0 projects

BIONÆR-Bionæringsprogram

SusKelpFood – Sustainable ingredients from cultivated kelp to the food industry

Det er et økende behov for å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I denne forbindelse regnes taredyrking som en del av løsningen for bærekraftig produksjon av mat og dyrefôr. Tare kan dyrkes i storskala i kystområder uten tilførsel av kjemikalier og gjødsel, og uten å konkurrere om ferskvann...

Awarded: NOK 26.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Møre og Romsdal

FORNY20-FORNY2020

KVAL: Oil-seed rape with increased seed retention

Rapsolje er en av de viktigste vegetabilske oljene, som brukes både til mat og biodiesel. Rapsolje hentes fra plantens frø. En viktig del av frøene løsner imidlertid fra plantene for tidlig, noe som resulterer i opptil 25% tap av frø. Bærekraftig og effektiv produksjon av mat er et sentralt mål,...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2021-2022

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nye norske løkprodukter og optimalisert dyrking og lagring av løk i et endret klima

I dette prosjektet skal det utvikles nye fremtidsrettede og markedstilpassede løkprodukter til det norske markedet. Det skal sikres god produktkvalitet og redusert svinn fra råvarelager og pakkeri gjennom optimalisering av faktorer som påvirker råvarekvaliteten ut fra lager og pakkeri. Det skal g...

Awarded: NOK 5.3 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Oslo

FORNY20-FORNY2020

KVAL: EpiWhey – conversion of whey sidestreams

EpiWhey-prosjektet har optimalisert, validert og patentsøkt en ny kostnadseffektiv og bærekraftig metode for rensing av epilaktose fra mysepermeat-sidestrømmen. Prosjektet har fokusert på å oppskalere prosessen til industrielle relevante nivåer og har oppnådd fermentering i en 100L fermentor og e...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2021-2022

Location: Akershus

FRIPRO-Fri prosjektstøtte

Sustainable ruminant production: Feed, microbiome and immune efficiency in low and high methane emitting dairy cows

ViableCow-prosjektet vil gi potensielle løsninger for mer bærekraftig drøvtyggeproduksjon. Hva må til for å gjøre produksjon av storfe og sau mer bærekraftig? Den digitale revolusjonen og bærekraftkravene endrer måten husdyrproduksjon er organisert på. ViableCow-prosjektet vil forbedre vår forstå...

Awarded: NOK 12.3 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Engineering microbial communities for the conversion of lignocellulose into medium-chain carboxylates

Mikrobe basert produksjon av kjemiske forbindelser som brukes i vårt daglige liv er et bærekraftig alternativ til mer tradisjonelle industrielle prosesser som petrokjemisk produksjon eller utvinning av naturressurser. Mikrober som bakterier og sopp har allerede blitt brukt i hundrevis av år i pro...

Awarded: NOK 3.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP: Cataloging and utilizing structural variants in DNA to improve sustainability of Norwegian livestock production

Hos storfe og griser har den langsomme overgangen fra vill til tam status tatt århundrer. De siste tiårene har overgangen akselerert ved at spesialiserte avlsbedrifter begynte å distribuere sæd fra et lite antall overlegne individer, målt på vekstrater, fruktbarhet og føyelighet osv. i deres avko...

Awarded: NOK 9.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Microalgae contributions to future protein and fatty acid rich feed for production of Norwegian chicken at industrial scale

Hovedmålet med prosjektet er å skape en kunnskaps- og teknologiplattform for produksjon og bruk av kyllingfôr med proteiner og flerumettede fettsyrer (PUFA) fra norskprodusert mikroalgebiomasse. Prosjektkonsortiet inkluderer hele produksjons-/verdikjeden. NIBIO har høy kompetanse på forsknin...

Awarded: NOK 11.0 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Akershus

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

KSP: Sensor-guided enzymatic protein hydrolysis and separation technologies for tailored biomanufacturing of bioactive peptides

Enzymatisk proteinhydrolyse (EPH), en prosess hvor enzymer brukes til å bryte ned proteiner til peptider (dvs. små kjeder av aminosyrer) og aminosyrer, er en bioteknologisk løsning som brer om seg innen utnyttelse av restråstoffer fra matproduksjon. Det økonomiske potensialet er stort, og teknolo...

Awarded: NOK 8.1 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Safe and secure food from field to fork: management of fungal hazards in horticultural crops via optical based strategies (HortiFood)

Botrytis cinerea og Alternaria alternata er de to viktigste sopppatogenene som kan forårsake alvorlige tap før og etter høsting i jordbær- og drueindustrien. Bruk av soppdrepende midler i behandlingen av disse sykdommene har vært uunngåelig frem til i dag på grunn av mangel på gode, miljøvennlige...

