Seaweed workshop IV: Feed, food and environment

SIG Seaweed Workshop IV: Feed, food and environment arrangeres 4.april 2017 på Radisson Blu Royal Garden Hotel i Trondheim, av Norsk senter for tang- og tareteknologi ved seniorforsker Jorunn Skjermo (koordinator for SIG Seaweed), i samarbeid med SFI'en Foods of Norway ved leder Margareth Øverlan...

Awarded: NOK 64,999

Project Period: 2017-2017

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Enzym-mørning av kjøtt

Norsk kjøttbransje ønsker å ta i bruk ny kunnskap om mørning av kjøtt med naturlige enzymer. Anvendelse av proteinnedbrytende enzymer (proteaser) fra ulike planter/frukter har vist seg svært effektive til å mørne seige lavverdimuskler. Fra naturens side er det bare 10-15 % av hvert storfeslakt so...

Awarded: NOK 37,999

Project Period: 2017-2017

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Arrangementsstøtte for Organisk Kjemisk Vintermøte 12-15. januar 2017

The 32th Organic Winter Meeting will take place at Thon Hotel Skeikampen on Thursday January 12th to Sunday January 15th 2017. This conference is the annual national meeting in organic chemistry in Norway, and it is held under the umbrella of the Division of Organic Chemistry of the Norwegian Che...

Awarded: NOK 0.12 mill.

Project Period: 2017-2017

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Next generation tailor-made chicken products

Norilia har bygget en fabrikk (Bioco), der enzymatisk protein hydrolyse (EPH) brukes til å bryte ned proteiner fra kyllingrestråstoff til proteinhydrolysat, som lett kan tas opp i kroppen. Proteinhydrolysat med gode ernæringsmessige, sensoriske og/eller biologiske kvaliteter vil være viktige ingr...

Awarded: NOK 7.5 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Preventing Food Waste in the Food service sector

Målet med "KuttMatsvinn2020 Forskning" var å forebygge og redusere matsvinnet i serveringsbransjen, støtte opp om "Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn "og bransjeprosjektet "KuttMatsvinn2020", som har mobilisert en større del av serveringsbransjen til å redusere matsvinn med 20 % frem mot 202...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Oslo

FORNY20-FORNY2020

Arctic Bio-Glue - A novel product and method for mobilisation of food resources

-

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2017-2017

Location: Rogaland

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Mobile poultry slaughterhouse - an integrated bio-economic utilization of poultry

Hvert år klekkes 4 millioner høner til eggproduksjon i Norge, men kun 5 % av hønene blir slaktet og solgt til human konsum. Mye av dette skyldes at det er vanskelig å oppnå god dyrevelferd under transport av høns. Ved å ta i bruk mobile slakterier som kjøres ut til fjøsene, kan en større del av d...

Awarded: NOK 0.38 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Trøndelag - Trööndelage

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

Mobilisering til forskningsbasert innovasjon i Møre og Romsdal

Mobiliseringsprosjektet i Møre og Romsdal (MobPro) har som målsetning at flere av regionens bedrifter og kommuner øker sine evner til å fornye og konkurrere ved hjelp av systematisk og forskningsbasert innovasjon. Kravet om hurtig fornyelse og forbedringer i et næringsliv som i høy grad opererer ...

Awarded: NOK 12.4 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Møre og Romsdal

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

Mobilisering til forskningsbasert innovasjon Innlandet

Forskningsbasert innovasjon i regionene Innlandet (FORREGION Innlandet) er et regionalt utviklingsprosjekt der Innlandet fylkeskommune sammen med FoU-sektoren, Forskningsrådet, Innovasjon Norge og næringslivet skal stimulere til utvikling innenfor strategiske satsingsområder. I prosjektet har reg...

Awarded: NOK 14.4 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Innlandet

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

Regional satsing for forskningsbasert innovasjon - Oslo og Akershus

Viken fylkeskommune og Oslo kommune har hatt god nytte av Forregion-programmet, og har levert godt på alle resultatindikatorer. Dette arbeidet skal fortsette i 2020 samtidig som vi prøver å integrere de tre Forregion-satsingene i Viken Regionens strategier innenfor FoU og innovasjon og nyskapin...

Awarded: NOK 20.3 mill.

Project Period: 2017-2020

Location: Oslo

FORNY20-FORNY2020

Nutribone- Novel method for optimal utilization of nutrients in fish bones

Produksjon av bærekraftige ingredienser er nødvendig for å møte den økende etterspørselen etter proteinkilder til akvakultur, og mat til den voksende befolkningen. Begrenset tilgang på nye ressurser innebærer at alle biprodukter og ressurser fra havet må utnyttes. Dette betyr at alle næringsstoff...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2017-2017

Location: Vestland

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

SunnMat - Sustainable utilisation of Norwegian agricultural produce with an emphasis on their health benefits and overall quality

For å sikre tilbudet av god, sunn og trygg mat til forbrukere og en bærekraftig norsk matindustri trengs ny kunnskap som fremmer nasjonal matproduksjon, foredling og markedsorientert innovasjon. Målet til SunnMat var å bidra til økt innovasjon og bærekraftig vekst i norsk matindustri gjennom opti...

Awarded: NOK 116.0 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Innovation as foundation for sustainable value creation in the food industry

Hovedmålet med InnoFood som strategisk forskningsprogram er å bidra til økt og bærekraftig vekst i næringsmiddelindustrien gjennom økt innovasjonsevne i verdikjeden for mat. Forskning resulterer i et sterkere praktisk og teoretisk fundament for innovasjon og ta økt digitalisering og raske endring...

Awarded: NOK 22.6 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

FoodMicro-Pack: reduced contamination, improved control, optimal packaging

FoodMicro-Pack skal bidra til trygg og holdbar mat, optimale emballeringsløsninger og redusert matsvinn.AP1: Produksjon av trygg mat med god og jevn spisekvalitet forutsetter at man klarer å begrense smitte av råvarene med mikroorganismer fra luft, produksjonutstyr og mennesker. Produksjonsmiljøe...

Awarded: NOK 83.9 mill.

Project Period: 2017-2021

Location: Troms - Romsa - Tromssa