Awarded: NOK 5.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

BICEPS - Biochar Integration in Small-Holder Cropping Systems–Economy, Food Product Value Chains, Climate Change Resilience, Soil Fertility

Biokull i småskala landbruk kan forbedre avlinger med klimafordeler på grunn av karbonlagring i jorda. Dette prosjektet tar sikte på å måle biokullets bidrag som klimatiltak, bedre matsikkerhet og lønnsomhet. Vi vil studere den overordnede miljøeffekten av biokull ved hjelp av livsløpsanalyser. ...

Awarded: NOK 4.3 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

ERA FOSC BLUE-CYCLING - Integrated aquaculture and agriculture for resource-efficient food production

En av de største utfordringene som klimaendringene pålegger oss er evnen til å sørge for bærekraftig forvaltning av land- og vannressurser for å sikre mat til verdens befolkning. Akvaponi er en ressurseffektiv teknologi som muliggjør resirkulering av uorganiske næringssalter, vann og energi, og l...

Awarded: NOK 4.3 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Increased SUStainability through a higher use of barley and oats in BROILer production

Slaktekyllingproduksjonen er blant de mest bærekraftige husdyrproduksjonene som følge av høy effektivitet, lavt klimagassutslipp og næringrike og sunne produkter. Korn utgjør vanligvis hoveddelen av fôret, med mais og hvete som de viktigste kornslagene. Ingen bruk av disse kornslagene er mere eff...

Awarded: NOK 1.3 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

#Amazing grazing - sustainable food and fiber from Norwegian sheep rangeland grazing systems

#AMAZING GRAZING skal få frem kunnskap om hvordan sau i norsk utmark bidrar til en bærekraftig utvikling. Kjøtt og ull fra norske sauer kommer fra gårder med ulikt ressursgrunnlag, ulike driftsopplegg og ulik ressursbruk. I dette prosjektet skal vi undersøke sauebonden sitt driftsopplegg, forbru...

Awarded: NOK 1.5 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Climate resilient and market adapted Norwegian winter wheat production

Interessen for høsthvete er økende i Norge, og det forventes at dyrkingen vil ekspandere på grunn av klimaendringer. Samtidig kan varmere og våtere værforhold på høsten og vinteren føre til mer jorderosjon og større risiko for avrenning og utvasking av næringsstoffer. Disse forholdene øker behove...

Awarded: NOK 0.98 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

FORNY20-FORNY2020

KVAL: SPOT-ON – Monitoring system for animal production

Våre forskere ved NMBU, Marianne Oropeza-Moe og Tore Framstad, fikk i fjor støtte fra Norges Forskningsråd til sitt prosjekt SPOT-ON. I samarbeid med Inventas har forskerne utviklet og testet et nytt og apparat som festes i øret på grisen. Apparatet måler temperatur, og det gir en god prediksjon...

Awarded: NOK 0.50 mill.

Project Period: 2021-2022

Location: Rogaland

KLIMAFORSK-Stort program klima

LANDWELL: Climate-induced welfare impacts of ecosystem goods and services from agricultural and seminatural landscapes in Norway

Landbrukssektoren produserer et bredt spekter av naturgoder, også kalt økosystemgoder og -tjenester. Landbruket forvalter videre en stor del av landarealet, inkludert jordbruks- og seminaturlige landskap, av potensielt stor betydning for samfunnet. Naturgodene fra disse arealene inkluderer forsyn...

Awarded: NOK 12.0 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Oslo

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

SpermAct: A novel boar sperm cell activator for improved pork production.

Spermatech AS har identifisert og karakterisert stoffer som øker svømmevenen til spermier isolert fra gris. I et samarbeid med Norsvin har Spermatech AS gjort to feltforsøk der inseminasjon av purker med det spermier som er behandlet med det vi kaller aktivatorer fører til en økning i antall avko...

Awarded: NOK 1.2 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Jordhelse og karbonfangst DNA kartlegging av jordliv og kretsløpsøkonomi

De tall vi har for matjordas innhold av organiske karbonforbindelser eller moldinnhold viser en negativ trend. Forringelse av jordhelse og jordkvalitet er en trussel for matsikkerhet, miljø og klima og det er viktig å finne frem til konkrete dyrkingstiltak på gårdsnivå som kan snu denne utvikling...

Awarded: NOK 7.0 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Buskerud

BIONÆR-Bionæringsprogram

Genes2behave - Using vision-related behavioral traits in commercial breeding programs for pigs.

Dårlig økonomi og økt etterspørsel fra forbrukere etter kjøtt produsert med god dyrevelferd har endret rammene for svineproduksjonen. Gårdene er større og med høyere dyrebelegg. manuelt arbeid har blitt automatisert og dyr-menneske interaksjonene er færre. Dette er faktorer som påvirker miljøet g...

Awarded: NOK 6.8 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Innlandet

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

High somatic cell numbers in goat milk – influence on product quality

Målet med prosjektet er å sikre bærekraftig melkeproduksjon fra friske geiter ved å bidra til ny kunnskap om årsaker til høyt celletall i norsk geitemelk, og videre betydning for osteutbytte og kvaliteten på produkter av geitemelk. Denne kunnskapen har også relevans og overføringsverdi for kumelk...

Awarded: NOK 3.5 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

NAERINGSPH-Nærings-phd

Bærekraftig forvaltning av genetisk mangfold i avlsprogram med genomisk seleksjon for gris

Den første artikkelen skal ta for seg hvordan tradisjonell innavl målt etter stamtavler og slektskap på papiret forholder seg til genomiske metoder å måle innavl på. Vi vet at to søsken med samme foreldre i teorien deler 50 % av genene, men i virkeligheten kan de dele en større eller mindre andel...

Awarded: NOK 0.76 mill.

Project Period: 2021-2022

Location: Innlandet

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Assessment of Pollination Provisioning in agricultural Landscapes and the roles of Environment and Climate on Resilience

APPLECORe tar sikte på å forstå verdien av mangfold av bier i fruktproduksjon i Norge, særlig deres betydning i tidlig blomstrende fruktavlinger, og deres potensielle innvirkning på fremtidig klima. APPLECORe vil også informere om best mulig forvaltning av villbie habitater i fruktproduksjonsland...

Awarded: NOK 2.5 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Phenotyping for healthier and more productive wheat crops

Matproduksjonen må økes for å holde tritt med befolkningsveksten og gjøres mer bærekraftig for å begrense miljøbelastningen. Avlingene kan økes med mer produktive hvetesorter og bruk av presisjonsteknologi i hvetedyrkingen. I prosjektet PhenoCrop vil vi tilpasse fenotypingsteknologier til norske ...

Awarded: NOK 2.5 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Improving conditions for agricultural management of drained peatlands while reducing GHG emissions (PEATIMPROVE)

Myrjord er ein viktig ressurs, særleg i grovfôrproduksjonen på Vestlandet og i Nord Norge. Ein del eigenskapar ved myrjord er positive for jordbruksdrift, slik som høgt innhald av plantetilgjengeleg vatn, men andre eigenskapar er utfordrande. Myrjord er vanskeleg å drenere, blir lett vassmetta, e...

Awarded: NOK 2.3 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Animal health and pasture carbon dynamics in sustainability assessment of ruminant production systems

Klima og topografi gjør at rundt 2/3 av norske jordbruksarealer bare er egnet for grasproduksjon. I tillegg har vi store arealer med utmark, som tradisjonelt har vært benyttet av beitedyr. Drøvtyggere er fortsatt av vesentlig betydning for matsikkerhet i Norge. Jordbruket har inngått en klimaavt...

Awarded: NOK 1.9 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Food (R)evolution - Kantiner som innovasjonsarena og endringspådriver for bærekraftige matvaner

Formålet med Food (R)evolution (FR) er å innovere måten man arbeider sammen på i verdikjeden slik at konsumet av bærekraftig mat i Norge utvikler seg i positiv retning. Dette skal vi gjøre ved å bruke kantinen som innovasjonsarena for bærekraftig mat og matvaner. Tradisjonelt er verdikjeder satt ...

Awarded: NOK 12.2 mill.

Project Period: 2021-2024

Location: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable Eaters - Consumers in a sustainable Norwegian food system

Hele verdikjeden for mat må revurderes, inkludert effektivisering av ressursbruk, reduksjon av matsvinn og tilpasning av kosthold. Gjennom fem arbeidspakker og fire eksempelstudier vil Sustainable Eaters prosjektet gi økt forståelse for og forsterke forbrukernes bidrag til et bærekraftig, norsk m...

Awarded: NOK 30.1 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Troms - Romsa - Tromssa

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

FarmMERGE: The relationship between farmer health and work environment, and the health, welfare and productivity of their animals

Landbruket har gjennomgått store endringer de siste tiårene. Økende krav til effektivisering og mekanisering har gitt færre og større bruk, noe som igjen har medført at det nå er langt færre arbeidsplasser innenfor landbruket enn tidligere. Bondeyrket er kjent for å være fysisk tungt, og arbeids...

Awarded: NOK 1.2 mill.

Project Period: 2021-2025

Location: Nordland - Nordlánnda

BIONÆR-Bionæringsprogram

VOM – insentiver til Virkemidler for Omstilling av Matsystemet

Utslipp av klimagasser må reduseres drastisk og raskt for å holde klimamålene i Parisavtalen innen rekkevidde. Matvaresystemet er en viktig kilde til utslipp, med stor innvirkning på arealbruk, biologisk mangfold og helse. I samarbeid med aktører innenfor matsektoren skal VOM (Virkemidler for O...

Awarded: NOK 30.4 mill.

Project Period: 2021-2026

Location: Oslo